Джак да ти пусне калкулатора.
Или се разрови из форума, обяснена е методиката.
Естествено приблизителни са сметките.
аз няма да се учудя копа да е към 2 .. ако е 6 то ще топлоотдава над 1кВ ,няма как да работи цял ден на 1 кВ топлоотдаване ,в стаята ще стане 35 градуса ..
Цял ден не е работил, а по-малко от 3 часа. Помещението не е темперирано. При 37гр. изх. температура и дебит около 5.3м3/мин., може и киловат да е топлоотдаването. Което слабо ме интересува, в интерес на истината.
Ако при тези условия ти трябват над киловат за да вдигнеш темп с два градуса, коло ще са ти топлозагубите при (-10)?
Копа е макс. 2
Машината реално поддържаше 25гр. Правете разлика, да поддържаш температура в темперирано помещение е едно, в нетемперирано-съвсем друго. Има формули за изчисление на топлоотдаване, свързани с дебит, вх/изх температури, спец. топлинен капацитет и т.н. Виждаш и "входящата" мощност каква е. Виж, ако изходящата температура беше около 30-31гр., при същата консумация, тогава може да повярвам, че COP е около 2. Колкото и груби да са сметките, за ориентир стават, смятал съм за голямата ми машина и резултатът се доближава учудващо много, до обявеното в сервизното.
Този пост е редактиран от rosswen; 05-06-21 в 09:44.
Човек, при 14С външна и работа 3 часа с отдаване 1100W Са си зверски топлозагуби. За ремонт си.
Мен лично не ме бърка колко му е копа. Ако ще и 10 дае, но звучи нереално.
И аз пускам климатици тези нощи на 12-14 външна. От 22 до 24 се вдигат за 10 минути. от там насетне ОН/ОФФ през 30 мин. с консумация 130W.
Както и да е. Силно се надявам копа ти да не е повече от 2, че на зима да не се налага да работи с часове на 1800W.
COP-а трудно може да бъде отгатнат без измерване на скоростта на въздушния поток/дебита, тъй като инверторите непрекъснато си менят скоростта на въртене на вътрешния вентилатор.
И мен вече не ме интересува особено копа в един климатик, а дали работи тихо и комфортно...
Честно казано, последното нещо, което ме тревожи при тази машина е COP. С над кило фреон, огромно външно 41кг. и двойнороторен компресор ефективността е гарантирана. Кой както ще да тълкува, има си формули за тази работа. Има и хора, които не вярват, че Земята е кръгла. За мен важното е, че машината работи както на мен ми се иска, поне за сега. Твоите загуби с моите не ги сравнявай, защото аз под 0-та не успявам да поддържам 23гр. като теб със 100-170W, а с двойно повече, че и отгоре.
Отделно, през 90% от времето, вратата на стаята беше отворена, с това увеличава обемът доста. Старата машина, дори и на отворена врата си изключваше постоянно, при много по-студено време.
П.п. Джак, на фиксирана степен, Тошиба не сменя оборотите на турбината, независимо от обстоятелствата. Така че, да речем, че при чисти филтри, дебитът е почти константа.
Този пост е редактиран от rosswen; 05-06-21 в 13:14.
Е, не разбра ли, че сега "специалистите" са подели кампания, всячески да те убедят, че си се набутал...?!
Можеш да си я ползваш самостоятелно на вентилатор само, без да е избран режим отопление или охлаждане. При изключен климатик, ако натиснеш pure тръгва на вентилатор с плазма-озонатора.