Абе вие тия пари за нищо ги нямате. Какъв е тоя зор за домашен рутер за 300-400лв? Примерно коя ценна функционалност толкова ви трябва, че да вземете рутер за 400лв? И мислите, че като дадете толкова пари всичко ще е мед и масло ли?
Единствено ще си купите успокоението, че проблемите ви не са заради това, че сте се стиснали за някой лев повече.
А темата е "тема-феникс" - мине не мине някой месец, и хоп - нова тема: "Какъв рутер да си взема?". И почват всякакви съвети - "Аз съм с такъв, много е добър", "Аз имах такъв - ужасен е" ... Абсолютни лакардии, по няколко причини:
1. Всеки рутер се ползва по различен начин:
1.1. Потреблението е различно при всеки човек/семейство
1.2. Съседските рутери/печки/телефони са различни и внасят смущения по различен начин, а доста често рутерът на съседа е по-близо до тебе от твоя.
Така че индивидуално мнение не ти върши работа, дори и компетентно, ако се основава на опита с 2-3 рутера, а десет мнения едва ли ще се съберат. Да не говорим за що-годе компетентни.
2. Партидите рутери са различни, дори и да са еднакъв модел. Партидите захранвания също са различни, а захранването понякога е по-важно от самия рутер. Версиите на модела/софтуера са различни.
Пример: ползвах с години дадена марка рутери, и в момента много популярни (няма да ги споменавам), докато не започнах да попадам на кашони с проблемни. Кашони, не бройки. И то всички бройки в даден кашон са с проблеми. Един кашон проблемни, следващият не, после пак проблемни... И спрях да взимам от тая марка. Но не казвам, че са боклуци, или че други не са - просто таква е реалността. Може и повече никога да не са имали проблеми (поне същите).
Като начало, човек трябва да си изясни (или поне да опита да си изясни) от какво има нужда, след това след това от технологията, с която да го постигне, и накрая от конкретната техника,която да го постигне.
Да разгледаме конкретния случай.
Изброени са 13 устройства. Обаче - колко от тях се ползват едновременно? Някой едновременно гледа телевизия, гледа клипове в тубата, работи (прехвърля файлове/принтира) на лаптопа, играе на таблета и чати на телефона ли? И така няколко човека? Само на мен ли не ми се вярва?
От друга страна - телевизия безжично. Несериозно е. Не, че е невъзможно, но е несериозно, и в един момент стигаме до изнасилване на техниката. А когато нещо се търси, ще се намери и кой да го произведе. Въобще не гледайте тия (четирицифрени) числа по рекламите на рутерите - нищо на практика не е така, както изглежда.
Принтер - също безжичен. От какъв зор? Разнасяте го по стаите ли? Заедно с IPTV приемниците и телевизорите?
След като има толкова техника - вероятно и апартаментът е голям. Тогава какво правим със сигнала в далечните стаи? Слагаме външни антени за ползване на окрито ли?
Да, най-лесно е да се метне един безжичен рутер и всичко да се връзва безжично към него, но след като човек има толкова техника - да си преправи апартамента, не да изнасилва техниката.
В крайна сметка, мога да кажа следното:
1. Не препоръчвам марки рутери. Безсмислено е.
2. Изяснете си технологията (wi-fi, gsm, мед, оптика), която ще е най-удачна, след това техниката.
3. Пуснете си кабел за всичко, за което може. Може и оптичен - не е толкова скъпо, размерът е 2-3мм, и едва ли има вече квартален доставчик без необходимата апаратура, така че има и кой да го направи.
4. Не е задължително точката за безжичен достъп да е една. Може да са няколко, в различните стаи - при голям апартамент и наличие на кабели. Или в една стая, при наличие на много техника в нея, и настроени на незастъпващи се честоти. В такъв случай цялата мрежа може да има достъп до Интернет и през читав рутер без антени.
P.S. При т.4 мога да наруша принципа си от т.1 и да препоръчам рутер Микротик. Или нещо подобно.