Доколкото съм чел за домашните Меш системи, те са точно това, за което ти си писал - един главен рутер и няколко допълнителни аксес пойнта, които са нещо като рейндж екстендери, но "сливат' мрежите в една с по-голям обхват.
В нашия случай на яхтата обаче всички аксес пойнтове са свързани с кабели към рутера (през суичове на различни места разбира се) и пак имат функция Меш. Не знам дали това е наистина Меш система или Убикуити просто използват същото име, защото е познато на хората, но мисля, че тук поне основната част от трафика си върви деректно от/към рутера през ЛАН кабела, а комуникацията между АП-тата е само за да се осигури преминаване от един АП на друг без прекъсване на връзката. Не знам обаче дали има и такива домашни системи, или всички са както ти ги описа. Аз лично не съм голям фен на рейндж екстендерите и някой ден като тръгна да правя основен ремонт вкъщи определено ще си прекарам лан кабели до всички стаи.
В този ред на мисли, както споменахме по-рано и облъчването, кое е по-малко вредно? Да се използва един по-силен рутер/АП, който да се разположи възможно най-далеч (в дъното на коридора например) или няколко по-слаби на ключови места в апартамента? Доколкото съм чел не е толкова важно с какъв интензитет излъчва рутера, колкото това колко близо си до него. Разбира се и интензитета също оказва влияние. Та въпроса е кое е "по-малкото зло"?