Тази инсталация ми звучи доста интригуващо. Можеш ли да дадеш марка, модел, цена и капацитет на уреда. При мен не че е сянка нон стоп - слънце има, но Княжево не е Сандански - това имах предвид.
Тази инсталация ми звучи доста интригуващо. Можеш ли да дадеш марка, модел, цена и капацитет на уреда. При мен не че е сянка нон стоп - слънце има, но Княжево не е Сандански - това имах предвид.
аз колкото и да смятам солар не мога да го избия за по-малко от 6-7 години и при тия цени на тока за мен е без смисъл.
инче ме ме блазни идеята за соларче...
има повече логика в термопомпеня бойлер стига да не е безумно скъп като това в началото.
Въпросът с бойлера е доста дискусионен. Много хора намират термопомпените (като споменатия Дискавъри) или термосифонната слънчева система за прекалено скъпи. Така ли е в действителност?
И в двата случая говорим за водосъдържатели от порядъка на 175 до 200 литра. "Нормален" български бойлер излиза около 1000 лева. Скъп термопомпен е около 2500 - 2700, а слънчевките се въртят около 1200 - 2500.
Нормалният ще ползва целогодишно нагревател 3 kW, термопомпеният - 4-5 месеца 1,5 kW (когато външната t е под 5 градуса), а през останалото време 0,5 kW, а за слънчевите (говорим за вакуумно-тръбни колектори) не съм много наясно, но май консумира най-малко от всички. Ако не бъркам в тези цифри, май наистина е по-добре да се инвестира малко повече на старта - 1000 до 1700 лева отгоре.
нещо подобно - само че какъв е този бойлер за 1000 лева?
до към 120-150 литра са 200-220 лева. - ползва се цяла година
термосифонче е към 700-800 - ползва се март до ноември 8-9 месеца.
затворена соларна система от 1200 нагоре. - това да го ползваш 9- до 11 месеца в годината.
термопомпа - сплит със бойлер до 5 или -5, предполагам до с монтажа 1500 лева не си струва да се дават. ерато имаха някакви... - също се ползва 10 месеца без двата най-студени.
във всички случаи пак ти трябва обикновен прост ел бойлер за да дозагряваш водата.
Всички читави бойлери, тоест неръждавейка са към 1000 лв. за 150-200 литра.
Моя солар-термосифон (18 тръби и 150литра) струваше 1400лв (-20% енергийна ефективност) = 1167лв.
Според мен средно за едно семейство над 2 човека, бойлер на ток си харчи над 30лв месечно...за повече сигурно е нагоре
Всеки може да си направи сметка. Тази година поради ужасната зима, мъгла, облаци ..съм му включвал ел. нагревателя за 2 месеца някъде и то не всеки ден.
При всички положения се избива до 4-тата година..ама благинката е голяма. Който има парно знае колко е хубаво да се къпеш по един час а с нормална 80-ка ......
Предполагам, че някой маниаци на тема ЕЕ, биха го свързали и към миялната и пералнята..ама сигурно е бая игра да се регулира темп-а, за да не ги изпържи
Що да е бая игра...Има си авт.смесители ,колкото искам,толкова ще е гореща водата към пералнята или миялната.
не е на бг, но е челен бг опит.
става номера но трябва и да си купиш миялна и пералня която имат вход за топла вода, аз потърсих само миеле ми поадна да има...
иначе трябва да се ровичкат съществуващите.
http://harizanov.com/2012/06/finding...lar-hot-water/
Би трябвало доста фирми да имат модели с вход за топла вода. Преди климите работих в сервиз за бяла техника и отговарях за пералните. Още тогава са минали бая бройки по тоя тертип през ръцете ми. Няма логика вече да не се правят...
Не знам за миялните, но пералните плакнат със студена вода и ако няма и двата извода вкарването само на топла вода е авантюра.
Нямат два извода...Имат си един Но си имат два ВХОДА ...Един за топла вода и втори за студената за плакнене.
Шегувам се,разбира се
Заинтригувахте ме с дискусята за миялните машини с възможност да се включат към системата с топла вода. Преди точно 10 г. дотъркалях в София една Brandt от Швейцария, която си работи безукорно и до днес. Далече е от енергиен клас А заради годината на производство, но разходите й са следните (цитирам по памет): за нормална програма (говоря за машина стандартен размер, не мини) - 1 -1,2 kW/ч и 15 л студена вода. Цикълът е към 65-70 минути.
Ползваме я средно 3-4 пъти седмично и, честно казано, не виждам при тези показатели къде е смисълът да й се правят каквито и да е подобрения. Да не говорим, че с такива сигурно се отдалечаваш от условията по гаранцията. За пералнята не споменавам, защото изобщо не съм в час, но също ми е интересно.
Ти си сложи FVXS-четата и термосифон, пък уредите може да ги оставиш на ток...няма да фалираме "такива стратегически инвеститори, като ЕВН и ЧЕЗ" я....
Подхвърлих темата само за нищене..иначе може би имало файда в разни големи хотели и прочие...
Здравейте,
Реших да посъживя темата, защото тежкият ремонт е вече зад гърба ми и дори успяхме да се нанесем ударно в Княжево през ноември. В крайна сметка реших отоплението по следния начин - за хола (35 кв. м.) 2 броя Daikin FVXS25F/RXS25K, същите машинки за две от спалните (16 и 17 кв. м.), за кухнята (25 кв. м.) Daikin FTXS35K/RXS35K, конвектори Adax за третата спалня (16 кв. м. 2 kW), която не се използва постоянно и двете бани (6 кв. м. 600 W) и 4 кв. м. 400 W. Изолацията е 10 см графитен стиропор, дървена дограма със стъклопакет "4 сезона" и дървени капаци на всички прозорци.
Засега сме много доволни от направения избор, климите работят на 22-23 градуса, безшумни са и топлят идеално. Сметките за ток са под очакванията ми - 245 лева за декември и 287 за януари - това е за два етажа, като отопляваме и 3 коридора. Топлата вода я решихме с термопомпен бойлер Explorer на Atlantic 270 литра, който определено е приятната изненада - за януари термопомпата е работила 265 часа (консумация 0,5 - 0,6 kW/h), а нагревателят 6 часа (1,8 kW/h). Настроен е в автоматичен режим и t на водата 62 градуса, а сметката по новите цени на ЧЕЗ за месеца е около 25 лева. При тези показатели ще отпадне идеята ми за включване и на соларен панел.
Поздрави и благодарности на всички, които помогнаха с компетентни мнения докато правех избора на климатиците и се ориентирах в материята!
Да спомена впечатления за 3бр. Daikin FTXS35K/RXS35K на един приятел, който ми се оплака. 2 от тях бяха замръзнали тук в големите студове/-10 -18/ и перката на външното тяло започнала да удря в отвора й. Техниците му казали, че наслоения лед я е повдигнал. Той по негово желание е искал пък да му сложат PVC приставките за тавичката където се оцежда външното тяло и причината може да е тази. Единия от тези въпросните взел да дава и грешки, които след рестарт се оправяли за кратко. След затоплянето обаче всичко е наред