Колегата е препоръчал модел 3G, докато в ревюто, което си дал, е "обикновената" 3-ка. Такава имам и аз, портовете със сигурност не са гигабитови, ЮСБ е версия 2.0 и струва 30-ина долара.
3G модела, освен че е с гигабитови портове, е с по-нова версия на ЮСБ - 3, и струва около 45 долара. Има също и 256 РАМ-памет, а първият е със 128.
Освен наличието на 5-гигахерцова мрежа, не виждам основателна причина да се замени 1043. Просто трябва да се намери причината за забиването, ако е необходимо - да се настрои от 0, от специалист, който знае всяка една настройка какво точно означава.
Имах 1043, писал съм на предната страница в темата за него, а както казах - имам и Mi Router 3. Смело и отговорно заявявам, че 1043 е по-стабилен по отношение на стабилност на връзката с устройствата и никога не съм забелязал прекъсване с което и да е устройство, докато с МиР-3 доста често се случва. Особено неприятно за мен е това, че се случва и с безжичния ми принтер, който губи връзка с рутера и се "закачва" отново едва когато се събуди ръчно от режим на изчакване (стенд-бай). С 1043 никога не е губил връзка, освен ако не спре токът.
Доколкото виждам, има разлика и в процесорите между МиР 3 и 3Г, затова се надявам гореописания проблем с прекъсването да не се среща в новата версия.
Проблемът с наличието на само 2 кабелни порта съм го решил с малък 8-портов суич, който захранвам директно от рутера - неговото ЮСБ.
Като недостатък мога да посоча това, че ако споделя диск през ЮСБ на рутера, мога да го виждам само със собственото приложение на МИ за тази цел. Няма САМБА-сървър в англоезичната версия на фърмуера. Т.е. на всеки компютър, на който искам да "виждам" споделения диск, трябва да инсталирам допълнително софтуер от МИ. В някаква китайска знам, че има, но не съм я пробвал. Брат ми обаче е с нея и казва, че работи. Там пък всичко е на китайски, и така... Поне през телефона е ОК, защото се вижда в приложението за настройка на рутера, което така или иначе имам. Друг телефон, обаче, няма как да го види.