За тази цена е добре!
Този пост е редактиран от avenger; 23-08-17 в 21:56.
Здравейте колеги,
Дойде време да си купя нов климатик и едният от препоръчаните ми беше този: FTXB35C/RXB35C. Изчетох абсолютно цялата тема и разбрах, че по-добре да не вземам 25-ца (тоест 9ка?). Ще ползвам климатика за охлаждане и отопление на помещение от 14кв. северно изложение. Апартамента е тухлен и изолиран, и не остава студен. От Варна съм. Няма външни стени освен тази към терасата, но самата тераса е затворена с ал. дограма. Прозореца в стаята и той е с ал. дограма. От 2007ма ползвам една инверторна Мидеа 9ка , но тя вече издава багажа и повече бръмчи отколкото да топли. Тя и яката си размразява (дефроства).
По прочетените мнения разбирам, че това е нисък клас Дайкин, но пък собствениците му не го плюват много. Виждам, че има 2ма колеги от Варна с въпросния климатик и всякаш са доволни. Аз съм човек, който не обича много топлото и зимата ми е добре на макс 23 градуса. Нещо, което ме притеснява са тези дефрости, защото с Мидейката съм си патил доста... лампата за дефрост свети с години понякога в големите студове :D Та това, което ме притеснява, е че имаше мнения оказващи да се настрои климатика на 28 градуса, за да дефроства по-малко/рядко. Честно да ви кажа с такава температура в помещението ще погина. Ясно ми е , че при отрицателни температури навън този климатик няма как да вдигне вътрешната температура на 28 градуса, но няма ли така да хаби повече ток? Притеснява ме и негативното мнение на Aleksandars. От години чета сетком и съм се убедил, че този потребител е много на ТИ с тази тематика. Добра идея е човек да се вслуша.
Погледнах и няколко други Дайкина, но за съжаление са ми малко скъпички. Все пак ще ви помоля за мнение:
FTXP25K3/RXP25K3 - този е новия Комфорт и ще ми струва 1404лв ( минус едни 7% отстъпка , но и + едни 180лв. монтаж, защото тръбата трябва да е 4 метра, а не 3). Не мога да си позволя по-големия размер за съжаление (35тица)( Ако това наистина е нов модел предполагам, че няма как да ми кажете как се държи зимата.
FTX25КV/RX25КV - за този реално нищо не знам. Видях само , че цената му е същата като на горния и това ми е що годе максималния бюджет (даже е отгоре малко). Положението с по-големия размер е същото...нема пари.
FTX35KM/RX35KM - този само го видях, че е 950лв.Предполагам, че пак е някаква базова серия?
FTX35J3/RX35K - за този прочетох малко из форума и видях, че уж по-добре се държи от Комфорт серията(FTXB-C) особено зимата. Обаче в темата му много го плюват (не я прочетох цялата, беше 40 страници!). Цената му е около 1200лв. за 35ца и с около 100тина лева надолу за 25ца.
Този пост е редактиран от avenger; 12-10-17 в 18:23.
И аз разбрах, че размразява по часовник, това за мен не е голяма драма. Проблемът на Мидеята е, че повече размразява, отколкото да топли! Ако с Дайкин ще е същото то няма никакъв смисълИ аз прочетох за тази модификация, но по този начин гаранцията отпада предполагам.
По-добре спецовете да ти отговорят.
Аз съм потребител и чета форума.
Гледам ,че си приготвил около1200-1400 лв.
Може да прочетеш какво предлагат на другите в избор на климатик.
Малко синтезирано от това което съм запомнил.
Fujitsu LMC или LUCA
Митсубиши
Toshiba suzumi или sharai
Gree change този е най-евтиния .
По добре си задай въпроса в темата.
Междувремено ще получиш инфо за Дайкин.
по този начин може да направиш правилен избор
Размразяването при Боба не е като при Мидеята,трае 4мин.като първата минута компресора не работи а плавно отваря eev-то за да няма изпъшкване,после 2мин.работа на компресора и 1 мин.пауза пак изравняване на налягането и пак тръгва да топли.При Мидеята цикъла е твърдо около 10мин.При теб и 25-ца ще ти е достатъча,Дайкините колкото и да се опитват да ги Хейтват си остават с най-качествената сглобка.На КМ и КV вътрешните са еднакви с хубав и почти целия топллобменик е 3-редов за разлика от на Боба който е 2 редов.
Ако не те претиснява честото дефростване стават за топлене и при -20гр.духат жега,Но ако имаш на сърце 1200лв.си вземи 9-ка на Фуджаците.
Този пост е редактиран от Aleksandars; 12-10-17 в 23:17.
@necata2, точно заради това искам да взема 35ца, защото тук хората казват, че при 25цата топлообменника е едноредов. При този модел 2редовия почва от 35цата. Или ако съм разбрал погрешно моля някой да ме поправиИ аз се чудя защо му викате Боб.
Да на 25 е едноредов но това не му пречи.Аз съм със същия пак в 14 м2 и идва мощен,сега и изолация 10 см. направих та може до го сменя с по-слаб.
А кажете за БОП-а? Съвсем сериозно, винаги ми е било интересно като кажете "бобовете още не дефростват.....бобовете това...."
БОП е серия климатици на DAIKIN...така мисля...
Крие се нещо зад съкращението, дето не е за казване явно ...
Вероятно от рода на:
БОП - Базов Олекотен Пачник или Бадева Опукани Пари.
На мен такива асоциации ми идват, без лоши чувства!
![]()