Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 19

Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jun 2018
    Мнения
    6
    #1

    Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Климатикът е на около 2 години, но въпросният проблем започна още на втората седмица след като беше монтиран и моля всички философи и експерти по чистота да прочетат целия ми коментар, преди да ме насочат към магазина за обезмаслител!!!

    Феноменът е следния - лятно време когато климатика е в режим ОБЕЗВЛАЖНЯВАНЕ (капката на дистанционното) всичко е точно и климатикът работи нормално - при достигане на зададените градуси в стаята си намаля значително духането и общо взето освен пукането на пластмасите от време на време, всичко е ок. Когато обаче като нормалните хора го пусна в режим ОХЛАЖДАНЕ (снежинката на дистанционното) не само че буквално става зима в стаята без значение зададените градуси, но след няколко часа работа започва една велика задушна миризма на накиснати в оцет чорапи, които все едно съм ги пъхнал в турбината да се изсушават.
    Това нещо с миризмата го забелязах още в началото, когато купих климатика и дори да изпръскам цяла бутилка с обезмаслител + препарат против мухъл + цяло разредено шише със сребърна вода вътре, миризмата се появява отново няколко часа след "почистването"... Сега защо съм кръстил темата "странен феномен" - еми защото въпросната миризма я има само в режим ОХЛАЖДАНЕ, ако климатика е в режимът с КАПКАТА не мирише грам, поради и което лятно време го ползвам само в режимът с капката.
    Нека задълбаем повече в този феномен свързан с миризмата в режим охлаждане - при по ниско зададени градуси като 22 например, като че ли по не се усеща, но вдигна ли ги на около 26 или ако пусна ЕКО режим, цялата стая се осмърдява на вкиснато доста по-бързо. В упътването на климатика видях, че не се препоръчва режимът с КАПКАТА да се използва в комбинация с ЕКО режим, както и че се препоръчва да се използва при зададени 22 до 24 градуса и ТУК ИЗВЕДНЪЖ ми просветна, да не би на тъпото дистанционно или софтуерно просто да са разменили двата режима и когато на дистанционното показва "охлаждане", всъщност да е "обезвлажняване" и от там да идва целия проблем с миризмата??? Стигам до някви такива изводи, понеже както обясних миризмата е само в режим охлаждане - при режим обезвлажняване не мирише НИЩО, което значи че все пак не растат гъби в турбината, иначе щеше да си мирише нон стоп, без значение кво показва дистанционното... Просто не знам кво да си мисля вече и как по дяволите да си използвам климатика нормално лятно време в режим охлаждане без да мирише на оцет в стаята. Явно ще си карам на режима с капката и тва е, ама все пак ако някой има обяснение на тоя "феномен" ще съм му благодарен! Имам и един бонус въпрос - на всички Мицубишита от тоя ценови клас ли филтрите им са като обикновена мрежа против комари, защото имам чуството че всичкия прах минава без никъв проблем и не се шегувам, ама комарника на прозореца ми изглежда по-добре от колкото тоя "филтър"?
    Този пост е редактиран от daniobg; 15-08-20 в 05:58.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #2

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Работи ти on/off климатика. На обезвлажняване като изключи компресора спира и турбината. На охлаждане като изключи компресора турбината продължава да се върти и изпарява конденза по топлообменника.

    - - - - - - - - - -

    Моето хеви като чисто ново първото лято в такъв on/off режим изобщо нищо не миришеше, само се усещаше спарен въздуха.

  4. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #3

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Не, че нещо, ама за времето за което написахте този пост, можехте да се поразходите из темите и да разберете, че климатикът Ви нито е уникален, нито феноменален. Няма да се впускам в обяснения, защото доста е писано. Когато зададената температура при охлаждане е по-ниска, се отделя повече конденз и промива гъби и други бабалюги от топлообменник и ваничка за конденз. Когато температурата е по-висока, тези неща само се навлажняват и това е идеална основа за развитие на разни гадости, дето миришат на вкиснато. Можете да подобрите до известна степен положението, ако активирате самопочистване след работа/ако е налично/ или да оставяте климатика в режим вентилатор поне час след изключване на охлаждането. И не се ядосвайте много-и доста по-скъпи от вашият климатик миришат. Ако е успокоение, зимата няма да мирише.

  5. Novice
    Тук е от
    Jun 2018
    Мнения
    6
    #4

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    ако активирате самопочистване след работа
    Самопочистването, което всъщност е да върти 2 часа турбината след като го изключа, е активирано но проблема не се решава - ядосвам се защото в другата стая имам едно Fuji LMCA и миризми при него няма. Зимата не мирише разбира се, само лятото е, но просто като се сетя с колко мерак и желание си го взех тва мицубиши, а на втората седмица от покупката да започне да мирише просто е несериозно... Изчел съм темите с миризливите климатици и нарочно направих нова, защото и преди съм писал в тях и винаги ми казват с обезмаслител да го прочистя и т.н. Възможно ли е тоя климатик преди монтажа да е стоял някъде, където дълго време е събирал прах и поради тва толкова бързо да се е вмирисал от вътре? Защото другия вариант, който ми идва на акъла е да се свали турбината и да се погледне за кво става въпрос вътре и да се изчисти обстойно - само дето аз от такова нещо не разбирам и ако стигна до там ще звъня на Сашо - ЕР ЕС Логистик, все пак от тях съм взимал машината и съм много доволен от момчетата и професионализма им, ама всичко опира до пари и бих искал да пробвам сам да го оправя проблема, преди да стигам до такива мерки, при които да не се окаже че ефекта ще е отново 2 седмици и после пак старата миризма с нова сила... То съдейки по това, което ми казвате значи вътре си растат боклуците и колкото и да пръскам с препарати, не ги отмивам и за тва продължава да мирише дори когато съм го "чистил"? Може би трябва да сменя филтъра с някакъв истински, защото както споменах - комарника ми е с по ситни дупки от колкото тва подобие на филтър отгоре :/ А относно това, че когато градусите са по ниско зададени се отделя повече конденз и отмива гъбите и боклуците и поради тва мирише - и на обезвлажняване тогава като го направя на 22 градуса трябва да ги отмива и да мирише, но както казах миризми при тоя режим няма... Съжалявам за романът който изписах, просто хем няква логика гледам да хвана, хем ми се струва супер странна цялата работа и за тва определям ситуацията като "феномен"... Все пак машината е марка, въпреки че им е ниския ценови клас, но в един приятел с едно НЕО 10 годишно такива извращения нямаше, а човека като му казах за моя проблем и за режима с капката, даже незнаеше кво прави тва "обезвлажняване" защото никога не го е ползвал :/ Някой сега може да ми каже защо чак сега пиша, а не докато е бил в гаранция климатикът - ами защото първото лято като изревах на Сашо по телефона и той ми обясни как да го почистя сам, вместо да идва и да ми взима парите за глупости и донякъде замазах положението за 1-2 месеца, на следващото лято просто го ползвах на режима с капката и миризма нямаше и сега на третото лято просто не издържах вече, при положение че преди да започне сезона съм изсипал 2 бутилки с препарат вътре...
    Този пост е редактиран от daniobg; 15-08-20 в 12:03.

  6. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2006
    Мнения
    5,205
    #5

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Като чета написаното в последния ти пост и стигам до извода, че без специалист и щателно почистване с разглобяване няма да се разминеш!
    Веднъж, защото си много далеч от климатичната техника и втори път, защото наистина машината се нуждае от основна профилактика и проверка.
    От човек, който знае какво и как се прави, с какви материали и инструменти, и притежава всичко това.
    Филтърът, ако е оригинален, само се почиства, съгласно инструкцията, на около 14 - 30 дни работа. Проектантите са преценили размер на отвори, площ, пропускливост и т.н. и няма нужда побългаряване. Освен, ако не искаш темата да продължи на следващ етап с други "феноменални и уникални" проблеми и повреди.

    Относно това дали преди да дойде при теб климатикът е стоял, работил и т.н. може да ти отговори само този, който ти е взел парите за доставка и инсталация. Същият човек / фирма знае как и дали правилно е монтиран климатизатора, нивелиран, и има ли свободно оттичане на конденза от ваничата през дренажната тръба.

    Успех!

  7. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011
    Мнения
    3,490
    #6

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Нещо не си ме разбрал-колкото по-ниска зададена температура, толкова повече конденз и по-малко миризми. И аз имам 15г. Нео, което никога не е мирисало, но тече като пробита кофа, понеже е конвенционалка. Другите ми климатици са инверторни, работят на ниска мощност, почти не отделят конденз навън и си се вмирисват. И на двата е активирано самопочистване, вкл. с плазма, като на този с плазмата е около 2ч. след спиране. И пак се вмирисва. Ако го карам 24/7 няма да мирише, но засега няма такава нужда. Едва ли мирише нонстоп, затова след пускането отвори прозореца докато се измирише и след това го затвори. А на есен-пълна профилактика и ще се рахатясаш......до другото лято.

  8.  
     
  9. Novice
    Тук е от
    Jun 2018
    Мнения
    6
    #7

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    И на двата е активирано самопочистване, вкл. с плазма, като на този с плазмата е около 2ч. след спиране. И пак се вмирисва.
    Ясно.... Наистина е жалко, че и скъпи машини страдат от тоя проблем, който според мен просто е недопустим, при положение че климатичната техника не е измислена преди няколко месеца, а технологията на производство и тестове преди дадена машина да стигне до крайния потребител би трябвало да елиминира подобно неудобство, особено когато става въпрос за чисто нов продукт...

  10. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2017
    Мнения
    43
    #8

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Взимате химията която съм снимал (прикачения файл).Намирате една обикновена пръскалка защото оригиналната прави пяна а не спрей.Наливате 50мл химия , слагате маската (сега поне маски има) , сваляте филтрите , пускате климата на вентилация и най-ниската степен на турбината. Изпръсквате тези 50мл над питата, от където дърпа въздух.
    Оставяте климатика поне 12 часа да вентилира с отворени прозорци на стаята , докато изчезне миризмата на химикала.
    Пишете тук какъв е бил ефекта. И при охлаждане дръжте климатика на 24 градуса.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

  11. Senior Member Аватара на Jack Krauser
    Тук е от
    Apr 2012
    Мнения
    5,735
    #9

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Цитат Първоначално публикувано от daniobg Виж публикацията
    Самопочистването, което всъщност е да върти 2 часа турбината след като го изключа, е активирано но проблема не се решава
    Самопочистването не върши никаква работа


    Цитат Първоначално публикувано от daniobg Виж публикацията
    - ядосвам се защото в другата стая имам едно Fuji LMCA и миризми при него няма. Зимата не мирише разбира се, само лятото е, но просто като се сетя с колко мерак и желание си го взех тва мицубиши, а на втората седмица от покупката да започне да мирише просто е несериозно..
    .
    Проблемът е заради недоклатения дизайн на кондензната вана - задържа вода, достатъчно за да плесеняса климатикът само след 1-2 денонощия. Проблемът е общ за всички марки.


    Цитат Първоначално публикувано от daniobg Виж публикацията
    То съдейки по това, което ми казвате значи вътре си растат боклуците и колкото и да пръскам с препарати, не ги отмивам и за тва продължава да мирише дори когато съм го "чистил"? Съжалявам за романът който изписах, просто хем няква логика гледам да хвана, хем ми се струва супер странна цялата работа и за тва определям ситуацията като "феномен"...
    Ако ваната е мухлясала, колкото и препарати да наливаш, няма да спре да мирише докато не я разглобиш, и да я измиеш цялостно. От пръскане с обезмаслител и сребърна вода няма ефект - гореща вода и течен сапун вършат много по-добра работа срещу плесените, но в никакъв случай не трябва да се използват препарати съдържащи хлор, като белина, защото разяждат и пробиват топлообменника.


    Цитат Първоначално публикувано от daniobg Виж публикацията
    Все пак машината е марка, въпреки че им е ниския ценови клас, но в един приятел с едно НЕО 10 годишно такива извращения нямаше, а човека като му казах за моя проблем и за режима с капката, даже незнаеше кво прави тва "обезвлажняване" защото никога не го е ползвал : на третото лято просто не издържах вече, при положение че преди да започне сезона съм изсипал 2 бутилки с препарат вътре...
    Старата ми конвенционалка за 400 лева не е имала проблеми с миризми и мухъли, въпреки, че не е била мита 5-6 години - просто кондензната и вана беше направена кадърно и не се задържаше вода във вътрешното тяло.
    Този пост е редактиран от Jack Krauser; 15-08-20 в 12:52.

  12. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,300
    #10

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Нищо не сте прочел явно в тези "теми за миризми" от климатиците: https://forum.setcombg.com/%D0%BF%D1...8%D0%BA-7.html

    Има и снимки.



    Това което мога да препоръчам е да се пуска климатика първоначално на охлаждане и след като охлади, да се превключва на изсушаване колкото да поддържа хладината.Аз поне така процедирам, най-вече за да не ми духа докато спя. И климатикът го гласите на 23 или 22 преди да го превключите на изсушаване.Може и на по-ниска температура, но по-ниска от 20 градуса ми се струва болестотворно -прекалено хладно ще е.

    След почистването можете да сложите във ваничката на климатика такива таблетки: https://www.pinterest.co.uk/pin/350647520961048097/

    Стига да ги намерите на поносима цена.

    Преди години подобни имаше на символична цена в ебау и алиексперес, но не съм проверял от години дали се продават.

    Успех в решаването на проблема.

  13. Novice
    Тук е от
    Jun 2018
    Мнения
    6
    #11

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Цитат Първоначално публикувано от justify Виж публикацията
    Успех в решаването на проблема.
    Тъкмо сега изчетох няколко теми да си припомня другите с моята болежка през какви методи за справяне с проблема са преминали и в крайна сметка стигнах до извода, че решението е да го държа на DRY вместо на COOL и тва е. От спрейове и таблетки файда почти никаква или просто временно решаване на проблема за няколко дни. Единственото, което искам да попитам последно е дали има проблем да го държа постоянно на DRY, вместо на COOL лятото?
    Този пост е редактиран от daniobg; 15-08-20 в 15:06.

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2015
    Мнения
    6,492
    #12

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Дръж го но dry.

  16. Junior Member Аватара на Asen Ikonomov
    Тук е от
    Jul 2020
    Живее в
    Kюстендил
    Мнения
    125
    #13

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    Цитат Първоначално публикувано от daniobg Виж публикацията
    Тъкмо сега изчетох няколко теми да си припомня другите с моята болежка през какви методи за справяне с проблема са преминали и в крайна сметка стигнах до извода, че решението е да го държа на DRY вместо на COOL и тва е. От спрейове и таблетки файда почти никаква или просто временно решаване на проблема за няколко дни. Единственото, което искам да попитам последно е дали има проблем да го държа постоянно на DRY, вместо на COOL лятото?
    Няма проблем да го оставяш на dry.

    Изпратено от моят Nokia 3.2 с помощта на Tapatalk

  17. Member Аватара на frick
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    501
    #14

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    И преди началото на отоплителния сезон демонтаж на вътрешното тяло , разглобяване и третиране с нужните препарати, измиване, сглобяване,монтаж. Така поне ще е чист за отоплителния сезон,а за следващото лято, редовно подсушаване на вътрешното тяло.

  18. Senior Member Аватара на Rumb@ta
    Тук е от
    Mar 2011
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,709
    #15

    Отговор: Странен "феномен" с MHI SRK25ZMP-S

    А ако е дефектирало ТРВ-то или управлението му? Пак ще работи, но температурата на изпарение в питата няма да е в синхрон на всяка мощност на компресора.
    По принцип няма климатик, който при силно развъртян компресор да вмирисва. Ако е изправен де.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  2. Странен "аксесоар" към ME MSZ-GC35VA, който не е описан в книжката.
    От Creep във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 18
    Последно: 06-08-10, 20:24
  3. Отговори: 0
    Последно: 10-04-10, 14:09
  4. Fujitsu ASYB12LDC - "странен" шум от вътрешното тяло
    От bicubic във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 5
    Последно: 16-01-10, 18:36
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе