Няма лошо.На повечето такива уреди е записано,че по време на работа не трябва да има хора в помещението.Не знам какво пише в упътването на този,но не бих си правил експеримент .
https://www.emag.bg/ozonov-generator...f=fav_pd-titleТъй като той може да предизвика раздразнение на респираторната система и очите при хората, не се препоръчва машината да работи докато има хора и/или животни в помещението. След употреба се препоръчва да се изчака до час преди помещението да се използва отново. След като престои на стайна температура около час, той се разпада безопасно на кислородни атоми и не предизвиква никакво замърсяване или вреда. Не образува остатъчни газове, които да се премахват след употреба. Ако е необходимо помещението да се използва ведната, то се препоръчва да се проветри за няколко минути.
Внимание! Озонът не бива да се вдишва директно. Той дразни лигавицата по дихателните пътища и очите. За да стерилизирате помещения, в стаята не бива да има хора или домашни любимци. След употреба проветрете помещението преди да го използвате отново или изчакайте един час. След приключване на работа озоновите молекули се разпадат и превръщат в кислород в рамките на около час след края на процедурата с уреда.
https://www.emag.bg/ozonator-megatra...f=fav_pd-title
- Пречистване на въздуха в помещенията при озониране: Затворете плътно всички врати и прозорци и оставете уреда да работи 30 минути (като се уверите, че през това време в помещението няма никой). Влизането на хора в помещението е позволено 15 минути след като уредът е завършил работния си цикъл.
Другари и господа!
Ако на някой озонатора му произвежда повече озон отколкото му трябва/се иска съм готов веднагически да го отърва от него на приемлива(за мен) цена.
Както казах проблемът не е със "свръхпроизводството" на озон.
Обратното е ---> повечето производите завишават(лъжат) в упътването(данните за производителност) на продаваните/произвежданите озонатори, защото винаги по-голямото количество озон = на по-висока цена.
Досега не съм срещал някой да продава по-производителен озонатор на по-ниска цена от озонатор който произвежда по-малко озон.
Вредни концентрации могат да се достигнат са от промишлени озонатори сложени погрешно в битови помещения.
Отделно има постоянен процес на разпад на озона на кислородна молекула и атомен/анионен кислород.
До 40 минути от генерирането му озонът се е разпаднал.
Като вдишвате и издишвате част от издишания кислород е катионен кислород - точно обратното на генерирания от озонатор, което допринася за взаимното "неутрализиране".
Този пост е редактиран от justify; 11-11-20 в 13:11.
При мен и за 10 мин.работа докато съм в помещението започва да ме дразни. Не става да се ползва с присъствие - изпитах го на собствен гръб така да се каже.
Вечер го пускам в режим 10 мин. он и 1 час офф - така, че ако се наложи да влизам вечер я за да пия една вода(студена) или нещо друго да не е проблем за кратко влизане в помещението. Сутрин спирам машинката и проветрявам 10-15 мин. и е ОК. И дори така все още се усеща мириса на озон лекичко след като се затворят прозорците но не е дразнещо...
"Няма безопасно ниво на озон при вдишване..."
Тъй че, умната с озона!!!
Абе аз някъде бях писал, но не помня къде и в каква връзка.
Всички (повечето) сте чели за свободни радикали и окислителния им потенциал.
И че това е един много съществен фактор в канцерогенезата (ракообразуване).
Та озона е свободен радикал с много висок окислителен потенциал : https://www.oxidationtech.com/blog/o...al-of-ozone-2/
като това му свойство се ползва за дезинфекция/стерилизация.Но в помещения без хора.
Та аз лично не бих си цопнал в стаята озон-генератор(канцероген) да работи докато аз съм там.
Без значение колко озон произвежда.Полезен свободен радикал няма .
Иначе кво прайм - пием/ядем антиоксиданти (плодове,зеленчуци,витамини), а дишаме по своя воля оксидант - нон сенс .
Ако се ползва без хора в помещението и след това се проветрява е друго.
Искам да попитам според вас концентрация на озон според производителя 120мг/час достатъчна ли е за да ликвидира бацилите в дадено помещение ? Иначе се предлагат и "по-силни" от порядъка на 200мг/час...
Ама ти прочете ли дотук какво е постнато по въпроса?!
Какво е "дадено помещение" ?! Конкретизирай - обем в куб. метри, с каква температура е, има ли въздушно течение - колко (в куб.м./час), каква е влажността...? Това като начало. Па после става ясно дали ликвидира и след колко време работа.
След като поработи моето озонаторче да ти кажа честно не се виждат после никакви бацили. Взирах се, гледах най обстойно къде ли не из помощението - е няма и няма не се видят! Но като се замисля и преди това не се виждаха...
Майтапа настрана ама няма как да знаем какво е положението освен да се водим по сметки на "сухо" и данни от публикувани тук и там формули и сметки...
Аз установих за мен, че и дори и малко да ми работи - има няма 10 мин. става неприятно и не бих го ползвал уреда докато съм в помощението (по горе някъде съм публикувал параметрите и сметки за в моя случай)... Виж дали ще мори бацили - ще ти трябва освен сметки за твоя случай то и да се оборудваш и с уред за замерване най-малкото на концентрацията на озон, че да имаш някаква реална представа какво се случва...после пък да се довериш, че концентрациите са достатъчни да морят там каквото ти е целта.
ВАЖНО ЗА ПОЛЗВАЩИТЕ УРЕДА НА ATWFS (като моя)
Както вече писах уреда ми беше настроен да работи в режим 1/2ч работа и 1ч почивка в помещение около 35м². Направи ми впечатление, че вчера и днес не го чувам да работи и не усещам мириса на озон. Сега го погледнах и видях, че е застанал в режим 10' работа и 6ч почивка. И веднага се сетих, че понеделник вечер имаше спиране на тока в къщи. Настроих го отново на режим 1/2ч работа и 1ч почивка и той тръгна. Изключих го от контакта и след минута пак го включих. Отново беше застанал в режим 10' работа и 6ч почивка!
Това означава следното: Уреда няма енергонезависима памет и не помни настройки!
За да не ги губи не го изключвайте от контакта, а от червения бутон. Ако има спиране на тока или се налага да го изключите, след повторно включване на захранването трябва отново да настроите желания режим на цикъла!
Този пост е редактиран от Lupus; 12-11-20 в 10:05.