Не бе, този... не разбрах, как дзт ще ме опази от проблем, който не е регистрирала.
Не бе, този... не разбрах, как дзт ще ме опази от проблем, който не е регистрирала.
Задачата на ДТЗ е да прекъсне веригата когато се появи проблем в инсталацията, дори и да не представлява заплаха за някого или нещо в момента. Нейната роля ТРЯБВА да е превантивна, а не регистрираща.
Добре де, хем казваш, че задачата й е да прекъсне веригата СЛЕД като има проблем в инсталацията, хем казваш, че трябва да прекъсне веригата ПРЕДИ да се е появил проблем в инсталацията? Как да го разбираме това?
Задачата й е превантивна, но за да има превенция, трябва да има събитие, което да я предизвика. Събитието в случая е появата на утечка, а превенцията е електрошок, нараняване, смърт, пожар и т.н.
Или наистина бавно схващаш или просто не искаш.... При проблем в инсталацията не е задължително да има последствия / пострадали. Именно за това е тази защита. Това означава СЛЕД проблем и преди ПОСЛЕДСТВИЯ, а не преди проблем.
Проблема примерно е нарушаване на изолацията на проводника който затваря веригата на осветлението към таблото. какво ще стане тогава? - ами всеки път когато някой се опита да светне лампата защитата ще пада.
Ако е на бойлер, при първия най-малък пробив на нагревателя защитата ще сработи и докато не се отстрани проблема този бойлер няма да може да бъде включен. А при мен само със зануляване съм се къпал така докато изгори нагревателя, защото утечката е отивала към нулата.
- НЕ, това са последствия, а не превенция, Превенцията е действие което предотвратява тези последствия....а превенцията е електрошок, нараняване, смърт, пожар и т.н.
При проблем в инсталацията наистина не е задължително да има пострадали, но ти няма как да си сигурен, нали? Никой не знае това, нали?!
Също така, ако знаеше, че нагревателят ти е цъфнал като майска роза, едва ли щеше да си спокоен и да се къпеш без да ти пука, нали?
Ако е изолацията на кабела е нарушена няма да е проблем, ако обаче този кабел го хванеш, тогава ДТЗ ще ти оттърве дебелата глава от токов удар!
Ако ДТЗ е на бойлер, при най-малкия пробив в нагревателя тя ще изключи, защото пробив в нагревателя е ПРОБЛЕМ и то ГОЛЯМ! Точно и затова защитата ще падне и няма да може да бъде включена, за да може да си смениш нагревателя!
Не мисли нова електротехника и ти. ДТЗ е защитно устройство, което спасява живот, спасява и имущество, но не е кристална топка, която предсказва кога ще ти се сцепи нагревателя на бойлера!
Правилно монтирана, ДТЗ ще изключи, когато има проблем, това е, толкоз е просто!
Започнахме с философските разсъждения.....ако това, ако онова... кристални топки и прочие, говорихме за съвсем други неща. Единствено последното изречение е вярно и точно уточнявахме КОЕ е правилното свързване на ДТЗ.
Сега, ако имаш нещо научно с което да ме обориш ще се радвам да го видя написано. Всичко останало е безполезен спам.
а и последна поправка:
Нарушената изолация ВЕЧЕ е проблем. Няма нужда да хващам кабела. И задачата на защитата е да регистрира това нарушаване на изолацията и да предотврати последствията като не допуска да се пуска ток по веригата.Ако е изолацията на кабела е нарушена няма да е проблем, ако обаче този кабел го хванеш, тогава ДТЗ ще ти оттърве дебелата глава от токов удар!
И под нарушена изолация не се има предвид заголена област която не контактува с нищо (защото въздуха също е изолатор), а примерно ударен кабел в стената в следствие на пробиване на отвор. За това трябва да има и отделна "земя", защото ако няма, ще стане това което казваш ти - защитата ще сработи едва когато някой хване кабела и затвори веригата към земя. ...ама това вече го потретвам.
Този пост е редактиран от Pat; 05-02-16 в 03:16.
Да ти оборя кое? Дебелоглавието и невъзможността да признаеш, че грешиш? Няма такава наука, която да ги обори тия неща.
Ти си мислиш, че си прав, мисли си, къпи се с цъфнал нагревател, твоя воля. А що се отнася до последната ти поправка, нямаше да е нужна, ако се беше изразил както правилно, Това, което го потретваш никой не го е оспорвал...
В крайна сметка поне съгласи ли се с мен, че ДТЗ може да работи със захранване само от фаза и нула, без да има отделна земя, каквато беше и темата всъщност?
Иначе успех с бойлера и дано и другия път да имаш такъв късмет
Това е за темата с бисерите! Разбира се, че има потенциално разлика м/у 0 и фаза. Обикновено е 220-230V. Иначе няма да протича ток.
- - - - - - - - - -
Pat, не разбра ли, че не можеш да спориш с някой на когото му липсват основни понятия в електротехниката? Неща, които се учат в средното училище. Струва ми се, че се опитваш да наливаш вода в кошница! Лошото е, ако има хора, които се надяват да научат нещо от форума, а вместо това получават "боза".
Да, то аз основно заради тях водих този спор. Надявам се всеки малко разбиращ от тази материя да може сам да прецени кой крив кой прав.
При мен като пробиваха за гипсокартона и удариха кабел на два пъти падна бушона долу на таблото на EVN с електромерите. Иначе като дам накъсо фаза и нула и пада главния бушон. С три жици е кабела, така ли трябва да бъде?
Пат стига напада човека. Примера ти с нарушената изолация на проводника е подвеждаш. Ако има утечка и тя е над допустимата за ДТЗ само тогава ще сработи защитата. ДТЗ не е врачка а просто техническо у-во и сработва само ако има разлика в тока (над допустимия обикновено 30мА) който протича във фазовия и нулевия проводник след защитата!
И какъв е проблема да има двупроводна инсталация преди ДТЗ? Ами ако проследите принципа на действие на защитата само ще си отговорите на въпроса...
Айде обясни ми принципа на действие че явно на мен не ми е ясен
Знаеш ли колко е тока между фазата и нулата на един 3 киловатов бойлер?
Майтапиш ли се?
Ток между фаза и нула няма такова понятие - но има потенциална разлика между фаза и нула, както и ток протичаш през фазовия и през нулевия проводник съответно ако има товар...
За въпроса за тока да знам колко протича при такава консумация ама мисля че се бъзикаш...