е той си знае що са му такива сметките .. при него е постижение че изобщо успява да се стопли ,не знам с какви машини на 220 волта би успял че такива дето се развъртат до 9-10кВ не са много често срещани ..
Преглед за печат
е той си знае що са му такива сметките .. при него е постижение че изобщо успява да се стопли ,не знам с какви машини на 220 волта би успял че такива дето се развъртат до 9-10кВ не са много често срещани ..
Автотрансформатора който ползваме всички с 100 и 200 волтови климатици са с една намотка и имат много малко загуби.Това не е стандартен траф с две намотки които прехвърлят през магнитопровода и да има загуби. Тези трафове не разделят главанично от мрежата но на нас не ни и трябва. Факта че трафа не загярава значи няма загуби или те са много малко.
:offtopic: Не е точно по темата, но се дискутира често в различни теми. Прилагам графика на К.П.Д. на трансформатор от която е видно, че зависимостта на к.п.д. /загубите/ от товара е нелинейна. Най-високото к.п.д. е при товар 0,5-0,6. При малките товари к.п.д. е най-малко/загубите са големи спрямо товара/. Имайте в предвид и това, че cos ф на инверторните климатици е около 0,5-0,7, което означава, че к.п.д. на т-ра ще е по-ниско.
Ето нещо и за автотрансформаторите конкретно:
"Средната дължинана една навивка от намотката също е по-малко, което води до икономия на мед приизработване на намотката на автотрансформатора. Едновременно с това се намаляватмагнитните и електрическите загуби, което води до повишаване на к. п. д. на автотрансформатора. Следователно автотрансформаторътв сравнение собикновения трансформатор с еднаква мощност има следните предимства:по-малък разход на активни материали (мед и електротехническа стомана), по-високк. п. д., по-малки размери и по-евтин. К. п. д. на автотрансформаторите с голямамощност достига 99,7%."
Това са извадки от учебник по "Електрически машини и трансформатори"
... biro,при мен консумацията само на празен ход(без нищо) е 15вт...при вкл.вентилатор отива къде 34вт...отде ги измисли тея 7вт. при въртяща турбина?...ами загубите в трафа?...
това явно зависи от конкретния траф .. моя единия на празен ход също е 7 вата ,другия е 15тина .. но това е реактивна консумация не съм убеден че електромера я отчита
:offtopic:
Колкото е по-нисък косинус фи, респективно толкова повече загуби си има - това се вижда :)
Ето интересни коментари с конкретни пресмятания ... #207
В един момент винаги, неизменно се стига до косинус фи :BigGrin
Новите инвертори си имат коректор на cos φ. Електромерчето на етерата ми го мери и никога не е падал под 0.8 при минимум консумация. Иначе си стои на 0.9.
е какви разлики има като го обърнеш ?
Големи разлики. В "неправилната" посока показваше косинус фи 0.15, ток 1.5А, напрежение 230V и консумация 50W а си духаше доволно топло което няма как да стане. При изключване на компресора постоянно си променяше консумацията от 110 до 190W. При завъртане на ватметъра показва по-нормални стойности, 15W при изключен копресор (21W при изключен компресор и включен йонизатор), 350W когато духа топло.
Пробвай с твоя ватметър на W22B дали има разлика при завъртане на ватметъра на 180 градуса без да въртиш щепсела на трафа спрямо контакта.
според мен не би трябвало да има значение ,тока е един и същ .. по скоро зависи от уредчето ,моя го включвам както падне до сега все е щял да даде разлика някаква а и нямам такива играения на показанията
И мен ми е чудно, как така има разлика като обърнеш щепсела, при положение че напрежението в контакта е променливо и е точно все тая как ще го включиш?
С 3 различни вида уредчета мерих и има значение при мен как е обърнато. Но моето ел. свързване е по-специфично поради липса на достатъчно проводници на вече съществуваща инсталация. С 3 проводника захранвам трафа и вътрешното тяло.