Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 28

Fujitsu General ASYB12LDC - няколко проблема

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    9
    #1

    Fujitsu General ASYB12LDC - няколко проблема

    Здравейте!
    От скоро (1 месец) съм собственик на ASYA12LDC и имам няколко въпроса към компетентните във този форум.
    Преди около 2 седмици се се наложи да отопляваме, но и да да спираме тока за през нощта понеже в апартамента още не бяха приключили ремонтните дейности , а и захранването беше промишлено (~190-200V)- преди акт 16. Та точно тогава при ниските температури от -10 -15* климатика работеше перфектно и стартираше нормално при описаните обстоятелства. После времето се позатопли. Една сутрин (2-3* навън) климатика не можа да "запали" . Мигаха му двете лампи OPERATION и TIMER по 5 пъти. От сервиза казаха да го изключим за около 30-45 мин и после пак да го пуснем, но пак не можа да отлепи няколко пъти. После идваха, разчекнаха външното тяло и нагряваха компресора с пистолет за горещ въздух. Оклоло 30 минути го топлиха безуспешно и тъкмо щяха да го свалят да го носят в сервиза - О, ЧУДО!!! Тръгна. Чудех се да се радвам ли или напротив.
    Може ли някой да сподели дали това е проблем, колко е сериозен и какво трябва аз като потребител да направя за да се отстрани? От прочетеното до тук май не съм единствения, но вече ме заболяха очите да чета, затова направо питам.
    ... и още нещо
    На "тих" режим вътрешното тяло издава необичаен шум (бръмчене), нещо като резонанс някакъв. Стената зад вътр. тяло е куха (по препоръка на монтажната група изградихме полустеничка в една ниша, понеже не достигаха 15 см за д а влезе тялото ).
    http://soyavit-bg.com/clima1.jpg
    Какво ли не опитах: размествах вътрешното тяло, притисках го... баях му. Звука си остава и не се забелязва някаква промяна при описаните действия от моя страна. При останалите скорости не се чува или поне не на фона на въздушната струя.
    В стаята се спи, имаме и малко дете така че е много дразнещо.

    Някъде май прочетох, че вътрешното тяло можело да се сваля (или част от него - не само филтрите) и да се мие. Правилно ли съм разбрал и как става това? Турбината с компресор ли се продухва . При мен е възможно да има малко насъбрал се прах от шпаклковката, ама малко, понеже по време на ремонтите климатика почти не се използваше.
    Относно "неправилната екполатация" никъде в ръководството не прочетох , че инвертора не трябва да се изключва от мрежата. А и навън бяха 2-3* температурите...Само в почивните дни го използвахме, за това не сме го оставяли включен. А и 190-200V не са нормално захр. напрежение според мен а и според БДС. Риска беше голям.

    Относно начина на монтаж - има ли връзка с шумовете на турбината?
    http://soyavit-bg.com/clima1.jpg
    Днес сутринта се заслушах - има шум и на другите степени, но се покрива от шума на струята и трудно се установява. Общо взето доста е шумен като чета постовете на други потребители.
    Забелязах и нещо друго - при достигане на зададената температура 22* (тези дни навън си е топличко) външното тяло спира да работи съвсем. Нито компресор се чува, нито вентилатор.Това нормално ли е? Климатика е настроен на "quiet", не духа отвесно а напред, помещението е 27м2, ново строителство -тухла, изолации, ПВЦ...Външното тяло е точно срещу вътрешното.
    Именно тогава турбината на вътрешното тяло намалява скороста си още повече от "quiet" и се чува "бръмченето".
    Ще съм благодарен ако някой даде компетентно мнение и евентуално решение на проблема с шума.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на edi1
    Тук е от
    Jan 2007
    Живее в
    Ямбол
    Мнения
    8,201
    #2

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Ако вътрешното не е било идеално пакетирано, машината дори и да не е работила е пълна с прах от шпакловането, като се има предвид, че сегашните "майстори" шлайфат шпакловката.Шума още от началото ли се чува.Ако е още от началото на експлоатацията, то най-вероятно картона ти е само 1 слой, от където е напълно възможно да се получава резонанс/зависи и колко CD-та има зад картона/ или шум в кухото пространство.С натискане шума няма как да изчезне, тъй като се предава от конзолата на вътрешното тяло по картона и кухината.Ако шума се е появил в последствие, има вариант да е от ел.мотора на турбината, като е възможно и той да е пълен с гипсов прах/грубите филтри няма да го уловят, тъй като е много фин и тежък/.

  4. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    9
    #3

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Логично е това, което казваш. Да взема ли да го продухам с компресор или може да се сваля и да се мие - май четох нещо за миене на цялото вътрешно тяло...

    А някакви тампони, нещо...?

  5. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #4

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Ама ти сериозно ли си правил шпакловка без да опковаш климатика? Мнооооого голяма грешка си направил. Язък за клиамтика. Най-добре е разглобявае и почистване. Това се прави от фирмите за климатици и се заплаща. Викат му прфилактика, но при теб ще се направи само почистване. Отиди в някоя фирма, и кажи, че искаш разглобяване с почистване. Кажи, че си правил ремонт и не си опаковал климатика. Фирмата, от която си го купил може да не ти признае гаранция заради това нещо.

    Сега се сетих, че новите фуджита има проблем с пускането при студено. Затова не трябва да се спират. Слагат се на много ниска темоература и така.

  6. Novice
    Тук е от
    Feb 2009
    Мнения
    9
    #5

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    За викане - може и да ги извикам, въпреки че праха едвам се забелязва. Явно ще се наложи сам да търся решение - все пак инженери сме

  7. Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    510
    #6

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    c20ne, как определяш шума от вътрешното тяло? Като механично тракане, като вибрация, като бучене от траф, като завираща вода, като минаваща отвън кола? Шума постоянен ли е или пулсиращ? Шума променя ли се като променяш положението на клапите? (по принцип правилното положение е право надолу!)

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    145
    #7

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    аз искам да попитам нещичко точно за същия модел и ще ползвам темата на колегата, надявам се да не се сърди.

    та въпросния 12 LDC, сега в по-топлото време при зададени 22 гр. от време на време се изключва.
    преди да започне да духа се чува един много особен звук от вътрешното тяло, като леко "цъкване", което се повтаря около 5-6 пъти точно преди да започне да духа вътрешното тяло.
    Не знам дали трябва да ме притеснява, но все пак да попитам?

  10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #8

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Релета. Нормално. И на моето МХИ се чува преди да включи.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2008
    Мнения
    145
    #9

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    тоест няма нищо притеснително.
    просто ми е малко странно, защото при 12 LCC не се чуват, а при по-скъпия модел се усещат.
    мерси много за бързия отговор.

  12. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #10

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    flint, А не можеш ли да запишеш звукът да го чуем. Не е нормално да цъка каквото и да е. Към момента не може да се каже каква е причината за цъканията.

    Иначе твоят модел се води среден клас климатик и би трябвало да е с електронни релета /Solid state relay/, а не с механични. Скоростите на вътрешния ти вентилатор не се променят чрез релета, а електронно.

  13. Moderator
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    5,563
    #11

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Не е от скоростите. Цъка, като подава сигнал за тръгване към външното тяло.

  14.  
     
  15. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #12

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Сега погледнах документацията и видях, че наистина модела има само едно механично реле разположено във вътрешното тяло, което подава захранване към външното. До тук разбираме, че е нормално да се чува цъкане но не и то да се повтаря 5 - 6 пъти.

    Като не свързано с въпроса само искам да отбележа, че при повечето скъпи модели, захранващото напрежение се подава към външното тяло, а не към вътрешното, както е при този модел.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #13

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    На моделите с външно захранване има мостчета на клемореда към вътрешното,така че няма значение откъде ще се захрани.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2008
    Мнения
    1,006
    #14

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Цъка от нагряването на топлообменника преди да е включил вентилатора.

  18. Senior Member Аватара на valen1
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    2,715
    #15

    Re: ПРОБЛЕМ С FUJITSU GENERAL ASYA12LDC

    Разликата между моделите с външно захранване на климатика е тази, че релето включващо и изключващо захранването е във външното тяло, защото там е най-големият консуматор - компресора. Там и да цъкне, никой няма да го чуе или да му обърне внимание на база околният фонов шум.

    Например сега гледам схема на електрониката на модела Daikin FTXS35G2V1B, там захранването се подава на външното тяло, там е и релето за включване/изключване захранването към силовите модули на външната електроника. Към вътрешното тяло с директни мостчета се подава захранване 220 V. Там няма механични релета защото не са необходими, максималната консумация на вътрешното тяло при вентилатор работещ на максимум е 25 W или както е записано 0,10 ампера.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Fujitsu General ASHG09LUCA или Fujitsu General ASHG12LMCA
    От Djonny във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 27
    Последно: 19-05-16, 00:53
  2. Fujitsu AS-E25T vs. Fujitsu ASYB12LDC
    От oldfirehand във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 23
    Последно: 21-08-10, 17:18
  3. Fujitsu ASYB12LDC - ще отоплява ли без проблеми 38 m²
    От drakona25 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 16
    Последно: 27-07-10, 06:23
  4. Fujitsu ASYB12LDC...миризма
    От Caesar във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 21
    Последно: 09-09-09, 19:17
  5. Fujitsu General ASH12LC - няколко въпроса
    От nasko_pld във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 35
    Последно: 11-02-08, 14:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе