Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно
Резултати от 31 до 45 от общо 73

Задача междинна(За мазохисти)

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Sep 2004

Да не са някакви параметри на 9-те планети, като зад 1 гордо да стои Земя. Например ъгъл на остта спрямо еклиптиката или съотношения на маси... Сещам се, че само една май се въртеше обратно на другите.

2.  

3. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Аз все още мисля за интереса на автора към древните цивилизации.

Иска ми се да свържа по един и същи начин

1 - с Великата Китайска стена

39 - с Помпей

и така да разберем кое число се връзва с Хеопсовата пирамида.

Търсих ги в Списъка на световните ценности, защитени от ЮНЕСКО, но там не са по номера. Остава да е нещо друго. Векове или не знам какво.

Годините: Стената е построена през 3 в. пр.н.е., Помпей е унищожен през 79 г., Пирамидите са строени в периода 2778-2260 г. пр.н.е.

//EDIT

Имаме идея с телефонни кодове.

(42,-92) е в Илинойс (САЩ) - телефонен код 1

(40,14) вероятно е в италиански териториални води - 39

(29,-31) Източен Атлантически океан - инмарсат 871 за хиксчето.

4. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Малка корекция - 42 N 92 W е в Айова, а не в Илинойс

5. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Забелязвам нещо, което също може да е лъжлива следа, но все пак:

Ако приемем за 1 разстоянието между Ричфилд (там живее автора) и първата точка, която е в Айова (това разстояние е около 200 мили),

тогава от дома му до Помпей (някъде там е втората точка) разстоянието е 39,

и до точката Х излиза към 24.

Това почти "на око", защото не намерих нещо, което да ми ги смята точно.

Имам и картинка, но ме е срам да я показвам [:I]

//EDIT

След като потърсих още и намерих координатите на градчето и калкулатор за разстояния, се оказа, че греша. Преместила съм точката за Ричфилд само на десета от милиметъра, но това се отразява катастрофално на сметките [V]

Единствената ми утеха е, че разстоянието му до първата точка ми е вярно (198.7276 мили).

Но до Италия вече не е 39, а 21.5 и значи всичко беше напразно...

6. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Ужасно много ме дразни тази задача!

Заспивам и се събуждам с мисли "за" и "против" радианите.

От една страна те помогнаха да получим по-красиви стойности.

Една от тях дори отговаря на нещо смислено върху земната повърхност:

29<sup>о</sup>52'N, 31<sup>о</sup>20'Е е точното местоположение на град Кайро.

Обаче останалите са пълна скръб! На картата там няма нищо интересно.

На всичко отгоре числото 4.66656 дава 267<sup>о</sup>22'27" или 92<sup>о</sup>37'33", което е прекалено точно за място, в което няма нищо.

Ако някой се сети за операция, чрез която от 4.66656 да се получи нещо поне малко по-приятно, ще сменим тактиката.

7. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

На мен пък първата колконка записана в минути още повече ми харесва:

42<sup>0</sup> = 2520'

40<sup>0</sup> = 2400'

29<sup>0</sup>52' = 1792'

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

На мен пък ми струва че тъпото <s>******нце</s>* не е измислило как да продължи със задачките и сега се скатава...дори не съм убеден че има идея какво е Х [:P]

* маскира ми го: детенце с неизвестен баща исках да го назова

10. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

42 ____ 4.66656 ___ 1

40 ____ 0.24435 ___ 39

29.52 _ -0.54687 ___ X

Забелязвам, че "разстоянието" м/у 42 и 1 е най-голямо, а там е и най-голямото число от средната колконка - 4.66656. Ако това е логиката, то на око X би трябвало да е по-малко от 28.

11. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

"Некои съображения", взаимствани от тук и там:

Дадените числа (заедно с Х) са общо девет, колкото са и планетите от Слънчевата система. Третото число (ако ги броим хоризонтално, отляво-надясно, както и ако започнем от Х нагоре) е 1, а третата планета е Земята. Това дава известни надежди всяко от числата да е свързано с планета.

Опитах се да намеря връзка с наклона на траекториите им спрямо Еклиптиката.

Също с налкона на осите им на въртене около себе си.

Гледах и скоростите, с които обикалят около Слънцето.

Не съм получила нищо обнадеждаващо до момента.

Второто съображение е свързано със преминаването от радиани в градуси.

Един господин се е постарал да изчисли, че не е голяма вероятността от произволна дроб с подобно преобразувание да се получи цяло число градуси (че и четно на всичко отгоре). А от 9 дроби да се получат 3 целочислени градуси е направо невъзможно. Което идва да докаже, че вероятно въпросната трансформация е стъпка в правилната посока.

12. Member
    Тук е от
    Feb 2003

<hr noshade size="1">

...Здравейте, бих искал (плахо) да изкажа своята подкрепа към хипотезата на Bibi за планетния характер на деветте числа .

Моите аргументи ги свеждам до тази лошо изглеждаща схема , но това имам в този момент под ръка :

<center> [img] http://darksaber.hit.bg/titius_bode.JPG [/img] </center>

--> AU - Астрономична единица в която се взема разстоянието от Земята до Слънцето за 1 .

--> Проблемът при този подход е ,че има само 4 ?!? съвпадения (разбира се правя уговорката че когато се вземат съвременните данни за разстояния {разбирай средните такива , но автора може да е имал в предвид перихелийните или ахелийните такива } числата може лесно да се нагодят в зависимост от източника на данните (аз използувам стара енциклопедия на Гролиер за целта)).

--> може да се погледне и от друга гледна точка (хипотетично разбира се)

Земя - 1 {0.73304, 4.66656}

Плутон - 39 {0.69813, 0.24435}

Обект - Х {0.52127, -0.54687}

Тук числата в скобите ги свързвам с поне дузина най-фантастични съвпаденя и смятам , че докато търсим : диапазон , спектър , маса , моларна концентрация , географски координати , разпределение на хим.ел. (Fe,Si,Mn...) ... ще съм в сферата единствено на догатките , но за да сме сигурни трябва да намерим поне актуалните таблици на тези данни (за съжаление аз съм много зле с интернета и ви пиша това с десетки проблеми , ако някой изрови поне кадърни таблици на разстоянията в Слънчевата система ще сме по-близо до правилен отговор)

<hr noshade size="1">

<font size="4"> <font color="red"> OFFToppic </font id="red"> </font id="size4">

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote"> Edin_Lud написа :

... Sufi* басня, написана от член на Chishti order*, служеща като предупреждение за трудностите в общуването между два съвършено различни свята и предполагаща, че не само Yendred и неговите 2-D приятели Ardeans не могат да си представят измерения отвъд тези, които виждат.

*не знам какво означават

</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Само искам да му изкажа благодарност , че успях да открия интересна нишка в неговия 'превод' ...

Sufi ---> СУФИЗЪМ

На Изток съществуват три основни философски традиции: суфизъм, веданта и будизъм. Учението на суфизма проповядвали пророците на Бене Израел: Авра-ам, Мойсей, Давид, Йона, Заратустра , Христос, Мухам-мад; тези и други пророци са родени в земите на Сирия, Арабия, Персия, Египет и на част от територията на сегашна Турция и югоизточна *****.

Суфизмът е древно учение за мъдростта и смирението, сложило началото на много култове от мистичен и философски характер. Неговите корени идват от древната традиция, съществувала в Египет и станала онзи източник, от който са произлезли всички други школи на посвещението. Суфизмът винаги е представлявал тази традиция и е продължил нейния път в царството на тишината и умиротворението.

<hr noshade size="1">

...От доста време търся повод (и време) да прочета една купчина прашни книги в къщи Edin_Lud ми даде чудесен аргумент за което му и изказвам официално Благодарност от този Форум ...

'...

- Искам да се науча да плувам.

- Искаш ли да спечелиш нещо с това изкуство?

- Не. Искам само да взема със себе си моя тон зеле.

- Какво зеле?

- Храната, от която ще имам нужда на другия остров.

- Но там има по-добра храна.

- Нямам представа за какво говориш. Не мога да бъда сигурен. Просто трябва да взема моето зеле.

- Но ти няма да можеш да плуваш с един тон зеле.

- Тогава няма да дойда. Ти наричаш зелето ми баласт. А аз го наричам съществена храна.

- А ако допуснем, просто като алегория, че под „зеле" ние имаме предвид „предпоставки" или „разрушителни идеи"?

- Тогава ще откарам зелето си при някой инструктор, който ще разбере нуждите ми. ...'

'...На арабски „къртица" (хулд, от коренните съгласни ХЛД) се пише по същия начин като халад, което означава „вечност, рай, мисъл, ум, душа", в зависимост от контекста. Тъй като се пишат само съгласните, няма начин да разберем - независимо от контекста - коя дума се има предвид. Ако тази дума се е използвала поетично в семитския език и след това е била преведена на гръцки от някой, който не разбирал добре многозначността на думата, играта на думи със сигурност е била изгубена....'

--> спомнете си за Шай-Хулуд и 'Дюн'а , Франк Хърбърт пак ме е изпреварил ...

<hr noshade size="1">

Изинявам се , че се получи толкова дълго ... не бих искал да съм причина за неудобство ...

13. Member Аватара на Krusteva
    Тук е от
    Oct 2004

А на мен все повече ми се струва, че не това е правилната област, освен това не виждам логика в това две от числата да са дадени с точност до петия знак и последното да е закръглено до цяло, според мен е нужно отърсване от астрономията и поява на напълно нови идеи за посока...

Най-интересна може би си остава единицата в първия ред, тя е някаква сравнителна база за 39.

Вярвам, че трите реда са именно за три различни обекта, както е по редове, в стълбовете са стойностите на еднаквите параметри за тези три обекта, а тези обекти са свързани чрез 1 и 39 като най-главното, което ги определя (както казах по-горе).

Забравих да отбележа отрицателната стойност - значи този параметър в средния стълб ще е такъв, че да може да я заема.

Астрономията вече Райън я е ползвал, дори само заради това не мисля за нея...вече [].

14.  

15. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

След като огледах данните на Дарки (без да успея да вникна напълно в смисъла на някои от стойностите му) ми направи впечатление, че "дупките" в неговото предложение са тъкмо на местата, които в другата хипотеза даваха хубави стойности (цели или познати градуси).

Това ме кара да се опитам леко да систематизирам проблема, както го виждам в този момент.

Има 3 различни начина да се тълкува условието - дали става дума за:

- 1 обект (например това, което пробвахме с детерминантата)

- 3 обекта (географски координати и т.н.)

- 9 обекта (примерно планетите)

1. По първата възможност нямаше нови идеи и тя засега отпада.

9. По тази с 9-те неща е по-интересно. В заглавието на сайта има 9 - ninebows - това са 9 лъка, но могат да бъдат също арки, дъги, поклони... или планети?

Не се сещам други 9 неща, освен планетите. Освен това авторът си пада по астрономия, така че може да не е нужно да търсим друго.

Щом Dark Saber е обнадежден от резултатите по теорията с планетите, си струва да изнамерим още данни за тях.

Първоначалните числа: 6 от тях са сравними (от -0.5..., до 1), едно е "средно", едно е "голямо" и едно неизвестно. Търсим показател, който горе-долу така да групира планетите.

Тук искам да отбележа нещо. Разбира се, авторът може да не е дал самите истински стойности на търсената характеристика, а да ги е преобразувал по някакъв начин. Но не вярвам да е използвал безцелни математически преобразувания! Доколкото вече имаме някаква представа от неговия стил. Затова, ако е приложил някаква функция към данните, вярвам, че тя има истински "физически" смисъл.

(Това ми беше и аргумента, заради който държех да умножаваме изходните данни по 180/Пи, а не примерно по 90/Пи, защото първото има смисъл на преобразуване от радиани в градуси, а второто би било по-скоро "магичска константа".)

Та заради цялото това съображение (дано съм права) казвам, че взаимните отношения между 9-те числа би трябвало да се запазват и да търсим нещо, което за поне 6 от планетите да е с близки стойности. Например:

- Всички орбити са почти в една равнина. Тя се нарича Еклиптика и всяка планета се характеризира с ъгъла, който равнината на нейната орбита сключва с равнината на земната. Тези ъгли са малки (под 1 градус), освен при Маркурий (среден) и Плутон (14 градуса - "голям").

- Формата на орбитите. Повечето са почти кръгли, само на Плутон е по-сплескана. Големите им оси изглеждат като да са върху една права...

3. Триобектната теория слагам последна, защото за сега, въпреки всичко, тя ме изкушава най-много.

- от една страна защото така ги е подредил.

- от друга - третата колонка не прилича на първите две

- при планетите никъде не използваме прочутото преминаване от радиани в градуси

Ако са три обекта, може всеки ред да отговаря на един от тях, или всеки стълб. Редовете тук изглеждат по-вероятни.

(телефонните кодове спадаха към триобектния вариант, редове)

Ако предположим, че сме длъжни да направим преобразуванието радиани --> градуси, то никъде не е казано, че след това трябва да продължим да гледаме на тези стойности като на ъглови градуси.

- Ако останем в градусите, това почти сигурно е сферична координатна система.

Или са наземни обекти, или са наземни, но не спрямо Екватора и Гринуич, а спрямо друга нула, или са в небето.

(Хипотеза, обясняваща "кръглостта" на част от стойностите: Ако имаме координатите на 3 точки, може да се направи смяна на координатната система, с цел едната точка да получи целочислени координати. При това по много начини. После може така да се конкретизира смяната, че и едно от останалите числа да стане цяло. А за другите три - каквото дойде, защото смяната вече ще е напълно дефинирана.)

Но "нагласената координатна система" не е в духа на останалите задачи.

Ако изобщо е използвал някоя нестандартна, има само две такива, които изглеждат подходящи:

- "нулата" е в обсерваторията на Райън (знаем й координатите).

Обсерваториите имат този навик да дават първо нещата, изчислени спрямо техните координати, а чак след това да ги преобразуват в стандартните.

- "Александрийският меридиан"

Той е бил в античната картография това, което днес за нас е Гринуич.

За жалост нито една от трите к. с-ми не ми дава свестни точки от земната повърхност, освен "огледалната"* на град Кайро (който пък ме дразни с настойчивостта си - Гугъла е категоричен относно "29 градуса и 52 минути", "31 градуса и 20 минути"...)

Значи Космоса? Но той е изменчив! И за обект, зададен с толкова голяма точност (колкото съдя от второто число), означава че и останалите координати не са закръглени и значи са си баш на (42, 40, 14, 39), ама съвсем!

Дори и Райън го е казал - нищо не е закръглено! Тогава нещото, което търсим, трябва да е "малко" по размер и добре проучено. (Тук Kamenf има идейка по въпроса)

Друг е въпроса, че може да е нещо циклично с период 38 или 19...

Искам да кажа това, в последната колонка, да са години (или 1 часа 39 минути и Х секунди).

- Ако не са градуси, тогава третата колона може да е ключа. Твърд списък на нещо, който да си има поне 39 редчета... Менделеев, Messier objects, телефонните кодове...

С тези "аномалии" в данните, ако имаше и най-малък намек, че авторът си пада по химия, щях да опитам нещо с температурни градуси. (Те ми харесват и с това, че преминаването от Целзий във Фаренхайт е едно от малкото преобразувания между мерни единици, което не става чрез умножаване с константа.)

Така "наедро" подхождам напоследък към задачата, но може и от това да има някаква полза накрая.

Няма да търся никакви конкретни факти, докато не реша първо кой принцип е най-вероятен.

(Освен да опитам да открия това, което Дарк иска за неговите проучвания.)

---------

* Имаше едно хрумване, че четността на кръглите градуси напомня за огледало.

16. Member Аватара на kamenf
    Тук е от
    Feb 2005

Аз имах и едно хрумване за пречупване на светлината преминаваща от една материя в друга - това може да обясни отрицателните градуси (ако са градуси)... Също така и за пречупване на светлина преминаваща през лещи с различна кривина - дори може да става дума за комбинация от прозрачни и огледални лещи (така могат да се обяснят и знаците, и голямото число), пък ми харесва и идеята за телескоп - все пак си е в неговата област. Такива разни... []

17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2004

Бях решил да не поглеждам повече този шит, но сърце юнашко не трае

Мисля си за дроби...

Човекът казва "трябваше да проверя всяка цифра" => числата са абсолютно точни. Да видим какво се получава:

0.73304 = 9163/12500 (*8/8) 4.66656 = 14583/3125 (*32/32) 1

0.69813 = 69813/100000 (*1/1) 0.24435 = 4887/20000 (*5/5) 39

0.52127 = 52127/100000 (*1/1) -0.54687 = 54687/100000 (*-1/1) Х

100000 се разлага на прости множители 2 и 5. Първия ред е с множители степени на 2. Вторият - степени на 5. Третият - 1/-1 (не ми е ясно защо).

Не че виждам нещо, но се опитвам да мисля като "всеки осмокласник би я решил".

Нещо някакво такова...И по-големи глупости съм писал

18. Senior Member Аватара на Bibi
    Тук е от
    Nov 2004

Моите не са абсолютно точни, но все пак да кажа и това наблюдение.

41.999/9 = 4.666555(5) = 4.66656 (второто число)

а 41.999 е много близо до 42 (първото число в градуси)

Пак толкова "приблизително" изчислих и останалите редове. Пи*частното дава:

1: 20 (19.9995)

39: 1.1 (1.0995)

Х: -3.3 (-3.295)

Не вярвам да е полезно, но ми заприлича на нещо.

//

Нова идея:

"Всяка цифра е важна" би могло да означава, че числата от третата колонка са някакъв вид чек-сума на числата от първите.

Само това, че 1 и 39 са с различен брой цифри е неприятно.

Някой има ли представа какви формули се използват най-често?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 3 от 5 ПърваПърва 12345 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Задача междинна (без име)
    От kamenf във форум Логически задачи
    Отговори: 34
    Последно: 11-12-06, 21:00
  2. Истинската задача за мазохисти
    От dmanov във форум Логически задачи
    Отговори: 5
    Последно: 12-05-06, 15:08
  3. Задача междинна (5х5)
    От kamenf във форум Логически задачи
    Отговори: 21
    Последно: 30-04-06, 20:26
  4. Създателят - нерешимка (Задача за мазохисти II)
    От Edin_Lud във форум Логически задачи
    Отговори: 51
    Последно: 06-08-05, 15:59
  5. Задача междинна (2 в 1)
    От MorGod във форум Логически задачи
    Отговори: 7
    Последно: 03-04-05, 01:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе