Това не ми е много полезно за съжалениеПървоначално публикувано от Kasap
Това не ми е много полезно за съжалениеПървоначално публикувано от Kasap
Има един изолационен високоволтов лак във формата на шпрей, продава се в Конрад. Отстрани на флакона има голямо "HV".Не помня точното наименование. Флакон цвят сив металик. Пръскаш смело цялата платка, като защитиш съединителите и куплунзите. Запечатва я. За да протича какъвто и да е окислителен процес е необходим кислород. Това премахва достъпа до същия.
Ок, това ще ми реши проблема след като съм я изчистил (платката). Въпроса е с какво да я изчистя.Първоначално публикувано от Tommorow
Все още най-доброто е изопропил алкохол 95%+ а най-добре 99%, изсипан в ултразвукова вана, където е и платката. Търси в магазините за лабораторна стъклария и химикали. Той е непроводим. Можеш дори да направиш следното:
[img width=450 height=600]http://braineater.kicks-ass.tv/miscshite/liquid1.jpg[/img]
Уау Изглежда сложно и рисковано. Някъде прави ли се срещу пари това почистване в София?
В неговия случай това няма да помогне. Друг е въпроса ако направи процедурата с миенето и пръскането с лак преди още да е сложил платката в сървъра.Първоначално публикувано от Tommorow
Това не е никак лоша идея за платките които подменяме. Но иначе повечето вече са в употреба из цялата страна и така или иначе ще ги чакаме докато/ако се "счупят".Първоначално публикувано от Lupus
Опитай с лимоня бе човек! Ще се изненадаш от резултата.
Прав е човека, пробвай с изстискан лимонов сок и една четка (с твърд косъм).Първоначално публикувано от Kasap
Затова на сървъри (а и на настолни компютри) е добре да се прави профилактика(почистване) поне веднъж годишно. Не става така, сложи го в рака и да гние там докато напълно се скапа. Освен с лимон би трябвало да стане и с алкохол 95% (дори и без ултразвукова вана), поне при профилактиката става, но когато се прави профилактика, не се стига изобщо до такова замърсяване...
Това не е замърсяване, което се чисти с алкохол. Това е окисляване, получено или от недобре измит флюс или от лошо покритие. Не знам какво е то, но може и лимонената киселина да не помогне.Първоначално публикувано от glowndark
Принципно съм съгласен относно профилактиката. Но сървърите са толкова и на такива места, че едно обикаляне за профилактика, макар и веднъж годишно ще ни струва повече от това да подменяме платките, колкото и често да се чупят. А и между другото, както споменах някъде в началото - само тези които съм снимал - RAID контролерите и пренебрежимо малко от SCSI контролерите проявяват този дефект. Общото между двата вида платки е производителя - Adaptec. Иначе при предишните и следващите генерации на тези контролери, пак от Adaptec - засега (а то вече няколко годинки са минали) няма такива проблеми. Ще пробвам с лимонов сок в понеделник, има ли значение дали е от изтискан лимон или от тези от пластмасовите шишенца?Първоначално публикувано от glowndark
Истински лимон, според мен. Дори няма защо да се изстисква - вземаш един резен, и направо търкаш с него.