В таблото всеки си има електромер. Между 19-20 часа консумацията е най-голяма. Просто гледаш чий електромер отчита най-малко консумация и почваш от този апартамент проверката.С тези изпълнения, коита са ти описали, най-много някой да се оплаче я в полиция, я в прокуратура. И тогава, повярвай ми, ще се задействат срещу теб с пълна сила.Говори с домоуправителя и ако няма ефект - директно писменна жалба с входящ номер в енерго и полиция.
Енергото нямат работа след изходящи клеми на електромер /там е границата на собственост/ и няма да направят нищо.
Тока на празен ход ще се вдигне, двойно - нищо не е за тоя траф.
Притеснява ме повече какво е вързано от другата страна ...
Ако е бойлер 3kW, лошо. При двойно увеличеното напрежение би станал 12кW.
Множко идват и за трафа и за бушоните.
По-безпасно на мястото на моста един диод поне 20A.
Бойлера няма да изгори, ама ако има други по-претенциозни консуматори няма да има хареса.
Като спре да плаща сметките, тогава ще се размърдат! Но ако няма заведено писмено оплакване наистина нищо не може да се направи.
Не трябваше ли таблото да е с ограничен достъп т.е. с двойна врата, клиент/потребител да има достъп само до показанията на електромера и бушон/предпазител след електромера. Останалото да е зад втора врата заключена и пломбирана. Таблата и електромерите ги слага енергото на границата на имота, но понеже в случая е блок може би някаква част да се поеме от входа.
Жалби, жалби .... докато не се приведат нещата във вид не позволяващ всеки да бърника където не му е работата.
Може би ако е формулирано като донос, че някой краде ток ... без да се уточнява откъде точно.
Че висят някакви съмнителни кабели ...
И така и така са дошли, да ги резнат до дъно ...
В блока/кооперацията крайните клиенти трябва да имат достъп само до главния предпазител на апартаментите. В случай на авария да могат да го включат или изключат. Защо в случая това табло е отворено е основателен въпрос.
За да бъде по-ясно- електромерите и предпазителите към съответните апартаменти, трябва да са поставени зад общ щит който е пломбиран от електроразпределителното дружество и това е негово задължение.Така никой не би могъл да прокарва мост между електромерите или предпазителите.
Явно всички живеете в блокове за пример и съседите ви също са такива. За мое съжаление аз не живея в такъв блок.
Та, Въпросният индивид е на вторият етаж и краде ток от всички подред, може и преди е крадил от мен, но аз не съм усетил. Понеже сега сметката е голяма и киловатите са много жена ми забеляза и накарахме сина да погледне по таблата. В блока на всеки етаж има табло в което вървят кабелите, на първият етаж е най голямо, в последствие стават все по малки. От таблото на етажа кабелите отиват към всеки апартамент на етажа. Таблата са дървени и някога може би са имали врати, но в момента всички са без такива вратички и се виждат кабелите. Въпросният господин оголва на неговият етаж всички кабели и с един мостов кабел прехвърля ток към своя си апартамент. Това е което аз знам. Писах на сина ми да направи снимка, все още го чакам да я изпрати. Неговите кражби са пословични, от съседният апартамент една жена имаше да плаща няколко хиляди лв. Изкопал панела зад един от контактите до контакта на въпросната жена и се вързал там. Идва фирма и го установи това нещо, идва полицията и не направи нищо. Жената живя известно време на друго място и тока в апартамента беше спрян, изплати задълженията си и продаде апартамента. От моята съседка също беше крадил. Жалбите в полицията не вършат работа. Жена ми писа жалба до енергото преди 2 дни, отговор няма- те ще кажат че не е тяхна работа. Затова търся някакъв вариант за принуда без физическа сила да спре с кражбите- като му изгорят разни уреди малко ще се замисли
Няма да стане така. Най-много, пак подчертавам, да го отнесете ти и близките ти. С цялата строгост на закона. Този "гражданин" от коя боя е?
Енергото трябва да прекрати достъпа до таблата. Жалбата трябва да се подкрепи със снимки! Подайте я до прокуратурата и информирайте телевизия или някой вестник.
Успех!
Гена, ЕРП-то изобщо не го е*e за етажните табла и няма да прекрати нищо. Те са собственост и грижа на собствениците и те трябва да си наемат фирма /хора/ да им решат проблема. Жалбата в РУП няма да навреди, но и едва ли ще помогне.