Страница 2 от 6 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 85

Авторското право ограбва

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    554
    #16

    Re: Авторското право ограбва

    Цитат Първоначално публикувано от Malone

    И kafka, да, знаем приказката за баницата и си я спазваме. Както и ти.
    Не вярвам да се изживяваш, като по тарикат от Майкрософт да кажем, че да се съобразяваме с твоите претенции, а с на Бил Гейтс не ...
    Каквото и за него, такова и за тебе.
    A той какво общо има с изкуството?
    Пиратския Вин е като всяко БГ радио, или кабеларките, или нет доставчиците,..курниз!-или новите социални идеи

    Black Adder Това е реалноста бре! къв пример?
    Всяко право е до време.
    Интересно е кой последен ще се смее!/нотка сатанизъм -ха ха ха

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #17

    Re: Авторското право ограбва

    1. И двете материи [авторско право, интелектуална собственост] се разглеждат в един Закон kafka.
    2. И зад двете понятия стои труда на някого, който иска да му бъде платено за него.

    Автора на статията не обсъжда правото ти на възнаграждение, а действията на хората, които трябва да защитават това твое право и може би да ти помогнат.

    Важното изречение по мое мнение е това:
    Министерството на културата трябва да използва скромните си ресурси, за да дава на гражданите възможност за достъп до онези културни продукти, които не могат да оцеляват в пазарна среда: да дава, а не да взима, да възпитава щедрост, не полицейщина.

  4. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #18

    Re: Авторското право ограбва

    Така е, Malone. Неведнъж сме го дъвкали тоя закон.
    А проблемът в реалността на закона е, че авторското право се превръща не в изразител на вложените в произведението усилия и ноу - хау или пък степента му на обществена значимост,
    а в пропорция на икономическата мощ на отъждествяващия го субект и пазарният му потенциал.
    Казано с други думи ако приемем, че аз нарушавам закона за авторските права за един и същи диск с музика на бай Иван Чалгата от Горубляне, същият бай Иван, който разпродава диска на сергията си на женския ще ми вземе от съда 50 кинта и публичното извинение, а Пайниър мюзик например, на които бай Иван може да е продал правата, ще ми вземат главата публично за същият този диск, даже засега със същия тираж.
    Именно поради това съм невъзприемчив към критики спрямо авторското право от типа на: "Ти се гавриш с труда на хората"; "Знаеш ли какви знания и идеи са вложени тук"; "Ползваш го, защото не ти стига акъла сам да измислиш такова" и т.н.
    Невъзприемчив съм, защото ми е ясно: съдят ме не за труда на хората, а за брой непродадени копия. Съдят ме не за да разкрият вината ми, а за да стане показен процес за назидание на другите като мен.

    Има и още тая страна на монетата. Тея максималисти защитници на авторски права всъщност как ги придобиват и плащат ли реално стойността им?
    Ако ти кажа за какви изобретения какви смешни сумички са изплащани - няма да повярваш! И те карат да подписваш разни документи, че нямаш нито претенции за проценти, нито за нищо занапред, а после здраво търгуват с труда ти.
    И какво ще направиш? Ще напуснеш работа? Ще си патентоваш произведението?
    И къде ще идеш, като в цялата страна има една фирма, чиято технология позволява масовото внедряване на този продукт?
    Продадеш ли го навънка и патента ти е под въпрос, и фирмата - работодател веднага ще се емне за права, че си бил на трудово правоотношение, че ти е предоставила базата и т.н.

    За мен цялата система на авторското право в момента не защитава даже на 1% авторското право и в Бг е ориентирана не про - авторите, а про - фирмите - търгаши. Били те МайкроСофт или Майкро София.

  5. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    554
    #19

    Re: Авторското право ограбва

    Авторско право или правото на твореца, никога неможе да бде оценено реално!
    Пример:-Ако някой може, да оцени авторското право на Леонардо...евалата)))/да допуснем, че е жив/.
    И честно ви заявявам, че ми писна, като стане въпрос за авторско право, да се говори предимно за тъпия 'уидолс'. Бил Гейтс не си знае парите. Тяхното право е "политическо".
    Случайно някой да плаща АП на фамилията Атанасови имайки предвид Джон Атанасов?

  6. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #20

    Re: Авторското право ограбва

    Вероятно неговото авторско право не е материализирано, ако мога така да се изразя не е нормативно овеществено.

    Проблема на българските автори не е пиратството, а собственото им бездарие съчетано с огромно самочувствие без никакво покритие. Че и с Леонардо се правят сравнения ...
    Давам пример. Местен новоизлюпил се режисьор, прави някаква абсолютно тъпа и бездарна продукция, съчетана с 90%-но участие на бездарни актьори.
    На прожекциите му отиват 2000 души и естествено той нищо няма да спечели. Същевременно по торентите, филма му се е гледал от още 10 000 души, на които той не е направил никакво впечатление. Гледан е просто така, защото го има.
    Е?
    Ти искаш да ми кажеш, че някой го е ограбил, като не е дал пари да гледа абсолютно бездарна продукция на бездарни актьори? И няма пари не защото е бездарен, а защото някой се е излъгал да изтегли мозъчната пръдня на режисьора [и след това веднага е изтрил?]
    Искам да те уверя, че имам достатъчно голяма филмова колекция, на оригинални DVD носители, които филми забележи, преди това съм гледал и съм сметнал, че наистина има смисъл да ги притежавам. Купил съм си ги, защото наистина това са заслужени пари, дадени за нещо които си струва.

    "На Запад" пиратството не е новост, нито пък липсва. Режисьорите, хората на изкуството обаче са богати. И то не е защото там не се пиратства, а защото произвеждат стойностни неща, неща, които си заслужава да купиш.

    Не обвинявайте пиратството за собственото си бездарие. Създавайте продукти, които да си струва да се купуват.

    Въобще не искам да те обиждам, но пиша така защото имам усещането, че се изживяваш, като човек на изкуството, като фактор във фото или филмовия пазар.
    Остави публиката да реши дали си творец, недей сам си слага този етикет.
    И моля те, не слагай местните съвременни "културтрегери" до Леонардо, че чак ми прилошава от такава пошлост и грандомания.

  7. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #21

    Re: Авторското право ограбва

    Авторско право или правото на твореца, никога неможе да бде оценено реално!
    Не говорим за реалната му оценка. Говорим за опит заплащането да отговори поне на посочените аспекти - обществена значимост, вложен труд и замисъл.
    В познатият ми вид "авторското право" всъщност е вид право на продажба и толкова. Рядко има нещо общо с автора. И в повечето случаи има общо, когато става въпрос за Кати или Магапаса, които вземат процент от продажбите, никога обаче и за изобретател или иноватор.
    А според мен интелектуалната собственост е стъпала нагоре над този вид авторско право, вкл. и споменатите от Malone музика и филми(най - малкото защото те почти никога не са продукт на работата само на един човек), но така е казал законът, значи е така...

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    554
    #22

    Re: Авторското право ограбва

    За какво да ства дума, ако не за реалната му цена??
    И какво е 'обществена значимост'

  10. Member
    Тук е от
    Oct 2006
    Мнения
    330
    #23

    Re: Авторското право ограбва

    Обществена значимост е понятие, характеризиращо например дифузията, честотата на използване и ползата от даден интелектуален продукт.
    Като всеки от тези показатели му се дава някаква тежест. Например ако тежестта е в-у ползата за обществото, тогава по оценка едно лекарство срещу рак, можещо да бъде произведено само в 10 000 броя е с по - висока оценка от тоалетна хартия, безопасно оцветена и ароматизирана, мека и неразраняваща хемороидите, че и евтина, въпреки, че още на първият ден на производството й може да фръкнат един милион рула.
    Прав си, оценката е винаги субективна, но въпросът е максимално да се доближим до обективни критерии.
    Съвременното изкуство малко бяга от критериите. Или малко му бягат критериите
    Поздрави!

  11. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #24

    Re: Авторското право ограбва

    Само да добавя към казаното от Malone. Много прохождащи творци в нормалните страни предлагат произвденията си БЕЗПЛАТНО. Много музиканти предлагат парчетата си във вид на MP3 в Internet. Идеята е, че ако хората ги харесат, ще им отидат на концерта. Ако им хареса концерта, на излизане могат да си купят вече CD-то от сергията. Това е честният и морален начин да популяризираш творчеството си, а не малоумен скулптор да ми вие по телевизията, че пиратите са го ограбили. Пак питам - как точно пиратството му е повлияло на него?

  12. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    799
    #25

    Re: Авторското право ограбва

    Едно време ако са харесвали "творчеството" на някой, са му хвърляли пари, ако не са му го харесвали - са му хвърляли домати и то по главата. Е, сега домати не хвърляме - просто не хвърляме пари на такива... и това май ги кара да забравят, че можеше и домати да имаме подръка.

  13. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #26

    Re: Авторското право ограбва

    @Ghost
    Наистина не се бях замислял друже за скулптори, които са "пострадали" от пиратството.
    Аз предлагам да им извадят очите [на пиратите]. Да не могат да гледат скулптурни произведения без да плащат.

    Или ... да кажем, който мине по жълтите павета или да не гледа паметника на Александър II или да оставя по 2 лева, които да се превеждат на наследниците на Арнолдо Дзоки.

  14.  
     
  15. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    554
    #27

    Re: Авторското право ограбва

    Aбре вие сте !
    Колкото иска, толкова ще бъдат АП. Иначе няма договор.
    Духчо искаш да кажеш,че трябва да се снима филм за 50 000лв? /сомалииски бюджет/
    И да се насамаря, като Санчо със сто кила кино лента и да я раздавам безплатно по кината!?- ще ме помислят не за луд ами. Чак настръхвам да не би случайно някой, сомнамбул/sleep-walker, somnambulist/да го извърши тоя подвиг!!!! И като се размисля, се сещам, че трябва да играе, да снима ,да държи награта едновременно:-)получава се еротика с кино техника.А от там и специални зрители ще трябват.
    kamenf а в още по древни времена. На загубилия от Вавилонската лотария му вадели едното око.

  16. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    3,218
    #28

    Re: Авторското право ограбва

    Аз казах точно, каквото исках да кажа. Това, което ме притеснява, е твоето тълкувание в последния ти пост. Съмнявам се, че би ми харесала творбата на неграмотен творец, но все пак, ето ти малко храна за размисъл:

    Щом ще правиш високобюджетен филм (да предположим, че вкараш вътре едно $180 млн да докараш бюджета на Терминатор 2 от преди 15 години), бих те посъветвал да се замислиш като как ще дойдат и приходите - в България има 7-8 млн души, дори всичките да се изредим с по 10лв да го гледаме на кино, пак ще си "вътре". После да не казваш, че не съм те предупредил и пак да скимтиш на умряло, че пиратите са ти изгледали филма по Интернет и за т'ва си назад с едно поне $100млн


  17. Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    554
    #29

    Re: Авторското право ограбва

    Ако някой снима държавния златен резерв!
    Колко ли трябва да струва билета?-кюлче?
    Духчо, светни се колко приходи има "681-Величието на хана"
    Не е същата цифра, но ако ти я предложат в кеш и Вин ще си купиш :-)
    Ако Мара беше мъжка....ехе...е колко бой щеше да е изяла!

  18. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003
    Мнения
    3,892
    #30

    Re: Авторското право ограбва

    Още две интересни мнения.

    .:: Първо .::. Второ ::.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 6 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Технически въпрос свързан с право на рекламация
    От valdim във форум Профилактика и гаранция
    Отговори: 27
    Последно: 15-07-12, 18:36
  2. Отговори: 6
    Последно: 26-01-06, 13:42
  3. Отговори: 95
    Последно: 13-11-03, 15:33
  4. Отговори: 3
    Последно: 01-05-03, 13:16

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе