Първоначално публикувано от
mihaylova
Здравейте! Понеже избора на климатици не е лесна работа и от четене и съвети от продавачите останах с противоречиви мнения, бих искала да ми дадете съвет, който ще ни олесни. Избрали сме марката Митсубиши. Най-важният фактор за нас е добър СОР, за да плащаме приемливи сметки за ток.
1.Климатика ще се ползва за
жилищно помещение.
2.За цялосезонно ползване -
охлаждане и отопление
3. Каква е:
а) квадратурата и кубатурата на помещението -
35 кв.м, 2,20 Н - 77 куб.м
б) вида на дограмата и стъклопакета -
ПВЦ
в) квадратура на прозорците -
7 кв.м
г) изложението на помещението -
южно
д) етаж на помещението и сграда -
втори етаж на къща
е) какво е предназначението на помещението-
кухня и всекидневна
4. В коя част на България и по възможност в кое населено място е помещението/сградата? -
Варна
5. Каква е желаната температура за поддържане лято/зима?
не знам, може би 23...
6. Има ли изолация на стени/таван, на кои от тях има и на кои не какъв е вида и дебелината на изолацията? -
Има две външни стени - по-малката е източната, по-голямата стена - южна. Те са с изолация стиропор 6см. Таванът няма все още.
7. Има ли електрически уреди в помещението в което ще се монтира климатикът и какви? -
Не. Има два радиатора за парно с водна риза, на които не можем да разчитаме много, тъй като ще топлят само зимните вечери за по няколко часа, затова този фактор може да се пропусне.
8. Каква сума е приготвил за покупката на климатик. -
Няма таван за сумата. След препоръка за модел, ще се прецени за цената.
Искам мнение и за още един климатик в стая на същия етаж - спалня - 11 кв.м, 24 куб.м. Прозорец - 1,6 кв.м, северна и западна стена с изолация, всичко останало се припокрива с другата стая.
Както вече споменах търсим
икономичен климатик, който ще работи тихо и безпроблемно надявам се.
Какво ще кажете за МЕ дали се произвеждат в Япония, понеже забелязах, че са тайландски повечето.
А за хиперинверторните какво ви е мнението?
12ка или 18ка е по-добрия вариант, тъй като 12ката е по-икономична, но пък ще работи може би повече, което ще е същото като разход както при 18ка с повече тормоз за климатика, права ли съм?
Филтри, плазма и др. препоръчително ли е?
Може и да ми препоръчате фирма, от която да закупя и монтират и ако имат отстъпка при покупка на два климатика - още по-добре.
Благодаря предварително за отговорите. Надявам се да пиша на правилното място