Здравейте!
От скоро (1 месец) съм собственик на ASYA12LDC и имам няколко въпроса към компетентните във този форум.
Преди около 2 седмици се се наложи да отопляваме, но и да да спираме тока за през нощта понеже в апартамента още не бяха приключили ремонтните дейности , а и захранването беше промишлено (~190-200V)- преди акт 16. Та точно тогава при ниските температури от -10 -15* климатика работеше перфектно и стартираше нормално при описаните обстоятелства. После времето се позатопли. Една сутрин (2-3* навън) климатика не можа да "запали" . Мигаха му двете лампи OPERATION и TIMER по 5 пъти. От сервиза казаха да го изключим за около 30-45 мин и после пак да го пуснем, но пак не можа да отлепи няколко пъти. После идваха, разчекнаха външното тяло и нагряваха компресора с пистолет за горещ въздух. Оклоло 30 минути го топлиха безуспешно и тъкмо щяха да го свалят да го носят в сервиза - О, ЧУДО!!!![]()
![]()
Тръгна. Чудех се да се радвам ли или напротив.
Може ли някой да сподели дали това е проблем, колко е сериозен и какво трябва аз като потребител да направя за да се отстрани? От прочетеното до тук май не съм единствения, но вече ме заболяха очите да чета, затова направо питам.
... и още нещо
На "тих" режим вътрешното тяло издава необичаен шум (бръмчене), нещо като резонанс някакъв. Стената зад вътр. тяло е куха (по препоръка на монтажната групаизградихме полустеничка в една ниша, понеже не достигаха 15 см за д а влезе тялото ).
http://soyavit-bg.com/clima1.jpg
Какво ли не опитах: размествах вътрешното тяло, притисках го... баях му. Звука си остава и не се забелязва някаква промяна при описаните действия от моя страна. При останалите скорости не се чува или поне не на фона на въздушната струя.
В стаята се спи, имаме и малко дете така че е много дразнещо.
Някъде май прочетох, че вътрешното тяло можело да се сваля (или част от него - не само филтрите) и да се мие. Правилно ли съм разбрал и как става това? Турбината с компресор ли се продухва . При мен е възможно да има малко насъбрал се прах от шпаклковката, ама малко, понеже по време на ремонтите климатика почти не се използваше.
Относно "неправилната екполатация" никъде в ръководството не прочетох , че инвертора не трябва да се изключва от мрежата. А и навън бяха 2-3* температурите...Само в почивните дни го използвахме, за това не сме го оставяли включен. А и 190-200V не са нормално захр. напрежение според мен а и според БДС. Риска беше голям.
Относно начина на монтаж - има ли връзка с шумовете на турбината?
http://soyavit-bg.com/clima1.jpg
Днес сутринта се заслушах - има шум и на другите степени, но се покрива от шума на струята и трудно се установява. Общо взето доста е шумен като чета постовете на други потребители.
Забелязах и нещо друго - при достигане на зададената температура 22* (тези дни навън си е топличко) външното тяло спира да работи съвсем. Нито компресор се чува, нито вентилатор.Това нормално ли е? Климатика е настроен на "quiet", не духа отвесно а напред, помещението е 27м2, ново строителство -тухла, изолации, ПВЦ...Външното тяло е точно срещу вътрешното.
Именно тогава турбината на вътрешното тяло намалява скороста си още повече от "quiet" и се чува "бръмченето".
Ще съм благодарен ако някой даде компетентно мнение и евентуално решение на проблема с шума.