Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234
Резултати от 46 до 60 от общо 60

Жертваме и новото поколение

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2004
    Мнения
    49
    #46

    Жертваме и новото поколение

    barnie най-лошото е че си прав за циганите и страха Както се казва страх лозе пази... Уважение човек може да получи единствено в семейството си. Да направи да го уважава друг човек е почти невъзможно (може би между приятели ~)

    А иначе, Dark Skywalker със 250 лв. човек може да се прехранва някак си (ако не е на квартира) но неможе да живее добре това поне от личен опит го казвам.

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #47

    Жертваме и новото поколение

    Барни, пишеш много странни съобщения. Може би аз съм вманиачен и се мъча да откривам единна тема в тях.

    За страха и другите неща малко хич не съм съгласен с теб. Страхът - да, също е мотиватор, но е един от най - слабите. Ако искаш някой да си върши качествено с цялото си сърце работата, последната мотивация, която трябва да използваш, е страха.

    Армии по света има много и реда е сходен. В някой даже страхът е по - голям и често има репресии. Въпреки това едно е работата на германската, друго на японската, трето на руската и четвърто - на българската армия. Е защо е така? По твоята логика армията на Сталин трябва да е най - добре мотивирана и да се справя най- добре?

    Единствено за минуса съм съгласен. Да, минус е.

  4. Member
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    175
    #48

    Жертваме и новото поколение

    Ами ти повдигна темата за "уважението" към институциите и за мотивацията за работа на ниско заплащане. Не мислиш, че съм прав за това, че например кукуте трябва да бъдат жестоко контролирани и лесно уволнявани, за да имат респект към правилата, началството си, с времето и към обикновените хора? Или предпочиташ да те уважават на чашка с "почерпката" от някой малоумен шофьор?



    А за да започнеш работа за малко пари или трябва да си осъзнал правотата на поговорката "Залудо работи залудо не стой" (което цял форум се изреди да ти повтаря), или трябва да си притиснат, за да разбереш, че и ниската заплата е заплата и все пак плаща сметките, дори и да не остава за това или онова удоволствие (което се опитвам да ти кажа аз). Ама последното трудно ще стане ако мама си те държи вкъщи да те гледа и храни.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #49

    Жертваме и новото поколение

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Ами ти повдигна темата за "уважението" към институциите и за мотивацията за работа на ниско заплащане. Не мислиш, че съм прав за това, че например кукуте трябва да бъдат жестоко контролирани и лесно уволнявани, за да имат респект към правилата, началството си, с времето и към обикновените хора? Или предпочиташ да те уважават на чашка с "почерпката" от някой малоумен шофьор?



    А за да започнеш работа за малко пари или трябва да си осъзнал правотата на поговорката "Залудо работи залудо не стой" (което цял форум се изреди да ти повтаря), или трябва да си притиснат, за да разбереш, че и ниската заплата е заплата и все пак плаща сметките, дори и да не остава за това или онова удоволствие (което се опитвам да ти кажа аз). Ама последното трудно ще стане ако мама си те държи вкъщи да те гледа и храни.



    <div align="right">Originally posted by barnie*-*01/09/2004*:* 18:00:31</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

    По абсолютно същия тертип аз мога да кажа, че ти сигурно получаваш незаслужено висока заплата, щом разсъждаваш така и парите ги хвърляш като вестници, без да те интересува стойността им.

    Апартамент на месец:

    Наем - 100 Евро

    Парно 70-80 лв

    Ток - 20 до 40 лв

    Вода 10 - 20

    Телефон - 10 лв - това емен емен без право на разговори.

    Други(асансьор, такса за поддръжка на входа, простотии) - 10 лв

    Дотука емен - емен 350 лв. При това по една - според мен идеализирана сметка.

    Храна? Облекло? Транспорт? Обзавеждане? Други чудесии?

    Малко дете, Господи, не давай .......

    А де? Или и ти чакаш мама да си те държи вкъщи?



    Всъщност има и една друга закономерност. 100% съм убеден, че всички, дето твърдите, че 200 лв и то било заплата, сте хора, дето нищо не ви е липсвало и никога не бихте хванали тая работа. А останалите са обикновено хора, дето са виждали идругата страна на медала и са работили за такава заплата и знаят за какво става въпрос.

    Тея с 250 - то лева, драги Барни, сте ми по - скоро прилични на онея депутати, дето живели с тея пари. Успех. И смях. С 250 лв аз на студентско общежитие трудно се оправям.

    С 250 лева мога да закърпя месец - два. Но не и да живея и да се издържам с тях. Не си търся сезонна работа.

  6. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #50

    Жертваме и новото поколение

    Дзвер - прав си, Барние - и ти си прав, Скай...-и ти също.

    За добро или лошо обаче през изминалите години се доказа как може да се живее и с 200лв и със 100лв на месец - че и с по-малко. В желанието си за добър живот обаче "жалките" българи забравят за някой изколни български добродетели, които в "развитите" страни ги няма от десетилетия:

    - родителите ти няма да те изритат от къщи когато навършиш пълнолетие.

    - близките ти и залъка ще разделят с тебе но няма да те оставят в немотията

    - родителите ти децата ти ще облекат, дори и да не могат да си платят тока след това

    - ако загубиш апартамента си или работата си - подслон ще ти дадат, къщата ще си отворят

    - грешките ти, дори и жестоки ще ти простят



    Страхувай се Дверо - ако това което ти описвам си загубил....а то наистина бавно ( при някой бързо ) си отива...българина е оцелял, защото се е винаги държал един за друг. Алчността и завистта карат брат на брата си нож да вади, син на баща си посяга - няма уважение вече, няма и респект. Всичко можеш да си купиш, но не можеш да си купиш човечност...

  7. Cko
    Cko е офлайн
    Senior Member
    Тук е от
    Aug 2001
    Мнения
    3,566
    #51

    Жертваме и новото поколение

    Омръзна ми да слушам, че българските младежи са мързеливи и не искат да работят каквато и да е работа. Бившият ми шеф обичаше да казва едно умно нещо: "Решаваш за колко пари ще си продадеш гъза и го продаваш." Доказателството са всички българи зад граница (чух че били към 1,4 млн) както и студентите (бъдещи вишисти с претенция, че стават за нещо), които се изтрепват в Англия и САЩ да берат ягоди или да чистят тоалетни. И една работа от тоя сорт не им е достатъчна, а в свободното си време се хващат да изхвърлят боклука в някое заведение например. Защо?! Защото знаят за какво го правят. Продаваш си задника, това е, ако има смисъл го продаваш, ако си доволен от заплащането пак го продаваш. Видът на работата няма значение, само парите! Жалко е, но е факт.



    Offtopic: идват едни японци в български завод (щото го спонсорират и искат да видят за какво си дават парите) и като виждат колко е неефективна цялата система започват да дават съвети и обясняват как и какво трябва да се оптимизира, а нашите започват да се побутват и да се подхилват нещо. Японците попитали какво става и на края един им превежда, че имаме поговорка 'На мен пари ми дай, аз акъм си имам'. Направо паднали японците, щото според тях от знанието по ценно няма, защото ако имаш цял завод, а не правиш пари значи нямаш знания да го управляваш. []

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #52

    Жертваме и новото поколение

    @laMARTIN,

    Напълно си прав. И тук и там го продаваш, за колкото успееш!

    И който има здраво дупе, ходи там и си го продава по-изгодно. Само, че се чудя на тия тук, дето учили недоучили, без професия, умения, опит си мислят, че задниците им струват колкото теглото им в злато и докато търсят някой балък да им плати тази цена, те хващат паяжина от глад?

    А японците е трябвало да им отговорят на нашите умници:

    "Вие ако имате акъл, ще имате и пари!"

  10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #53

    Жертваме и новото поколение

    За какво пак я хванахме тая дивотия?

    Лупус, верно към класик отиваш.

    Тъпото е, че от тея с които бях аз видях големите "разбирачи" на "цената на теглото: как плащат. Малцина се уредиха на наистина хубави длъжности и нито един от тях не по заслуги. Качествата, с които блестяха, бих могъл да сортирам така:

    1. Дълги и хубави крака

    2. Показен външен вид(костюм, кола, GSM, Лаптоп(дали работи...))

    3. Нахалство и наглост(задължителни качества, ако и в различна степен)

    4. Лъжи(примерно мениджър две години си взема мениджмънта в училище, но лъже че е вишист и че още само не са му издали дилпомата)

    5. Други ценности, като подмазвачество колкото си щеш - чака шефа си пред тях, за да му оближе Г-з; дебне го кога ходи по пиянски срещи, за да го закара и т.н., и още много, много други ценности. За ценностите на някои от женския пол няма да коментирам, щото ще прозвучи обидно.(Респ. следва и растеж в йерархията барабар със всички качества)

    Ценността знания - може би под средната

    Ценността опит - кокото на повечето други - 0

    Е тва е. И сега какво имаш да ми разправяш и да ми обясняваш за реалните оценки и ценности?

    Пълни щуротии говориш, извинявай за откровеността. Лесно е да имаш фирма и да си мислиш, че всичко е идеално.

    Трудното е 5 години да си млад и да си търсиш работа.

    Щото без работа тоя опит къде да го натрупаш? Не ти дават работа, щото нямаш опит и порочния кръг се затваря. Който влязъл, влязъл.

    А на чужд гръб лесно се дават акъли. Ще стана баничар да кажем. Ще работя 5 години. След 5 години ще отида на конкурс по сшециалността ми и те ше кажат - Шшшш! К'ви икономики бе! Тва е преди 10 години минало. Ти вече всичко си забравил.

    И ще са прави.

    Мерси за многото акъли, дето ги давате. Ще ги приема само, ако един от вас вземе и дойде в студентски град. Ще вървим по улицата, ще срещаме хора, и ще ги питаме. И ще им водим статистика - повечето по моите или по вашите приказки са.

    Или мъдрото мнение е, че студентите като цяло са тъпи?

  11. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #54

    Жертваме и новото поколение

    Интересно ми е като всички фирми си подбират персонала по твоите "критерии", кой тогава върши работата? Вчета на панаира видях достатъчно много добре работещи фирми - и производители и търговци. Или сега ще почнеш - те всички са крадци, мошенници, далаверажии, контарабандисти, наркотрафиканти, перачи на пари и бивши ченгета?

    Айде да не се повтарям пак с поговорката за лисицата и киселото грозде![!]

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #55

    Жертваме и новото поколение

    Не знам кой върши работата. Не знам и каква работа точно вършат.

    На мен приказката ми е за младото поколение - че е изправено пред такива условия, че или трябва да пробива с горепосочените "ценности", или да чака някой друг да му проправи пътя в живота - т. нар. "връзки" Това е дереджето. Работа има, но за маистина по -така да ги наречем - "изпълнителски" професии; т.е. професии, при които работникът еднозначно създава краен продукт - инжинер, лекар, архитект. За такива чудеса като икономисти и други такива хуманитарни науки, социология, политология и т.н. даже и за много прависти, ако и да е приложим опитът им - няма.



    Вероятно презумпцията е, че те не вършат никаква работа? Това си го извеждам по твоите думи.



    Щото аз нямам претенции да започна от изпълнителен директор; ама в институциите и заводите пътят е затворен. Знаеш ли например, че дори само стаж(неплатен) в по - големите заводи може да се кара, само ако баща ти или майка ти работят там? Предполагам ,че не знаеш. Е, аз мога да ти посоча такива заводи. Не съм имал ръководител на стажа там, че да кажеш, че някого съм ангажирал персонално.

    Имам претенции обаче да не работя за 180-200 лв щото няма да ми стигнат.

    И естествено, после престъпността в България растяла и т.н. Еми що да не расте, като мутрите плащат по - добре и на по - слабо образовани? Продавай крадено злато, телефони, ръчкай наркотици, расфасовай коли на части и си цар.

    Чудно ли е, че хората ги привлича?

  13. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #56

    Жертваме и новото поколение

    Дзвер - можеш да продължиш да оплакваш себе си, но освен съжаление едва ли друго ще пожънеш. След като т.н. хуманитарни професии не ти вършат работа, смени ги бре...по-лесно е отколкото да направиш така, че заплатата в БГ да стане както ти искаш. Инак рискуваш да се превърнеш в един мърморко, дето светът му е крив...

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #57

    Жертваме и новото поколение

    Току виж затворили и тая тема, ама много ме кефи тоя начин на разсъждение. Наистина ли не се схваща кога спорът е на принципна основа и кога е на лична?

    Явно не.

    Чудно защо ли.

    Кога пък съм искал нещо от тебе, Скайнет или пък от някой от форума? За какъв чеп, с извинение, ми е да се жалвам на вас? Или поради липса на други доводи и тея са добри? Дай да си караме така, докато може. Ше унижаваме Дзвера и все ше сме прави, ама ха!

    Аве, много станахте вече май...

  16. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #58

    Жертваме и новото поколение

    В природата едно от най-ценените качества е адаптивността. Оцеляват по-приспособените, по-гъвкавите, някой някого изяжда и така винаги е било и така ще бъде. Хората също си имат своя джунгла създадена от самите тях и тя винаги е копирала и ще копира природата. Някой винаги живее за сметка на някой друг и е добре ако осъзнаеш мястото си в "хранителната" верига. Уважавам бунтарите, уважавам несъгласните със съдбата, но мразя популизма...Защото ако беше от т.н. "успели" - едва ли щеше да задаваш тези "злободневни" въпроси...А фактите са прости - тръгнеш ли да се издигаш нагоре, да речем "изпълнителен директор" ти ще се превърнеш досущ тези, които толкова много ненавиждаш сега. Нима например няма да намериш някоя добра службица на брат си ако имаш такъв, независимо че качествата му едва ли ще са най-подходящи за този пост? Няма ли да поставиш на възлови места свои хора на които можеш да разчиташ, като изборът ти едва ли ще е обективен, съобразен с изискванията на съответната длъжност...Десетилетие вече политиците демонстрират точно това и дефакто след като успеят да се изкатерят по стълбицата, единственото за което мислят е как по-добре да се налапат....Така ще направиш и ти ако имаш шанс...

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #59

    Жертваме и новото поколение

    Мерси за уроците, природен, но нямам пари да ти платя.[!]

    Колко и в какво съм успял, си е моя работа.

    Колко е успял някой, зависи от критериите за мерене на успеха. Някой да стане безсмъртен или да лети с ръце още не е успял, та може би зависи и от това, до колко му се признава успеха.

    Това не е бунтарство. То също е джунгла.

    Всъщност тези, които най - много говорят за джунгла и диви зверове най - много ги е страх от законите на лова. Те маскират зад тях определените рамки, в които искат да играят. И искат с тея рамки да нахлуват свободно дори и в меча бърлога.

    Точно тея, които най - много говорят за оцеляването, като теб и други по - нагоре, едва ли някога са се сблъсквали с него. Най много да са доказвали, че вместо 5 може и три пъти седмично на кръчма.

    Хората, които оцеляват, аз ги виждам. Те оцеляват без очи, без ръце, без родители, без пари, а не с 5000 вместо с 10000 лева на месец. Ако някой такъв вземе и дойде да ми говори на тая тема, ще му уважа мнението. Мнението на другите по тая тема е приказки на вятъра. Баста.

    С какви думи искаш да ти кажа, че не искам да споря с теб?

  18. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    771
    #60

    Жертваме и новото поколение

    Никой не ти иска пари тук - нали за това са форумите дефакто - да научиш неща за които се плаща иначе Хайде лека и умната...с по малко злоба

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 4 ПърваПърва ... 234

Подобни теми

  1. Intel Core - 5-то поколение идва с иновативните vPro технологии
    От kod във форум Процесори и Дънни платки
    Отговори: 0
    Последно: 02-02-15, 08:48
  2. Продавам WDTV първо поколение (без мрежа).
    От radovan1973 във форум Продава
    Отговори: 6
    Последно: 01-04-11, 17:56
  3. Отговори: 10
    Последно: 18-09-10, 17:58
  4. Отговори: 8
    Последно: 04-09-05, 00:24
  5. Oхлаждане от ново поколение
    От Stealth във форум Общ - хардуер
    Отговори: 1
    Последно: 16-06-02, 11:11

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе