Първоначално публикувано от
babati Конвенционалното Хеви 12-ка от подписа ми има COP 2.8 по книга, но не съм забелязал да ми е натежало на джоба плащането на сметките за ток. Машината е с 1300 вата компресор с обем на цилидъра 25 см2, 1300 грама фреон и 37 кила външно тяло. На -20 съм го тествал и правеше около 38 градуса струя без проблем. А с тоя огромен компресор налягането се качва много бързо, доста по-бързо от остналите ми конвенционални машини. Не съм го мерил, но сигурно за 30 секунди от момента на натискане на Power бутона и вече почва да духа топло. Да не говорим колко cold start-а има през годините при минусови температури. Изключвах го вечер, защото съседът отгоре се опракваше, че му е шумен (Между другото Mega го барна тук-там и вече по-малко шуми).
За Осаката съм съгласен, но не е редно да слагаме всички конвенционалки под общ знаменател
Има много, ама много корави конвенционалки, които са на по 20 години и още работят безпроблемно. Също така COP не топли, нито пък означава икономия на ток, защото на помещението му трябва топлина, а не COP. COP е идеална стойност, измерена в лабораторни условия, при вътрешна температура 20 градуса и външна 7 градуса, на вентилатор HIGH. През останалото време климатиците ви имат COP около 3,0 - 3,5. Другото е маркетинг.