Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 49

Задача №100 (безплатна бира)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">един леко уточняващ въпрос:

колко от опитващите се да решат задачата тук са с университетско икономическо образование?

защото съм абсолютно убеден, че нито един не е прочел цялото ми обяснение, камо ли да си е направил труда да вникне в него. не се обиждайте, но ако тук имаше поне още един начетен икономист щях да прочета мнение, написано на "икономически език".

<div align="right">Originally posted by FearMe*-*03/12/2004*:* 13:05:49</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Очевидно никой няма такъв ценз. Но ми се струва, че не е необходимо. Двамата кръчмари "националисти" постъпват спрямо нашия човек точно обратно на логиката на чейндж бюрата. Те му продават по-евтино валутата от цената на която /евентуално/ я купуват /когато нямат насрещни клиенти - чужденци/. Нашият човек се възползва от тяхната глупост.

Аз не бих пил бира /е, 2-3 бири не се броят/, а само бих сновял между тях напред - назад с торбичката мъни, които биха се увеличавали на всеки курс с по 10%. Щом са съгласни да обменят по глупавия им курс, кой им е виновен. И щях бързо, бързо да си изкарам за една готина видео карта[8D]

2.  

3. Member
    Тук е от
    Nov 2002

Нещо не мога да схвана 9 крони от която и да е страна са равни на 8.1 крони от другата , как така барманите са се излъгали та са върнали 10 крони ??? Значили ли това че барманите са се прецакали и са платили всичко .

Това малко ми прилича на парадокса на Питагор .

4. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

няколко реда, след което спирам да давам обяснения, просто защото както един инженер учи 5 години, както един лекар учи 10 години, така и един икономист за периода на обучението си научава неща, които са достъпни само на хора с подходящия "набор" познания.

sage, прав си, но само за кръчмата в държавата, форсирала ненормален валутен курс. в другата държава, където нещата са подчинени на нормалната пазарна логика няма несъответствие между стойността и цената ( не възнамерявам да обяснявам разликата между тези две понятия ).

становището "другите клиенти плащат бирата на нашия човек" е абсолютно погрешно, защото те не плащат неговата бира, а изобщо нямат отношение към покупко-продажбата на неговите халби. струва ви се, че техните плащания минимизират загубите на кръчмаря, прехвърляйки ги на тяхна сметка, но не е така.

основната ви заблуда идва от смесването на плащането в рамките на една икономика - т.е. вътрешен продукт с вътрешна валута, и плащането излизащо от рамките на една икономика - вътрешен продукт с валута, емитирана в друга държава и носеща различна покупателна способност извън рамките на страната! точно защото има нелогична разлика и деформация във валутния курс в ЕДНА от държавите, именно тази държава страда от загуба на национален продукт в рамките на разликата между нормалния курс 9:10 - реципрочен на 10:9, който е силово установен!

dedis, именно поради факта, че <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Очевидно никой няма такъв ценз. Но ми се струва, че не е необходимо</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote"> правя обяснявания от половин страница. защото неща, които за мен са очевидни на неикономист са скрити и непонятни.

откъде смяташ, че щеше да се появи тази "торбичка мъни"? след като не си я откраднал, след като не си изпил бирата и очевидно няма "загуба" на материалното благо,а тези пари не са се появили от въздуха отговорът е: това е чистата загуба за икономиката на държавата, в която курсът е деформиран. загуба за държавата, печалба за теб.

много съжалявам, но не смятам да пиша тук учебник по макроикономика, условия и логика на фукциониране на капиталовите пазари. абсурд е да бъда разбран от хора, на които имената Смит, Кейнс и Маршал не говорят нищо, както аз пък не бих спорил с инженери и лекари в тяхната област. в крайна сметка аз научих какво е "съпромат" миналата година, а за някои това е бил ужасен кошмар. признайте си, инженерите []

5. SAGE
    Guest

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Нещо не мога да схвана 9 крони от която и да е страна са равни на 8.1 крони от другата , как така барманите са се излъгали та са върнали 10 крони ??? Значили ли това че барманите са се прецакали и са платили всичко .

Това малко ми прилича на парадокса на Питагор .

<div align="right">Originally posted by nikolin*-*03/12/2004*:* 14:44:58</div id="right">

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

@nikolin, те трябва да му върнат 9 единици от местната валута, но той иска ресто в другата(чуждата) валута и затова му връщат 10(но от чуждата за бара валута)

@FearMe, в двете държави(икономики[^]) официалния курс е един и същ (1:1), а само в кръчмите е "ненормален".[] За съпромата си признавам, но ми е много по-ясен и лесен за разбиране отколкото "дебит", "кредит", "покупателна способност" и т.н..[:D]

6. Тук е от
    Nov 2004

@FearMe - Не претендирам, че имам твоите икономически познания, но претендирам, че съм прочел по-задълбочено условието[]. Това с кривия курс не е държавна политика, а се практикува само в двете кръчми.

Иначе, ако се опитам да направя едно обобщение на всички отговори мисля, че ще се получи следното: Бирите си ги е платил човека с хитро спечелените пари. Т.е. при заплащането на всяка бира той печели по една крона, но печалбата може да реализира само в другата кръчма. Така, ако трябва да кажем НА ЧИЙ гръб е тази печалба, то продължавам да смятам, че верният отговор е - другите клиенти. Те са консумирали (няма значение какво точно) на стойност 9 крони, но са заплатили 10. Точно тази 1 крона в повече изплаща биричките на нашето момче. Кръчмарите си печелят от надценката на стоките, а чуждите пари използват само като разменни КНИЖА.

---Off---

Някой има ли представа, дали Dockera вече е хванал самолета за това местенце, където ще пие бира без да плаща? []

---Off---

7. Member
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">няколко реда, след което спирам да давам обяснения, просто защото както един инженер учи 5 години, както един лекар учи 10 години, така и един икономист за периода на обучението си научава неща, които са достъпни само на хора с подходящия "набор" познания.

sage, прав си, но само за кръчмата в държавата, форсирала ненормален валутен курс. в другата държава, където нещата са подчинени на нормалната пазарна логика няма несъответствие между стойността и цената ( не възнамерявам да обяснявам разликата между тези две понятия ).

становището "другите клиенти плащат бирата на нашия човек" е абсолютно погрешно, защото те не плащат неговата бира, а изобщо нямат отношение към покупко-продажбата на неговите халби. струва ви се, че техните плащания минимизират загубите на кръчмаря, прехвърляйки ги на тяхна сметка, но не е така.

основната ви заблуда идва от смесването на плащането в рамките на една икономика - т.е. вътрешен продукт с вътрешна валута, и плащането излизащо от рамките на една икономика - вътрешен продукт с валута, емитирана в друга държава и носеща различна покупателна способност извън рамките на страната! точно защото има нелогична разлика и деформация във валутния курс в ЕДНА от държавите, именно тази държава страда от загуба на национален продукт в рамките на разликата между нормалния курс 9:10 - реципрочен на 10:9, който е силово установен!

dedis, именно поради факта, че <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Очевидно никой няма такъв ценз. Но ми се струва, че не е необходимо</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote"> правя обяснявания от половин страница. защото неща, които за мен са очевидни на неикономист са скрити и непонятни.

откъде смяташ, че щеше да се появи тази "торбичка мъни"? след като не си я откраднал, след като не си изпил бирата и очевидно няма "загуба" на материалното благо,а тези пари не са се появили от въздуха отговорът е: това е чистата загуба за икономиката на държавата, в която курсът е деформиран. загуба за държавата, печалба за теб.

много съжалявам, но не смятам да пиша тук учебник по макроикономика, условия и логика на фукциониране на капиталовите пазари. абсурд е да бъда разбран от хора, на които имената Смит, Кейнс и Маршал не говорят нищо, както аз пък не бих спорил с инженери и лекари в тяхната област. в крайна сметка аз научих какво е "съпромат" миналата година, а за някои това е бил ужасен кошмар. признайте си, инженерите []

<div align="right">Originally posted by FearMe*-*03/12/2004*:* 14:56:10</div id="right">

Напълно прав си,но и никой не се опитва да се състезава с теб по икономически познания.

Само ти обръщам внимение че "...за кръчмата в държавата, форсирала ненормален валутен курс... в другата държава, където нещата са подчинени на нормалната пазарна логика..." ми звучи така, като че ли не си разбрал, че има пълна симетрия от двете страни на границата и че курсовете са плод на ината на двамата кръчмари, за което нашият човек ги наказва.

Разбира се, както казваш, парите не падат от небето, а излизат от джобовете на кръчмарите /абстрахираме се от това, дали ще си ги компенсират от чужденците/, които имат глупостта да връщат чужда валута по неизгоден за себе си курс.

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

Иначе, ако се опитам да направя едно обобщение на всички отговори мисля, че ще се получи следното: Бирите си ги е платил човека с хитро спечелените пари. Т.е. при заплащането на всяка бира той печели по една крона, но печалбата може да реализира само в другата кръчма. Така, ако трябва да кажем НА ЧИЙ гръб е тази печалба, то продължавам да смятам, че верният отговор е - другите клиенти. Те са консумирали (няма значение какво точно) на стойност 9 крони, но са заплатили 10. Точно тази 1 крона в повече изплаща биричките на нашето момче. Кръчмарите си печелят от надценката на стоките, а чуждите пари използват само като разменни КНИЖА.

---Off---

Някой има ли представа, дали Dockera вече е хванал самолета за това местенце, където ще пие бира без да плаща? []

---Off---

<div align="right">Originally posted by ДИД*-*03/12/2004*:* 15:25:02</div id="right">

Принципно верен отговор.

В момента пиша обяснението и опроверженията на грешните.

//edit

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Само ти обръщам внимение че "...за кръчмата в държавата, форсирала ненормален валутен курс... в другата държава, където нещата са подчинени на нормалната пазарна логика..." ми звучи така, като че ли не си разбрал, че има пълна симетрия от двете страни на границата и че курсовете са плод на ината на двамата кръчмари, за което нашият човек ги наказва.

Разбира се, както казваш, парите не падат от небето а излизат от джобовете на кръчмарите /абстрахираме се от това, дали ще ги компенсират от чужденците/, които имат глупостта да връщат чужда валута по неизгоден за себе си курс. </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Само една бърза забележка - много точна първа забележка и грешен втори абзац - защо, след малко.

10. Member
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">@FearMe ..........Така, ако трябва да кажем НА ЧИЙ гръб е тази печалба, то продължавам да смятам, че верният отговор е - другите клиенти. Те са консумирали (няма значение какво точно) на стойност 9 крони, но са заплатили 10. Точно тази 1 крона в повече изплаща биричките на нашето момче. Кръчмарите си печелят от надценката на стоките, а чуждите пари използват само като разменни КНИЖА.

<div align="right">Originally posted by ДИД*-*03/12/2004*:* 15:25:02</div id="right">

Не съм съгласен с това, че смяташ другите клиенти за глупаци и приемаш априори, че парите идват от тях. Но понеже Райд е съгласен с теб, ще обясня, след като прочета обещаното от него изчерпателно разяснение.

11. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

dedis, абсолютно си прав, че <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> като че ли не си разбрал, че има пълна симетрия от двете страни на границата и че курсовете са плод на ината на двамата кръчмари, за което нашият човек ги наказва</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

решението, което дадох се базира на икономическата логика, зададена в задачата, а не на привнесения субективен елемент под формата на "кръчмарите решили напук на държавната политика да имат свой курс". напълно е вярно разсъждението ти, че "пият нещо за 9, а плащат 10" е абсолютно погрешно, защото затворени в рамките на икономиката те пият и плащат бира за 10к. ако кръчмарят е решил да се "прави на мъж" и да поема разликата от 1к със своя измислен курс - негова воля.

и аз чакам обяснението на raid, което обаче да е икономически обосновано, защото това "местните шовинисти си имат своя валутна политика" прави от задачата не икономическа, а ... и аз не знам каква. абсурдистка? от рода на - посочете най-големия глупак. отговор: кръчмаря

12. Member
    Тук е от
    Sep 2004

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">.........затворени в рамките на икономиката те пият и плащат бира за 10к. ако кръчмарят е решил да се "прави на мъж" и да поема разликата от 1к със своя измислен курс - негова воля.

и аз чакам обяснението на raid, което обаче да е икономически обосновано, защото това "местните шовинисти си имат своя валутна политика" прави от задачата не икономическа, а ... и аз не знам каква. абсурдистка? от рода на - посочете най-големия глупак. отговор: кръчмаря

<div align="right">Originally posted by FearMe*-*03/12/2004*:* 16:41:01</div id="right">

Напълно съм съгласен с теб. Правят се на патриоти ха,ха,ха [:D][:D][:D]

13. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<u>Решение на Задача №100</u>

<hr noshade size="1">

"Донесон е платил бирите" - ГРЕШНО.

Излиза от къщи с 10 шведски крони, прибира се пак с тях. Не е загубил нищо (освен може би съзнание в края на деня или обяда си, ако се е клатушкал много [B)]). На аргумента, че е създал принадена стойност с циркулирането между кръчмите, която после е изконсумирал във вид на пенлива течност, бих отговорил: тогава кой все пак заплаща равностойността на този негов труд? Всъщност това на практика е и зададеният в условието въпрос.

<hr noshade size="1">

"Кръчмарят е платил бирите (Кръчмарите са платили бирите)" - ГРЕШНО.

Вечерта, след като удря чертата, г-н Хитрус Лукавсон (собственикът на "Кривогледият лос") установява, че обслужването на Донесон е довело до:

+ SEK 80

- NOK 80

- beer 8

но тъй като NOK 80 = SEK 72 (по грюндфорсенския курс) и beer 8 = SEK 8 (по ценоразпис), то

+ SEK 80

- SEK 72

- SEK 8

---------

SEK 0.0

Тоест, Лукавсон е получил цената на своите бири.

Аналогична е ситуацията и с Грииди Берг от другата страна на границата. И двамата са получили исканата от тях цена, и двамата са получили предпочитаното от тях необезценено разменно средство и са се освободили от обезцененото. В случая дори няма значение дали става дума за крони, разписки, рога или копита.

<hr noshade size="1">

"Държавата е платила бирите" - ГРЕШНО.

Обосновка на това дадох в предишен пост, а след това бяха приведени и допълнителни аргументи от ДИД, dedis и Wise. И признавам, че беше моя грешка да пусна задачата през нощта. FearMe, който съвсем очевидно е единственият ми колега по образование, е прочел условието само снощи и цялата му принципно вярна аргументация е основана на недочетено условие.

<hr noshade size="1">

"Някой друг е платил" - ВЯРНО!

И по-конкретно, това е човекът (хората), които са внесли чуждата валута в страната за първи път. Да речем, че Балъксон има 10 шведски крони. С тях може да си купи 10 бири в "Кривогледият лос" и само 9 бири в "Меча прегръдка". Ако той направи тази глупост и отиде да пие в Норвегия, то г-н Берг ще получи 10-те шведски крони за 9 бутилки "Arendals". И ще има възможност да връща ресто в шведски крони на Донесон, който ще си порка и ще споменава с добро Балъксон.

По-обобщеният отговор гласи:

<font color="red">"Бирата е била платена от този, който е притежавал разменното средство в момента на обезценяването му"</font id="red">.

В някои от случаите това е Балъксон, който при преминаване на границата губи равностойността на 1 бира. Възможно е също така това да са Берг или Лукавсон - но само ако те са имали чуждата валута в момента на въвеждане на "трънския курс".

Подсказката ми целеше да насочи разсъжденията в тази посока:

През януари и февруари 1997 година родната валута се обезцени спрямо американската над 10 пъти. Всички, които стискаха левчета в тези месеци хлъцнаха силно и видяха как спестяванията им буквално изчезват. Тези хорица "платиха бирата" на предизвикалите валутната криза, които от своя страна доволно потриваха ръчички.

Наистина решението не "стои на повърхността". Но така е и с цялата икономическа наука - зад прости на пръв поглед отношения (в случая на размяна) се крият понякога процеси, чиито последствия не са очевидни.

14.  

15. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

Изтреби ни до крак...

Но пък както ми каза едно птиче 'требва да гледаме положително' -нали не даде задачата на нобеловия лауреат

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Изтреби ни до крак...

Но пък както ми каза едно птиче 'требва да гледаме положително' -нали не даде задачата на нобеловия лауреат

<div align="right">Originally posted by Krusteva*-*03/12/2004*:* 17:27:50</div id="right">

Да внеса уточнение по този повод: бях ви нагласил нещо от Леонтиев, ама ме загриза съвестта []

17. Member
    Тук е от
    Jan 2003

Raid:

Не е съвсем ясна и верността на този отговор. Защото 80 SEK - 80 NOK по официалния курс е точно нищо.

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2003

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Raid:

Не е съвсем ясна и верността на този отговор. Защото 80 SEK - 80 NOK по официалния курс е точно нищо.

<div align="right">Originally posted by barnie*-*03/12/2004*:* 17:50:22</div id="right">

Мисля, че съм го казал още в условието: "обмяната" в кръчмата става по "трънския" курс - не по официалния.

И пак повтарям - <u>кръчмарят би загубил тогава и само тогава, когато притежава разменното средство в момента на обезценяването му</u>. Тоест, ако той е пренесъл чуждата валута в страната или ако си я е криел в дюшека, когато се е въвел "трънския" курс. При отношенията си с г-н Донесон никой от кръчмарите не губи (вж. бакалската сметка в поста ми с решението).

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Домашна бира?
    От kod във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 9
    Последно: 18-02-13, 12:45
  2. Бира :) & рефлекси
    От BAD_BOBIK във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 6
    Последно: 10-09-04, 03:49
  3. Бира
    От nniki във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 4
    Последно: 27-10-03, 10:52
  4. Бира
    От Julian във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 19
    Последно: 20-10-03, 14:08
  5. Крис, пие ми се бира !!!
    От d-rRoss във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 20
    Последно: 17-04-03, 02:02

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе