Framework вече са го измислили. Ако всяка фирма почне да си прави собствен дизайн до никъде няма да стигне идеята.

Framework вече са го измислили. Ако всяка фирма почне да си прави собствен дизайн до никъде няма да стигне идеята.

Тук пише какво е AI PC.и се коментира бъдещето му.
IDC(International Data Corporation) определя AI PC като "система, която комбинира CPU, графичен процесор (GPU) и NPU на един и същ физически процесор." NPU или модулът за невронна обработка е специализиран процесор, предназначен за работни натоварвания на AI. Той разтоварва тези задачи от CPU и GPU и ги изпълнява по-ефективно.
Производителността на NPU обикновено се измерва в TOPS (трилион операции в секунда). Компютри с изкуствен интелект с NPU с възможност за 40 TOPS или повече могат да се квалифицират като компютри с Microsoft Copilot+ и да се възползват от допълнителните локални възможности за изкуствен интелект, които Microsoft активира на тези системи. Компютри с изкуствен интелект с NPU с рейтинг под 40 TOPS все още могат да се възползват от софтуерната поддръжка в други приложения.
The Rise of AI PCs in the Commercial Market: Planning for the Future

Явно и тази тема отива в небитието, за съжаление!
Сега обърнах внимание, че колегата emil vasilev отдавна не е писал в темите.
Имам нужда от помощ при избор на компоненти за нов desktop PC.
Офис, интернет, 4К филми, без игри.
Вероятно ще се наложи да го ползвам и за remote server за бъдещото видеонаблюдение.
Бюджет - възможно минимален.
Точна цифра не мога да посоча, защото не знам цените на компонентите в момента.
Няма значение платформа, производител на процесор и .други "подробности".
Иска ми се паметта да е DDR5, дъното задължително да има минимум 2xSATAIII, а най-добре 3 (2хHDD + DVD).
Освен слотовете за SSD, разбира се.
HDMI v2.1 и USB 3.2 Gen2 (USB A и/ или USB C). Пък ако има USB 3.2 Gen 2x2 добре дошло.
Не, че притежавам такива устройства, де.
Дискретна видеокарта не знам дали има смисъл при текущите цени. Графиката в процесора би трябвало да е достатъчна.
Захранването, което имам е Cooler Master MPW-5002 / 500W - 18 набор, но само с 20 минути тестов стаж.
Надявам се да е достатъчно!
Този пост е редактиран от Gena_bs; 18-10-25 в 15:34.

Това е минималното което си заслужава https://xtreme.bg/shop/cart.php?d=1x...81844,1x104983 , кутия и хард диск можеш да си избереш според потребностите.

То затова за което ти трябва - това е оптимално https://www.pclife.bg/bg/%D0%BA%D0%B...sk-800-g4-4907
Като тук е заложена 8ма серия , заради 11ката, ако смяташ да си стоиш на windows 10 - взимаш 6та серия за 300лв и си свиркаш

Благодаря!
@Poco,
Явно не сте ме разбрали или не сте прочели какво съм написал.
Търся да си сглобя нов PC, а не готова конфигурация втора ръка на 10 години.
Такава си имам в момента.

малко оффтопик :
това го разбрахме
ама за единия интернет защо да даваш пари за ниско качество части , като можеш за половината да си вземеш сглобен бизнес компютър пък макар и втора ръка, който най-вероятно ще работи по-леко отколкото новия - добавяш само хардовете от стария и продължаваш
тия машини не са за подценяване - като хардуер навремето са сглобявани само с top tier части, а и са с лицензни ключове за 10 и 11 - без пари ( ако някой се преебе да си купи от сайта си е негов проблем)
Иначе за нов - ниска серия райзен с много евтино дъно без видео за 1к лв

Единствено ако филмите са с AV1 трябва да четеш какво се поддържа от видеокартата. За останалите приложения ще ти свърши работа работа всичко ново, което намериш в магазините. Но пишеш Десктоп, пък после да е сървър...Виж какъв софт ще използваш при сървър варианта. Ако имаш възможност и желание направо слагай някакъв съвремене линукс, зарежи тези 7,8, 10..

Благодаря!
За поддръжката на AV1 го бях забравил.
Относно server още не съм си изяснил нещата. Може би ще пиша в съществуваща или ще създам нова тема за видеонаблюдението.
Linux е вариант, ама даже не съм работил с тази OS. Но може да ползвам помощ от приятел.
Относно top tier parts - ял съм им попарата!
Докарват с тировете боклука от Европа в насипно състояние. После го фризират и докарват до някакво работещо състояние да изкара "гаранцията".

За 4 к да се надяваш на вградена видеокарта е несериозно. Ще върви вероятно , но ще "сече". Можеш да си спестиш малко от безполезните "HDMI v2.1 и USB 3.2 Gen2 (USB A и/ или USB C). Пък ако има USB 3.2 Gen 2x2 добре дошло.+ освен ако не си фен на плей стейшъните, защото те са вързани с дънната платка и ще се натовариш доста финансово

Eдин Ryzen 5 7600 с Video Core Next 3.1.2 вградено във IGPU-то не мисля, че ще има какъвто и да е проблем за 4К AV1.
Тук има малко данни, но не пише за резолюцията която поддържа на AV1 decoding.
https://en.wikipedia.org/wiki/Video_Core_Next

4К си върви без проблеми на процесори без видео от доста години насам
влезнах преди малко през ремоут на един от работните компютри ( подобен на тоя горе пак с 8500 , пак втора ръка) - 4к на 60fps върви мазно , на 8к насича злобно
мога да влезна и на всички 30 , ама съм сигурен че резултата ще е същия , така че от отделно видео - няма нужда

може е да си прав , ама вентилаторите литват, рано или късно се опича