а пробва ли примерно с името на модела и service manual? / RAS-13PKVSG-E Service manual /
Името на документа е цитирано, за да се знае от къде е копирано, а не да търсиш файл по номер. Почва да ми става ясно как и какво си търсил и защо си го намерил....
Мда ... изясниха се нещата. Мислех че това Sorai е важно уточнение защото във форума е нарицателно за модела.
Някой админ да оправи името на модела в заглавието.
И този модел има.Под QUIEТ , което е степен L-, има още две степени.
Самият шум от вентилатора за всяка степен трябва да се дава заедно с дебита за съответната степен.
Иначе сравненията не са коректни.
Както беше споменал някой по-назад, за да топли машината трябва да подухва и номера е кой ще направи духаща но нешумяща машина.
Гледайте първа степен. Тези под първа са при авто вентилатор и машината сама преценява кога да ги ползва. Т.е. не кога потребителя иска, а кога управлението пожелае. Дали ще съвпаднат двете желания...
Днес монтирахме с колегата две Шорайки
Дизайна ми хареса общо взето,както и голямата "лопата" отпреде му
Интереса ми привлякоха двата тръбни датчика във вътрешното.
Според мен е добра машинка.
За какво служи вторият тръбен сензор. По сервизните нищо не се споменава за Tcj.
това намерих аз набързо
• Judgment of suction air temperature of the indoor
heat exchanger by using the indoor temp. sensor.
(TA sensor)
• Judgment of the indoor heat exchanger temperature
by using heat exchanger sensor (TC sensor)
(Prevent-freezing control and super heat control,
etc.)
• Judgment of inlet indoor heat exchanger temperature by using heat exchanger sensor (TCj sensor)(Superheat control etc.)
• Judgment of suction air humidity of the indoor heat
exchanger by using humidity sensor. (Hu sensor)
TD : Discharge temp. sensor
TA : Room temp. sensor
TC, TCj : Heat exchanger temp. sensor
TO : Outdoor temp. sensor
TE : Outdoor heat exchanger temp. sensor
TS : Suction temp. sensor
Общо взето си ги обяснявам с това , че търсят по-подробна обратна връзка късаеща подобряване топлобмена. На входа и на изхода на вътрешното по един датчик и така.
на дайкина 23 дб е само на охлаждане на отопление е 27 и никога на сваля на най-ниската скорост на отопление сам, работи на 2 скорост на-малко което мисля е около 34db и си е доста шумно, ЛМЦЕ също е така работи предимно на 2 скорост когато е на авто вентилатор и мисля че беше около 30-31дб и е една идея по тих от ФТХБ35Ц , МХИ свалят на най-ниската скорост и е наистина тих както и 2 и 3 скорост са мн по тихи от другите 2, а за Шорай не знам , но имам Мирай, който работи подобно на МХИ изрежда си всички скорости когато е на авто дори има и такива, които не можеш да си ги пуснеш ръчно - някакви междинки са и са само когато е на авто , свала ня най-никсата скорост, когато работи на минимума си при темп над 3 градуса под 3 мисля че му се покачва минимума и работи на 2 скорост предполагам и Шорая е така на 2 скорост е 27 дб май и е приемливо тих, другото което знам за тошибата е че са с по големи турбини на вътрешното тяло тези модели и струята не се усеща толкова силна и шумна като на по старите им модели
Време е за още впечатления.
Прави ми впечетление примерно че климатика много рядко замръзва външното тяло. Досега само 2 пъти съм го улавял да се дефроства. От дупката отдоло изтича една калотия. Самоизмива се сякаш. Обаче когато го оставя на най ниските 17 градуса вечер(не го изключввам) и лопатата на вътрешното тяло се включва през 10-15 секунди за 5-6 секунди развърта се и спира. Много е дразнещо! Иначе когато отоплява от 19 градуса нагоре си върти сравнително тихо. Или поне на мен не ми прави впечатление. За топлото топли и то яко. Има някаква екстра за добавяне на вънщен модул на wifi. НО аз я нямам. Другото което ме дразни е че в старата ни квартира имахме едно LG и вечер му светеха копчетата на дистанционното а на тошибата не светят.
- - - - - - - - - -
Един бърз въпрос?
Има ли смисъл този климатик да не се изключва?
Чувал съм че не е хубаво зимно време да се изключват климатиците. Това важи ли и за инверторните?
Поздрави
- - - - - - - - - -
Не зная как са другите климатици. Но с този новия газ R32 излезнаха такива с (на хартия) по - добри параметри и повече екстри. Тошибата не е лоша. Но май се попрецаках (малко) не за друго а защото ми излезе 1700 лева. За 1500 в момента има по добри. Ако мислите да вземате такъв климатик гледайте да е на по ниска цена иначе няма смисъл.
Важи най-вече за инверторните, да не се спира климатика зимата.