Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно
Резултати от 46 до 60 от общо 120
Like Tree18Одобрявам

Идея за трансформатора на 100V

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Отговор: Идея за трансформатора на 100V

Цитат Първоначално публикувано от VeleV.Klima Виж публикацията
    Навремето когато монтирах 2ра употреба извеждах от трижилния кабел с 220v към трафа извода зелено жълт с парче кабел и го занулявах към корпуса на външното. При този случай както и да обръщаш щепсела няма да има проблем и няма да бие ток.
    Отдавна да съм го направил, но ме спира това, че в едното положение на щепсела на корпуса на външното тяло има 120V, а при другото 35V и не знам какво ще се случи при занулен корпус и положение на щепсела, когато на корпуса излиза 120V.

- - - Обновено - - -

Цитат Първоначално публикувано от liubo_ Виж публикацията
    Мери с Фазомер, ето ти скица как трябва да е изпълнено.

Прикачен файл 7609

Ако от трафа до климатика отива двойка кабел тоест няма трети за зануляване двата можеш да ги разменяш за да докараш нула на корпуса!
    Liubo, благодаря ти за желанието да помогнеш, но не искам да го правя на твърда връзка. Знам, че тогава няма да има проблем да го зануля, но и при щепсел в едното положение напрежението на корпуса е 35V, което не е редно, но е поносимо, докато 120V си се усеща.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Feb 2012

Такова изпълнение с тези трансформатори без галванична развръзка противоречи на всякакви норми. Тук търсим решение как да ги използваме и това да не е проблем. Или не въртиш щепсела или сменяш трафа с галванично развързан, трето решение няма. Аз моите съм ги свързал по посочената схема без трети проводник но вместо контакт имам 16 A ключ и така си ги изключвам. При 35-те волта можеш да заземиш или занулиш, в другия няма начин ако обърнеш щепсела и на корпуса излязат 100-те волта ще укъсиш трафа, затова ти казвам че при такова изпълнение няма решение отговарящо на някакви норми.
    Този пост е редактиран от liubo_; 01-12-12 в 17:08.

4. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Цитат Първоначално публикувано от liubo_ Виж публикацията
    Такова изпълнение с тези трансформатори без галванична развръзка противоречи на всякакви норми. Тук търсим решение как да ги използваме и това да не е проблем. Или не въртиш щепсела или сменяш трафа с галванично развързан, трето решение няма. Аз моите съм ги свързал по посочената схема без трети проводник но вместо контакт имам 16 A ключ и така си ги изключвам. При 35-те волта можеш да заземиш или занулиш, в другия няма начин ако обърнеш щепсела и на корпуса излязат 100-те волта ще укъсиш трафа, затова ти казвам че при такова изпълнение няма решение отговарящо на някакви норми.
    Напълно съм съгласен! За днес вече бих отбой, но ще продължа да го мисля. И аз мислех да сложа ключ на мястото на контакта, но съм го направил високо /на долното ниво на вътрешното тяло/ и ще е малко неудобно. Засега не е толкова спешно! Още веднъж благодаря и лека вечер!

5. Member
    Тук е от
    Feb 2012

Още по добре, няма да ти ги цъка който и когато си поиска, и моите ключове са на нивото на вътрешното отстрани до него, изключвам ги когато дълго не ползвам климатика или при мълнии, случва се много рядко.

Ето схемата как съм направил свръзките конкретно в моя случай.

Захранване 100 V климатик2.JPG

6. Senior Member Аватара на VeleV.Klima
    Тук е от
    Dec 2007
    Живее в
    Pleven, Bulgaria, Bulgaria

Няма значение какво си мерил на корпуса дали е 120 или 35v направи както ти казвам и нямаш грижи за щепсела как е сложен. Това напрежение се появява поради това че има едни филтри на захранването и от там прехвърля към корпуса напрежение защото липсва зануляването. Няма да ти изгори трафа казвам го защото съм монтирал десетки такива клими.

7. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Няма значение какво си мерил на корпуса дали е 120 или 35v направи както ти казвам и нямаш грижи за щепсела как е сложен. Това напрежение се появява поради това че има едни филтри на захранването и от там прехвърля към корпуса напрежение защото липсва зануляването. Няма да ти изгори трафа казвам го защото съм монтирал десетки такива клими.
    Така е!
    Велев,
    Дай да качим тук няколко примерни схеми на свързване на захранването с автотрансформатор и трансформатор с две галванично развързани намотки, заедно с входните вериги на климатика. Че тая тема стана тотална боза!

8.  

9. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Навремето когато монтирах 2ра употреба извеждах от трижилния кабел с 220v към трафа извода зелено жълт с парче кабел и го занулявах към корпуса на външното. При този случай както и да обръщаш щепсела няма да има проблем и няма да бие ток.
    И аз мисля, че така трябва да се направи и вдругиден ще го пробвам и се надявам това да реши проблема! Мерси!!!

10. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Предполагам ще се съгласите с твърдението, че при варианта със завъртане на щепсела след автотрафа (на входа на външното тяло) може да се случат 2 варианта:
    1. 0V - работна нула , 100V - работна фаза , 0V - заземяване/зануляване
    2. 220V - на мястото на работната нула, 120V - на мястото на работната фаза, 0V - заземяване/зануляване

Ако се случи втория вариант трябва да се видят входните вериги на външното тяло. Трудно се намират схеми на тея 100-волтови машини - аз успях да намеря само на Sanyo (не са много подробни, по-скоро са блокови). Другите са на 220V, но не е сигурно че на 100-волтовите няма да са почти същите, само защитните елементи да са за по-ниско напрежение, което е проблем при вариант 2. Отбелязал съм елементите на които може да се подаде двойно по-голямо напрежение от това при което би трябвало да работят - дали ще издържат (божа работа)- вероятно не.
    Говоря за случая в който на единия или на другия AC вход се случи 220V и връзката на заземяване/зануляване 0V.
    В най-добрия случай го отнася един кондензатор, след което останалите поражения са неизвестни. Варистори, кондензатори и предпазители са възможните изгорели - може само с тези да се размине, не се знае.
    Прикачени изображения Прикачени изображения

11. Member
    Тук е от
    Jan 2011

Някой май ще прави нова година по-рано. И заря ще има, и подаръци неочаквани - нов климатик.

12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2010

Да не бъда голословен - ама този случай ми прилича на коментирания тук. Пост №4
    https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1...csh-283ts.html

13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от zxc0 Виж публикацията
    Да не бъда голословен - ама този случай ми прилича на коментирания тук. Пост №4
    https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1...csh-283ts.html
    Най-вероятно си прав! Някой от елементите на филтърната група е пробил трайно!

14.  

15. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

В събота попитах, дали някой може да ми отговори какво ще се случи при завъртане на щепсела на занулен климатик, захранван от автотрансформатор и понеже никой не ми отговори, ще ви кажа аз -НИЩО. Днес дойде човек от фирмата монтирала климатика, свърши работата на монтажниците и занули външното тяло. Нарочно въртях щепсела и на корпуса вече нямаше 120 волта, а 0,4 волта и нищо не стана. Така, че Велев е прав и му благодаря за професионалният отговор.

16. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Велев е прав докато всичко с филтърната група на входа е наред. После виж тук: https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1...csh-283ts.html пост #4 какво се случва.

17. Senior Member Аватара на SPSt
    Тук е от
    Jan 2011

Цитат Първоначално публикувано от Lupus Виж публикацията
    Велев е прав докато всичко с филтърната група на входа е наред. После виж тук: https://forum.setcombg.com/%D0%B4%D1...csh-283ts.html пост #4 какво се случва.
    Ами то затова се казва "защитно зануляване". Целта е ако стане к.с. в уреда, да изключи предпазителя и да предпази потребителя. Ако липсва зануляването човекът ще попадне под напрежението на мрежата и "лошо му се пише". За предпазване на хората също служи и ДТЗ-30 mA, но там трябва цялата инсталация да е трипроводна. В случая няма проблем за климатика, пък и все пак човешкият живот и здраве са по важни. Поздрави!

18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Цитат Първоначално публикувано от SPSt Виж публикацията
    Ами то затова се казва "защитно зануляване". Целта е ако стане к.с. в уреда, да изключи предпазителя и да предпази потребителя. Ако липсва зануляването човекът ще попадне под напрежението на мрежата и "лошо му се пише". За предпазване на хората също служи и ДТЗ-30 mA, но там трябва цялата инсталация да е трипроводна. В случая няма проблем за климатика, пък и все пак човешкият живот и здраве са по важни. Поздрави!
    Всичко това е абсолютно вярно когато се прави съпоставката "човешки живот - климатик". Странното е, че когато се слага автотрансформатор не се прави съпоставката "цена на трафа - цена на климатика/цена на ремонта".

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 4 от 8 ПърваПърва ... 23456 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Хитачи S28T 100V Спря
    От Madj0 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 28
    Последно: 07-02-15, 10:40
  2. Въпрос за климатици 100V
    От kaki във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 51
    Последно: 06-10-13, 11:10
  3. Собственици на климатици 100V
    От dean във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 1726
    Последно: 23-10-12, 10:00
  4. Климатик 100V с 2 дистанциони
    От Madj0 във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 0
    Последно: 09-10-12, 13:38
  5. Има ли значение къде се монтира трансформатора на климатика
    От Galinplamen във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 2
    Последно: 26-01-11, 18:14

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе