Необходимо ли е да се монтира нагревател на дъното против замръзване на конденза при този модел?
И от къде може да се вземе сигнал за вкл.на нагревателя при дефрост? В сервизното ръководство няма подробна схема.
Някой може ли да помогне?
Необходимо ли е да се монтира нагревател на дъното против замръзване на конденза при този модел?
И от къде може да се вземе сигнал за вкл.на нагревателя при дефрост? В сервизното ръководство няма подробна схема.
Някой може ли да помогне?
Зависи в коя част на България си? Принципно е желателно. В сервизното няма и да намериш такава схема.
В Добрич съм.
Климатика се пада да е над този на комшиите и ще трябва да отклоня източването в страни с 40-50 см.Това налага източване от един отвор с дренаж или тава(от последното се въздържам,само в краен сл.).
Ясно ми е за схема с нагревател Деви и механичен терморегулатор,но ако има и връзка с дефроста на машината ще е по-добре.
Би трябвало да има изводи на платката за управление на нагревател.
- - - - - - - - - -
Прегледах платката и много се разочаровах. Предвиден е изход CN HEAT, но са спестили елементите . Липсва реле 52x5, транзистор Q 252 и предпазител F6.
Май ще трябва да се задоволя само с терморегулатор.
IMG_6059.jpgIMG_6060.jpg
- - - - - - - - - -
Този пост е редактиран от gog067; 26-10-13 в 13:17.
Продават се нагреватели с вграден термостат ... връзват се на захранването на климатика и вършат прилична работа.
Може да си го направиш с ключе . Ако е като миналата зима няма да ти трябва изобщо тоя нагревател ...
Точно днес слагам антилед системата на моята машина. Снимки малко по-късно, защото в момента я връщам на място.
gog067, Не рови по платката, сигнал се взима от четирипътния, но трябва логика (управление, температурни датчици ...) и нагревателя да е задължително галванично разделен от машината! Тоест добре е сигнала от четирпътния да минава през оптрон.
... Ето и обещаните снимки, съжалявам, но се сетих да снимам чак след като затворих машината. Вкарах температурния датчик на антилед системата до оригиналния на машината. Както и двата светодиода за контрол и самодиагностика. Сега ги виждам лесно и мисля, че се получи добре. Отдолу има линк с видео при включване и самотест.
Видео
IMG_1600s.jpgIMG_1601s.jpgIMG_1605s.jpg
Този пост е редактиран от Mega; 28-10-13 в 13:51.
Мега,
тези светодиотчета сигурно са към антиледсистемата, много добре си ги куплирал, поздрави!
На зима ще споделиш за работата на системата.
Мен ме човърка това че са спестили 4-5 левчета за едно реле,транзистор и диод.Не съм питал търговеца как е обозначен модела с опция за нагревател,или се доставя само за скандинавия.
gog067, пак казвам, не рови по платката. Освен да я скапеш, може да имаш и проблеми с гаранцията. Всички вносители следят форума, много изкъсо. Дори да сложиш всички липсващи елементи и да подкараш нагревателя, той ще работи почти цяла зима. Не това е целта. Номера е да работи само, когато има нужда. Ако си прочел добре описанието на системата, там е описано подробно как работи.
... Да диодите са от антилед системата, просто ги направих видими за мен и с приятно за окото изпълнение.
Прав си,
не си струва риска. Дори да монтирам елементите може софтуера да е такъв че да не управлява веригата.
Предполагам че с-мата която си монтирал се доставя окомплектована- платка, датчик и нагревател.
Датчика вграден ли е, или се монтира на климатика?
... Датчика си е към системата (цифров на Далас). Нагревател пак има, но всяка машина поема различен метраж. Стандартно към метър. Помисли и за нанофолио. Плочите са с размер 80х25 и може да се залепят директно на тавата отвън. Стандартното време за работа е 20 мин. от началото на дефроста. Като може да си го програмираш както искаш само с магнит. За машини с рядък дефрост времето е добре да е повече. За тези на 45 минути е добре да е доста по-малко, защото иначе ще работи непрекъснато.
... като цяло системата е направена с елементи промишлен клас. Тоест не са пестени пари, до сега няма забележки относно работата и.
Този пост е редактиран от Mega; 28-10-13 в 21:51.
Нанофолиото не закрива ли отвора за източване?
... Това е въпроса, ако е вярно това, което се казва, че е херметически затворено между два листа полимер. Трябва след залепване да има 1-3 см. от тавата до фолиото и водата да се изтича през него. Но пък ще нагрява цялата тава. Тази зима ще го тествам лично. За сега е само идея.
Този пост е редактиран от Mega; 28-10-13 в 22:46.
Мега,
схемата ти включва при отпадане на 220 в. на бобината на Четирипътния вентил.Т.е .за нашия климатик на клема 1 на куплунг CN 20 S имаме 220 в при работа на отопление и "0" волта при дефрос(охлаждане) и от там вземаш сигнала за устройството.
Така ли е?
Да, но не гледам схемата, тоест не ровя платката. Има си кабели към четирипътния, директно от тях взимам сигнала. Работа по платката нямам, нямам и оторизация да ровя там. Новите модели антилед са с два кабела за четирипътния. Така отпада търсенето на единия проводник, направо закачаш двата и той си знае.
Не съм казал, но ще повторя - не се занимавай с глупости:
5 метров нагревател с вграден термостат - 36,00 лв
3 метров нагревател с вграден термостат - 32,00 лв
2 метров нагревател с вграден термостат - 30,00 лв
Връзва се директно към захранването на климатика. Мощност приблизително 30 вата на линеен метър.
Просто, ясно, точно, върши работа, изпитано, харчи колкото една крушка и др.
С 5 метровия нагревател можеш да си омотаеш целия климатик и ще ти остане да си намоташ малко и на ръцете, да не ти мръзнат палците през зимата хе хе хе.
Ако ще се занимаваш със сложни операции, от които гаранцията ти заминава на кино ... кабелите на 4-пътния вентил са сини на цвят, два броя и отиват на червена букса на платката.