Абе това е ясно! Не ми е ясно защо трябва да ги зареждам в паралел, като мога и както са навързани последователно. Тогава през всичките тече един ток и нямаш никакви проблеми. Kакто се зарежда един, така се зареждат и 20, накачени последователно. Да не говорим, че DC/AC конверторите имат за входно напрежение 12, 24 или 48V и за изходно 230V.
В понеделник ще видя как са окабелени акумулаторите на някой ЮПС - дали има до всеки акумулатор паралелно или са последователно навързани... Стига да не забравя до тогава
последователно са .. дори 1 да дефектира и УПС-а спира да работи на батерии
Щото ми трябват около 8 панела за последователно зареждане. А и не съм виждал соларни контролери за 220-230 волта. А това което работи на 12, 24, 48 и вади 230 или е скъпо или само симулира синусуида. В първия случай ми струва между 2/5 и 1/2 от ситемата във втория има проблем електродвигателите като минимум.
П.П. Знам че в ТНТМ не се учи икономика, но пък техническите детайли не вярвах че не се учат. Пък и след 3-40 години човек се учи на икономика от собствен опит.
Учи се и икономика, после в бизнеса. Ти каза, че искаш да си захранваш осветлението. И защо ти е чиста синусоида? От нея има смисъл само ако въртиш променливотокови двигатели.
Защо не напишеш едно задание: "Искам да захранвам това и това, с такава мощност и такова напрежение" и тогава да изясняваме детайлите?
PS. И молбата ми е: Ако искаш темата ти да остане, не пренасяй разговорите от тема "дрън-дрън" в нея.
Че те имат ли двигатели??? Нали на входа на тези така изброени уреди стои импулсно захранване, започващо с изправителна група и електролити след него. А на тях не им дреме за формата на входното напрежение и има или не в него висши хармоници. И прав ток да им пуснеш, пак ще работят. Пак ще повторя - формата на синусоидата има значение само за двигателите, които и при стъпаловидно напрежение, което дават евтините инвертори пак работят, но много греят.
Всъщност май започва да ми писва от безмислени спорове и обяснения. Ако искаш слушаш какво се предлага, ако не - вземаш си сам решенията.
опитай се да сметнеш колко ток може да вкараш/изкараш в една батерия /степен на зареждане, загуби, саморазряд/ за времето и на живот /цикли/ и спрямо цената на батерията.
сам и ще може да си изчислиш колко ще ти излезе 1 киловат час енергия.
ще може да си сметнеш и колко ще ти светят лампите и дали ще можеш да вържеш тв.
напоследък все повече от уредите ни имат батерии лаптопа ми , безжичният ми рутер... при потопа в варна миналата година си останах закачен за нета проблема ми беше само светлината но това се реши като си изтеглих апп за фенерче за телефона - наистина още не съм си купил челник а бях решил...
ще е интересно да дочакам и първият тв с вградена батерия - новите гледам са почнали да ги правят с външни захранвания вече.
вефовете имат отделение за батерии може да се оборудвам с един такъв - не се бях сещал. май малко се връщам обратно към миналото...
Повечето, да не кажа всичко което е с импулсно захранване може да работи и на 110v