Йори,ако КОП-а пада то пада заради увеличаване на консумацията която е в знаменателя на отношенито т.е. числителят почти не се променя (отдадената мощност).Аз така мисля ...Ако имаш някакви диаграми дай ги да ги обсъдим.
Йори,ако КОП-а пада то пада заради увеличаване на консумацията която е в знаменателя на отношенито т.е. числителят почти не се променя (отдадената мощност).Аз така мисля ...Ако имаш някакви диаграми дай ги да ги обсъдим.
Отдадената мощност пада с понижението на температурите и горе-долу за въпросните 3 климатика е около 50-55% от номиналната при -15*.
Това и Йори го каза но защо?Има ли графики които го доказват и в кви степени?
Урурото по дефиниция работи на -20.
Daikin Ururu Sarara - промяна на отдаваната мощност в зависимост от външните температури в режим отопление.
![]()
Благодаря за пояснението. Сега е ясно, за мощността...А то на другите машини и ще пада повече дори вероятно.Каква е ролята на маx мошност и ако и тя не ме огрява значи ли това че почвам отначало?
Гледам в сайтовете на някои фирми за 35-45м2 са дадени клими с КОП 3,2-3,6....или това е рекламен трик?
http://termo-klima.com/bul/find.php?...ea=4&kind_id=3
ZGX също го дават за обем до 75м3 а моята е 77...т.е разликата не е двойна
http://klimatici.com/index.php?manufacturers_id=24
...или аз нещо не разбирам.Съвсем се обърках
Румчо,СОР не топли и няма нищо общо с квадратурата и кубатурата,а на сайтовете не можеш да вярваш на 100%.Сметни си по 80W/m3 и ще си близо до истината.
Ухх, малеееее, според тея от Термо клима, климатик с номинал 3.6 може да отоплява до 35кв.м помещение. Що ли хич не мога да го повярвам, пък бил той и Уруру Сарара . Явно така се опитват да вържат някой да си го купи, защото едно е да дадеш 3200 лв(!) да отопляваш хол 30-35 кв.м, а съвсем друго за стая 20 квадрата, колкото горе-долу е границата за този номинал.
Моето мнение е, че ти трябва машина с 4,8 kW номинална отоплителна мощност. Спазвай приблизително това и не вярвам да студуваш.
Също така, не гледай какво пише за площите по сайтовете, особено в сайта на термо-клима, които топлят разни хамбари с маломощни климатици.
Бих ти предложил Fujitsu /General/ ASHB12LD. Но ако търсиш нещо още по-ефективно, ще го мислим.
Извилявай Йори,но това по 80w/m3 много несериозно ми звучи (не искам да засягам никой).Нали значение имат особенности на жилището,местоположение,изолации,изложение и т.н.т
С този подход обезсмисляме цяла една наука...топлотехниката. Жилището е във Варна и тук рядко е -15 .Затова и топлотехн.изчисления се правят за -11. А и чисто практи4ески за по малко от седмица дни годишно (евентуално) с по ниска температура струва ли си да се дават 1000-2000 лв отгоре,като разликата до необходимато топлоотдаване би моглса да се осигури и от друг топлоизто4ник макар и не толкова енергоефективен? Поправи ме ако греша.
Смятал съм ти по 60, което си е минимум и за добре изолирано жилище. Под 4,5 kW ще имаш проблеми.
+ 1Смятал съм ти по 60, което си е минимум и за добре изолирано жилище. Под 4,5 kW ще имаш проблеми.
до rum40:втора зима отоплявам хол+трапезария=26 кв.м/стаята е с pvc дограма,отвън изолация,вътре стандартна шпакловка,без доп.изолация както при теб/ с daikin fvxs35-подов климатик./при тях 35 значи до 35 кв.метра площ/.определено мога да кажа,че климатика няма нищо общо със стенните!ефективността му е по-добра във всяко отношение,освен това го взех на изплащане за 3 год.със кредит енергийна ефективност и излиза даже по-евтино от това да го платиш в брой.
Само да вметна, че 35 значи 3,5 кВ номинална мощност в режим охлаждане и няма нищо общо с квадратурата. Иначе си прав, а и за 26 м2 климатикът ти е перфектното решение.
Дидо не го виждам този Фуджитсу .Дай линк.
Да, наистина
търся нещо по ефективно.