FearMe подхвърли нещо за икономическа задачка, а и на мен ми се щеше да пусна нещо в този клас, така че - ето:
Действието се развива това лято на шведско-норвежката граница. В Швеция се намира селцето Грюндфорсен (Grundforsen), а само на 2 километра от центъра му, от норвежката страна на границата е неговият норвежки близнак - селцето Стьоа (Stoa). В Грюндфорсен живее един странен швед, родом от Льонеберя - Донесон му е фамилията. Странното му е, че вместо като всеки нормален човек (а още повече швед) да почита абсолютния еликсир от Ахус, той предпочита да консумира бира в промишлени количества. Любима марка му е местната Abro Julbock, но също така уважава и норвежката Arendals.
На Донесон освен това му беше безразлично дали си пие бирата в Грюндфорсен или в Стьоа, защото навсякъде цената е 1 крона - норвежка в Норвегия и шведска в Швеция. Казвам "беше", защото това бе ситуацията до това лято. Тогава разбрах, че местните шовинисти имат доста интересна валутна политика. В норвежката кръчма се приемат шведски крони (SEK), но обменният курс е една шведска крона за 90 норвежки йоре (SEK 1 = NOK 0.9). Съответно и в шведската кръчма приемаха норвежки крони, но при курс NOK 1 = SEK 0.9. Научавайки това, аз дадох на моя шведски приятел съвет, той го последва и ето какво се случило:
Г-н Донесон пъха в портфейла си банкнота от 10 шведски крони, влиза в известното грюндфорсенско заведение "Кривогледият лос", поръчва си една Abro Julbock и с удоволствие я изпива. Сметката му е една шведска крона, но той поискал да му върнат рестото в норвежки крони. Барманът се съгласил и тъй като рестото било девет шведски крони, той дал на г-н Донесон една банкнота от 10 норвежки крони. Моят приятел си я прибрал, кротко излязъл от бара и се запътил към намиращата се на само на един километър, но оттатък границата кръчма "Мечешка прегръдка". Там си поръчал бутилка Arendals, изпил я, дал банкнотата от 10 норвежки крони и поискал ресто в шведска валута. Получил естествено банкнота от 10 шведски крони и тръгнал обратно... В крайна сметка, в късни доби, след изминаване на значително разстояние, г-н Донесон излязъл за последен път от "Мечешка предгръдка" и се запътил към къщи. Бил изпил 16 бири (според него), а в портфейла му се мъдрела банкнота от 10 шведски крони - същата сума, с която излязъл сутринта!
Кой е платил бирите?
//edit
Първият отговор на FearMe ми напомня, че съм пропуснал да спомена, че цяло лято официалният обменен курс бешe изключително стабилен (а бе направо фиксиран) NOK 1 = SEK 1 (към трета валута: NOK/EUR = 8.2 и SEK/EUR = 8.2).