Климатикът е на около 2 години, но въпросният проблем започна още на втората седмица след като беше монтиран и моля всички философи и експерти по чистота да прочетат целия ми коментар, преди да ме насочат към магазина за обезмаслител!!!
Феноменът е следния - лятно време когато климатика е в режим ОБЕЗВЛАЖНЯВАНЕ (капката на дистанционното) всичко е точно и климатикът работи нормално - при достигане на зададените градуси в стаята си намаля значително духането и общо взето освен пукането на пластмасите от време на време, всичко е ок. Когато обаче като нормалните хора го пусна в режим ОХЛАЖДАНЕ (снежинката на дистанционното) не само че буквално става зима в стаята без значение зададените градуси, но след няколко часа работа започва една велика задушна миризма на накиснати в оцет чорапи, които все едно съм ги пъхнал в турбината да се изсушават.
Това нещо с миризмата го забелязах още в началото, когато купих климатика и дори да изпръскам цяла бутилка с обезмаслител + препарат против мухъл + цяло разредено шише със сребърна вода вътре, миризмата се появява отново няколко часа след "почистването"... Сега защо съм кръстил темата "странен феномен" - еми защото въпросната миризма я има само в режим ОХЛАЖДАНЕ, ако климатика е в режимът с КАПКАТА не мирише грам, поради и което лятно време го ползвам само в режимът с капката.
Нека задълбаем повече в този феномен свързан с миризмата в режим охлаждане - при по ниско зададени градуси като 22 например, като че ли по не се усеща, но вдигна ли ги на около 26 или ако пусна ЕКО режим, цялата стая се осмърдява на вкиснато доста по-бързо. В упътването на климатика видях, че не се препоръчва режимът с КАПКАТА да се използва в комбинация с ЕКО режим, както и че се препоръчва да се използва при зададени 22 до 24 градуса и ТУК ИЗВЕДНЪЖ ми просветна, да не би на тъпото дистанционно или софтуерно просто да са разменили двата режима и когато на дистанционното показва "охлаждане", всъщност да е "обезвлажняване" и от там да идва целия проблем с миризмата??? Стигам до някви такива изводи, понеже както обясних миризмата е само в режим охлаждане - при режим обезвлажняване не мирише НИЩО, което значи че все пак не растат гъби в турбината, иначе щеше да си мирише нон стоп, без значение кво показва дистанционното... Просто не знам кво да си мисля вече и как по дяволите да си използвам климатика нормално лятно време в режим охлаждане без да мирише на оцет в стаята. Явно ще си карам на режима с капката и тва е, ама все пак ако някой има обяснение на тоя "феномен" ще съм му благодарен! Имам и един бонус въпрос - на всички Мицубишита от тоя ценови клас ли филтрите им са като обикновена мрежа против комари, защото имам чуството че всичкия прах минава без никъв проблем и не се шегувам, ама комарника на прозореца ми изглежда по-добре от колкото тоя "филтър"?