Ползвам горепосоченият климатик основно за отопление от 2012 г . Закупен е през 2010 г. но започнах да отоплявам стая от 11 м2 , южно изложение , с PVC дограма , и троен стъклопакет , изолиран таван с фибран и декоративни плоскости .
1.Първо впечатление през зимата на 2012 г. работеше тихо , достигаше зададената температура бързо , и беше икономичен. През зимата на 2013/2014 г. се появиха шумове във външното тяло но поносими .
2.Зимата на 2014/2015 г. шумовете във външното тяло на климатика осезателно се усилиха , като започна да се чува характерен звук при спиране(изключване на климатика при on/of режим) звънтящ удар на метал в метал идващ от компресора . Турбината на вътрешното тяло започна за изтраква при средно-ниските обороти на тръгване , и при средно-ниските обороти при тръгване . Когато си е на най-ниски обороти при парзен ход , няма тракане.
3.Последната зима 2016/2017 г. Петата година от ефективната експлоатация на климатика . Бръмченето идващо от Инверторния компресор на климатика се усили , до степен че се чува всяко негово действие: 1.преди да се задейства - тъп шум ;2.при задействане бръмчене(но поради ниската степен несилно, и силно при по-големи обороти ) ; 3.при спиране на компресора , чаткащият звук от допир на метал в метал и така до следващитя цикъл на външното тяло ; 4. Турбината на вътрешното тяло си трака от средно ниски обороти през цялата си работата по обдухване на вътрешното тяло до минаване през средно-ниските обороти при спиране . На най-ниски обороти , на празен ход(при неработещ копресор ) не трака . При най-големите студове -януари 2017 г. отоплителната му мощ спадна . Продължава да е икономичен като през 2012 г.
Не обвинявам по никакъв начин никого , вероятно аз съм допуснал някакви грешки при покупката , монтажа и експлоатацията на системата .
Въпроса ми към по -знаещите във форума е . Тези дразнещи неща имат ли възможност да се поправят .
А ако не могат , колко време (години , месеци) отопление от тази система мога да очаквам.
Живея в гр.Стара Загора , климатика е настроен на 22 градуса - отопление от ноември до края на март.