Както се подразбира, предстои ми да "климатизирам" жилището и тъй като в България е добре да разбираш от нещата, които ще си купуваш за по-сериозна сума,поизчетох доста теми из форума, докато взема решение. Та, да кажа за какво иде реч:
засега ще слагаме клима само на дневната, която е около 20 кв.м., южно изложение с остъклена тераса и една външна стена (3.5 м), която смятам скоро време да изолирам. Старо строителство е - пълзящ кофраж. Като цяло не се очакват големи загуби на топлина. Зимата (която ни беше първа тук) се отоплявахме с един конвектор 2 кВ и общо взето нямахме проблеми, но и казано честно малко късно се нанесохме и покрай някои ремонти точно в най-големите студове не отоплявахме тази стая, така че нямам много обективно наблюдение. Друга особеност е, че стаята има врата директно към кухнята, която е неголяма - 6-7 кв., но се предполага, че често ще се отваря натам и малко или много ще отива топлина и нататък. Днес ходих в една фирма да ми предложат какъв климатик да сложа и почти ме убедиха, че въпросният инвертор CS/CU-E9GKE е моят модел. Наистина в този клас и за тези пари (1500 с монтажа) засега не видях нещо по-добро. Първоначално бях се засилил към разни Тошиби , DAISEKAI серията, но след като ми предложиха панасоника, ми се струва, че е по-оптимален вариант. Има добра номинална мощност - 3.6 кВ (и 5 кВ пикова!), което е достатъчно за моето помещение, и не лош COP - 4 (4.2). Не че няма и Тошиба с по-добри параметри, ама май там цената отива в друго измерение... А казано честно трудно ми се дават повече пари, като едва ли от това ще реализирам някаква съществена последваща икономия. По принцип съм отворен и за други предложения и затова и пиша тук - ако някой може да ми предложи нещо по-добро на съизмерима цена. Ако не -да взимам панасоника.