Това е снимка на компресора на 12Фери .Стануей аз имам сертификат и 1-ва категория хладилен техник,ама предпочитам да си замълча в някои моменти.
Изпратено от моят Mi A1 с помощта на Tapatalk
Това е снимка на компресора на 12Фери .Стануей аз имам сертификат и 1-ва категория хладилен техник,ама предпочитам да си замълча в някои моменти.
Изпратено от моят Mi A1 с помощта на Tapatalk
Физическите параметри на двата фреона са почти едни и същи. Компресорите за R32 можели да работят и с R410A, но тези, за R410A не можели да работят с R32. Не ми е ясна липсата на реципрочност.
Компресор за R410A не може да работи на R32 защото R32 e взривоопасен, а компресор за R410A не е пригоден за работи с взривоопасен хлад. агент. А компресор пригоден да работи с взривоопасен хлад. агент не е проблем да работи с не взривоопасен хлад. агент.
Има логика, обаче за да стане взривоопасен хладилният агент, трябва да се смеси с кислород, с определени пропорции. Това не е възможно да се случи вътре в системата, а термосензорите за защита от прегряване на самите компресори и изходната тръба са едни и същи при двата модела. Друг е въпроса, ако системата не е вакуумирана и фреонът получи достъп до намотките, вероятно ще стане беля.
Какво значи не може да работи?! R410a е микс 50:50% от R32(дифлуорметан) и R125(пентафлуоретан) Панасоник например използват същите компресори за новия фреон, при Фуджицу и другите марки мисля, че е същото.
До колкото разбрах от прочетеното, проблемът при R32 е по-високата температура на кондезнация(заради леко по-високото налягане), която може да доведе до деградиране на свойствата на маслото при високи околни температури и преждевременно износване на компресора.
Затова производителите намаляват количеството на фреона за да намалят налягането и температурата на изхода на компресора.
знам ,че не е за тук,но все пак да питам, понеже на мирай дават еднакви количества фреон и при р32 и при р410, това означава ли че ако се източи р410 и се напълни с р32 климатика ще работи по ефективно от преди спрямо р410, питам понеже доколкото виждам не им дават кой знае какви разлики на книга
Мен лично не ме притеснява замяната. Не виждам никакъв проблем от техническа гледна точка. Но не бих го направил, защото не би ми дал нещо в повече.
Фрик, познай от първия път, кай ще контролира у нас, дали оборудването на монтажниците и сервизните техници отговаря на стандартите за R32? Не искам да си представям какво би станало, ако някой отиде да събере кило фреон R32 със събирачка от старите? Аз бих си го изпуснал в атмосферата, за по-голяма безопасност
На практика никой, не контролира.Съзнателното изпускане на фреон в атмосферата е недопустимо, макар че напрактика пак няма кой да го контролира. Всичко опира до съзнание, дори и за закупуване на необходимото оборудване.
Един кг R32 в колко куб.м. въздух става lower flammable limit 13,3%.
UPPER FLAME LIMIT: 31% (% v/v)
LOWER FLAME LIMIT: 14% (% v/v)
виж какъв експеримент са си направили :
https://docs.lib.purdue.edu/cgi/view...&context=iracc
Пичове, темата се обърна в съвсем друга посока. "Триото" избяга в девета глуха. Инфото което се дискутира е интересно, но не мисля че точно в тази тема му е мястото.
Този пост е редактиран от Aleksandars; 04-08-18 в 11:34.
Верно, не му е мястото на инфото тук, ма като видим по-свежа тема за цепеници, ни засърбяват клавиатурите!