Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 35

Как да си направа FTP сърварче

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    101
    #1

    Как да си направа FTP сърварче

    Как да си направа FTP сърварче в лан мрежата. За да могат юзерите да теглят от мен. Думите им бяха "Slaga6 si edno FTP i Postwa6 tuk naprimer. "Naprawih si edno FTP syrwyr4e" ама как да стане.

    [:D]И ако може малко по подробно да ми се обясни[:D]

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #2

    Как да си направа FTP сърварче

    Ами намираш си първо програма за ФТП сървър. Не си писал ОС, обаче предполагам, че е windows. Аз например използвам G6 ftp 2.0. Мисля, че го има <u><font color="red">ТУК</font id="red"></u>. Има го по free-тата, има и много други. Ще ти опиша за него в общи линии.

    Инсталираш го, с това предполагам ще се справиш. Не си спомням дали и как се кракваше, но ако не е кракнат, търси помош пак във free-тата, аз със сигурност оттам съм го краквал.

    След това създаваш акаунта или акаунтите в него. Има едни иконки с човечета, те са под менютата - <font color="red">единичното човече</font id="red">, оттам се манипулира акаунтиа. Оттук определяш пермишъните - кой акаунт може да влиза, кой не, кои IP - та са разрешени, кои не кой акаунт има парола и кой няма, кой с колко може да тегли - имаш възможност да регулираш скоростта, методи на идентификация, сигурност, кога кого и защо да го банва и т.н.(ще ти ги обясня по - долу в общи линии) Тези настройки са по желание. Различните настройки са групирани по сектори, които са дървовидно разположени вляво в прозорчето на програмата; като щракнеш някое от тях разгледай подробно всяка от опциите и реши дали ти трябва.

    <font color="red">За програмата създаваш например на С: една празна директория и в нея правиш шорткъти на всички папки или файлове, които искаш да шернеш. Махни от имената им Shortcut.</font id="red"> После върви в настройките на акаунта(човечето). Гледаш менютата вляво, аз ще ти кажа по две приказки:

    Setup: задай в празния прозорец с десен бутон - +add като <font color="red">първа директорията с шорткътите</font id="red">. Тя ще се маркира с червено и ще бъде тъй наречения ftproot - корен - откъдето ползват файловете всички потребители. Без такава директория работата няма да стане. След това в прозорчето за шеровете на акаунта(setup) добавяш директориите, които искаш да са видими за съответния акаунт( аз имам само 1 акаунт и всички влизат с него, той няма парола, има само диапазаон на IP, това много улеснява, но зависи каква политика имаш). Те вече няма да са червени. Отдясно с радиобутони на всяка добавена директория можеш да регулираш permission-ите - дали са само за четене директориите, дали могат да се пишат, листват и т.н. Моите са read, list и +subdirs.

    Login и Password са за username и password на потребителите, за да могат да влизат във ftp сървъра ти. По моему за локална мрежа не са ти необходими, но ти си решаваш. Малко повишават сигурността.

    За IP в падащото меню нелош вариант е all ip home, но все пак не ви знам структурата на мрежата; ако искаш да дадеш диапазон, 8 битовият код се заменя със звездичка; например ако искаш да пуснеш всички IP 192.168 пишеш 192.168.*.*

    Групови имена и таквиз работи се дават при повече акаунти.

    На Miscelaneous можеш да зададеш ограничения - задължително enable account, time out - служи за да изхвърля след време неактивните юзъри; добре е да си регулираш и max number of users и max connection per IP, за да не те наводняват със заявки. При мен са съответно 8 и 5.

    Links and messages е много важно за визуализацията на ФТП през различните браузъри, както и за политиката му спрямо шорткътите. Препоръчвам ти следните настройки(казвам само маркираните радиобутони, другите трябва да ги оставиш празни):

    <u>Links to add directories

    Treat as virtual directories

    Resolve windows shortcuts(*.ink files)</u>

    Ratio, quota и т.н. са за лимит за място на харда, лимит за скорост на теглене (това са най - долните падащи менюта)

    Мисля, че това е достатъчно тук.

    За потвърждение даваш бутона ОК долу вляво - и вече си в централния прозорец на програмата.

    <font color="red">В най - дясната празна колонка</font id="red">, неименувана, трябва да зададеш IP - тата, кото въобще да имат право да се връзват и да подават заявка към сървъра(другите, които настроихме, са само за специфичен акаунт) Аналогично пишеш например 192.168.*.*

    <font color="red">Иконката под менютата със зъбчатото колелце </font id="red">и падащия бутон, са тоиглобалните настройки. Там ти ще си поразгледаш и ще си решиш.

    General - Порт 21 си е добре, иначе на потребителите ще трябва да им указваш изрично порта, на който да се вържат, клиентите по подразбиране търсят порт 21. Дали искаш да стартира с уиндоуса, дали веднага при включване на програмата искаш сървъра да "излиза на линия" и да бъде в трея вече си е твое решение.

    Оptions - туй е с възможности за защита, поразгледай си го и си прецени от какво имаш и от какво нямаш нужда, мисля, че опциите му са ясни и не са фатални, ако не добавиш всички опции за защита.

    Аdvanced - <font color="red">server allows </font id="red">- <font color="red">downloads only</font id="red"> - освен ако не искаш хораата да ти качват разни работи на харда.

    Последно, под менютата вляво в главния прозорец има <font color="red">иконка със светкавица</font id="red">. Тя е за да се включва или изключва ФТП в мрежата. По подразбиране минимизираната му иконка(на ФТП сървъра) е червена, ако не е на линия, жълта, ако е на линия без никой свързан и зелена - ако имаш посетител.

    Това трябва да е. Успех. Считай, че опциите, които не съм ти упоменал да бараш, можеш да оставиш по подразбиране(дано не съм пропуснал нещо)

    Има и вградено FTP в ХР или 203, ако си с някои от тях, но те са доста по - сложни за настройване и управление и често създават проблеми дори и на напреднали потребители. Затова опитай по - добре първо с това, а по - нататък можеш да подкараш и тях.

    Успех още веднъж

  4. Junior Member
    Тук е от
    Dec 2000
    Мнения
    53
    #3

    Как да си направа FTP сърварче

    D3BEP го е описал доста подробно и съм сигурен, че е прав. Аз ти предлагам едно просто решение със средствата на Windows.

    1. Избираш Control Panel -> Add or Remove Programs -> Add/Remove Windows Components -> Internet Information Services -> Details -> File Transver Protocol Services -> OK ->Next.

    2. След това избираш Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Menagement -> Services and Applications -> Internet Information Serveces -> FTP Sites -> Default FTP Sites -> дясно кликване -> Properties (за настройки) или Start

    3. Правиш съответните настройки.

    Това според мене е най-простия начин да си направиш FTP.

    Пропуснах: това съм пробвал при Windows XP Pro. За други ОС не знам.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #4

    Как да си направа FTP сърварче

    Big Bug, най - съществения проблем на вградените във Windows ФТП сървъри е именно правенето на настройките им според мен [] Често за тая цел трябва да използваш съвсем други приложения на Windows, които дават ефект върху цялата ти система, искаш или не искаш... Ще стане по - бързо с вградения, ама без акаунти, без пароли, с малко права, с никаква сигурност...

    Подсетих се нещо обаче: не можеш да имаш и двата сървъра. Който и да избереш, другият ще трябва да го махнеш.

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2002
    Мнения
    147
    #5

    Как да си направа FTP сърварче

    Що пък да не може и двата ако работят на различни портове ?!?

  7. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #6

    Как да си направа FTP сърварче

    [:D]

    E, да, би трябвало да стане, но трябва да го обяснявам надълго и широко, а от два сървъра на един компютър няма никакъв смисъл, особено щом можеш да си манипулираш акаунтите.

    Освен това по тази логика ако има инсталирани IIS би трябвало да си задейства G6 ftp и после да пренастрои другия сървър на друг порт, за да няма конфликти и да може този свободно да се ползва(понеже аз за него обяснявам). Става безсмислена играчка, а и махайки ФТП или дори евентуално цялото IIS печели малко място.

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #7

    Как да си направа FTP сърварче

    www.argosoft.com там има лесен за настройка FTP, Mail сървъри и др. Не са нужни специални знания за работата с тях и по настройките.

  10. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #8

    Как да си направа FTP сърварче

    Има си АБСОЛЮТНО фри сървър, FileZilla, точи се ot sourceforge.net



    http://sourceforge.net/projects/filezilla/



    разкарваме чрез него емпертойки и филми по целия LAN. За Tores, понеже няма опит, ще отбележа, че FileZilla Server.exe работи като демон - скрито. За да гледаш какво прави и да сменяш настройки си има FileZilla Server Interface.exe

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    101
    #9

    Как да си направа FTP сърварче

    [:D][:D][:D]Мерси момчета тези обяснения ще ми свършат работа[:D][:D][:D]

  12. Junior Member
    Тук е от
    May 2002
    Мнения
    13
    #10

    Как да си направа FTP сърварче

    а тези които ще точат от тебе могат ли да влизат интернет през ftp сървара или по друг начин

  13. Gadget
    Guest
    #11

    Как да си направа FTP сърварче

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">а тези които ще точат от тебе могат ли да влизат интернет през ftp сървара или по друг начин



    <div align="right">Originally posted by hadjiatabg - 05/06/2004 : 22:19:15</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Определено не

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,576
    #12

    Как да си направа FTP сърварче

    АААА, по друг начин могат

    Но не през FTP [:D]

  16. Gadget
    Guest
    #13

    Как да си направа FTP сърварче

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">АААА, по друг начин могат

    Но не през FTP [:D]



    <div align="right">Originally posted by D3BEPP - 06/06/2004 : 12:04:59</div id="right">

    </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    И какъв е този начин? Не говоря за стандартен, ами с някоя сървър програма? И да кажеш коя? Просто да му знам IP-то и да се вържа през него към неговия доставчик

  17. Member
    Тук е от
    Apr 2002
    Мнения
    256
    #14

    Как да си направа FTP сърварче

    <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">

    АААА, по друг начин могат

    Но не през FTP





    Originally posted by D3BEPP - 06/06/2004 : 12:04:59







    И какъв е този начин? </td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">



    Другия начин за влизане е през вратата.



    За user/pass се ползват шише в едната ръка и мезе в другата.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Jun 2004
    Мнения
    101
    #15

    Как да си направа FTP сърварче

    [:D]добре доста умни предложения има[:D]

    Но "D3BEPP" направи всичко както си ми написал но като реча да го пусна ми изписва

    "6/6/2004 8:25:52 PM SERVER: Unable to start server, port 21 may already be in use." и другият въпрос ми е как да разбера дали работи ако вобще го пусан / имам предвит дали може да се тегли/[)]

    Може и да съм объркал някаде ще погледна пак но ако имаш предложеие кажи


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Помощ за направа на зъбно колелце
    От -CTPAX- във форум Автомобили
    Отговори: 13
    Последно: 15-04-10, 10:30
  2. Пенополиуретанови плоскости за направа на въздуховоди
    От mumon във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 8
    Последно: 09-05-09, 11:35
  3. направа на имейдж на Windows
    От novamen във форум Windows
    Отговори: 2
    Последно: 23-09-08, 22:03
  4. Как да си направа FTP сървър (II) ?
    От sclera_bg във форум Мрежи
    Отговори: 11
    Последно: 28-02-06, 20:41
  5. Направа на торент.
    От fiorino във форум Общ - софтуер
    Отговори: 9
    Последно: 12-05-05, 09:43

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе