Моят познат явно няма контакт със Софклима...
Предложенията му са следните:
Super Daiseikai 6.5 - 1900лв
Super Daiseika 8 - 2000лв
цените са без монтаж
При такава малка разлика да взимам ли 8-цата?
Моят познат явно няма контакт със Софклима...
Предложенията му са следните:
Super Daiseikai 6.5 - 1900лв
Super Daiseika 8 - 2000лв
цените са без монтаж
При такава малка разлика да взимам ли 8-цата?
Вземи си 8-а серия.
8-ма серия рабира се, цените от къде са толкова ниски
Писах аз, че осмицата е с неоправдано надута цена за това, което предлага, ама никой не иска да чуе!
Не ме урежда, 5к лева е панасоника. Предпочитам осмицата, но с компресора на дайсейкай V серия. Чудя се, с какъв акъл, на тази хубава хладилна система "дайсейкай 8", са забили такъв измислен компресор? Все едно, да си купиш мерцедес и да му смениш мотора с такъв от запорожец, икономисвайки водното охлаждане и рекламирайки по-висока надеждност. Тъпо...
Защо на 8-ица да е измислен компресора.В 10-ката има DA111A1F-24F, който е монтиран на III серия.Работи си на стената в къщи вече 6-7 години.Нека да кажат тези, дето ремонтират климатици дали са имали дефекти до сега, аз не знам.Това, че е стар модел не виждам с какво го прави измислен и по-лош от компресорите, които сега слагат другите "модерни" производители.За мен като ползвател е важно да имам здрава и топлеща техника, а дали е новаторска или не, ми е все тая.За специалистите може да е важно, но не и за мен.В 13 и 16 има DA150A1T-21F, който се монтира единствено на тези два модела и на 35-ицата НД на ТОШИБА.Със същите компресори НД-то на 8-ицата показва по-добри мощности от другите сродни модели на пазара.Защо да слагат DA111A1FD-21F, след като няма никакъв смисъл в цялото упражнение.Ако е само да се демонстрира нещо ново, видяхме ДАЙКИН какви ги свърши с новия УРУРУ САРАРА - с по-слаби показатели е дори от стария модел, независимо от завишените максимуми и модернизации.Това си е мое мнение, не правя класация на марки и модели.Не съм компетентен да споря по специализирана инженерна материя за климатиците, мога да аргументирам мнението си на ползвател.
1. Toshiba RAS-10G2AVP-E/RAS-10G2KVP-E
- мощност при +7*С (kW) - 3,20
- COP при +7*С - 5,52
- мощност при -7*С (kW) - 2,65
- COP при -7*С - 3,30
- мощност при -15*С (kW) - 2,30
- COP при -15*С - 2,50
2. Panasonic CU-E9QKE / CS-E9QKEW
- мощност при +7*С (kW) - 3,40
- COP при +7*С - 4,72
- мощност при -10*С (kW) - 2,70
- COP при -10*С - 2,65
- мощност при -15*С (kW) - 2,37
- COP при -15*С - 2,34
Като им гледам данните, панасоникът си е доста добре за цената си.
И двете машини са си добри.ПАНАСОНИК обаче дават други данни в сервизното си - при -10 градуса отдаването по номинал е 2394 вата с КОП 2,37.За -15 няма данни.Капацитета на МАХ при -7 градуса по сервизното го дават 2,95 кв с консумация 1150 вата.
Само дето всички данни се дават по номинал. 10-ката на 8-ма серия е с компресора на 3-та и външния топлообменик от 16-ката на 6-та серия.
Посочените по-горе цени са за 13-ки. Стаята в която ще се ползва е с размери 5м x 5м, височина 2.40м, т.е. около 60м3, добре изолирано помещение но въпреки това 10-ката ще му дойде малка. Цените за момента не знам от къде са, но са на едро. Тази вечер ще се видим последно за да решим. Мисля да взема 13-ка 8-ма серия.
Благодаря за мненията. Ще пиша след това.
Еди, писал съм вече по въпроса. Засяга се ефективността на системата при малки натоварвания. Под 15 rps (900 об/мин), ефективността на роторните компресори рязко пада при R410. По-добре е да работят On-Off (в повторно кратковременен режим), но с поне 1500 об/мин, отколкото да въртят с 10 rps и да връщат половината фреон обратно, лъхайки студено. Дайсейкай V може да работи на един цилиндър с 30 rps, при което COP става с пъти по-голям от този на шеста, 6,5 и осма серия, при еднакъв топлопренос. Мислите ли, че в Мицубиши не знаят за какво точно иде реч или не могат да правят климатизатори?
Аз затова казвам, че мога да се аргументирам като ползвател, а не като инженер и специалист по такъв тип техника.За мен е без значение техническата страна.Щом едно нещо си работи добре през годините, защо трябва да го променят изцяло.Моята III си работи без проблеми и не ми духа хладно, значи е добър модел.И аз искам комбинация от вътрешно тяло на 8-а серия и външно на моя 285JDR и да е на 220 волта, ама няма.
Този пост е редактиран от edi1; 30-10-14 в 18:13.
Здравейте отново,
след последните разговори с моя познат и предвид моите колебания за понижаване на бюджета по други причини, той ми препоръчва да избера по-нисък клас климатик:
TOSHIBA RAS-B13N3KV2-E / RAS-13N3AV2-E SUZUMI - някъде около 1400лв
DAIKIN FTXS35K/RXS35L PROFESSIONAL - 1650лв
цените са без монтаж
Може ли да ме посъветвате
1. Как се държи SUZUMI-то? Има ли съществена разлика със серията дайсейкай 6/8 (изключвам екстрите)? Заслужава ли си да го избера?
2. Какво ще кажете за DAIKIN-а сравнен с горната TOSHIBA? По-скъп е, това означава ли че е по-добър и надежден?
Ще ползвам климатика предимно за отопление. (добре изолирана стая около 60м3)
Утре трябва да взема решение защото вече е студено. Ще съм благодарен за мнения и препоръки за да взема решение.
Поздрави