Първоначално публикувано от Pat
Твърдя го - защото ми се е случвало. А ти може би само предполагап че няма как да се случи или си го пробвал и конденз не е събирал?
Първоначално публикувано от Pat
Твърдя го - защото ми се е случвало. А ти може би само предполагап че няма как да се случи или си го пробвал и конденз не е събирал?
Напълно подкрепям ТОВА. Пичове слушайте спецовете овремеПървоначално публикувано от badr
Може да не виждаш смисъл ама ще е доста по-икономично от печка.
Ами ето ви една актуална тема - сега е около минус 20.
Нека се споделят вижданията как се държат на практика климатиците.
Може и нова тема да се отвори - заслужава си - не всеки ден е така студено.
За парното - твърдя, че топли - много е добре - не ми се излиза навън.
На мен ми предстои избор на отопление, предполагам и на други.
Тази информация би била ценна- как е в такива условия.
Хубаво е да е в отделна тема - но аз съм лаик тук - нека майсторите кажат.
....зависи от климатика...... Моята Осака 12 инвертор при тия условия (Варна, североизточно изложение 8ет. -10гр. и повече.....,силен севроизточен вятър) не може себе си да сгрее та камо-ли стаята. Първо: въздушната струя въобще не е топла, по-скоро леко затоплена и второ, на 10-15мин работа се включва на размразяване - пак за 10-15мин. (без да има лед по тялото). Е , аз атмосферата ли ще топля... или...Спрях го - да не се тормози добичето.....И без това бачка на макс, а ефект никакъв....Първоначално публикувано от Julian
Включих си духалката - Делонги - 30кв.м. си ги отоплявам безпроблемно, че и като се отопли помещението работи в режим 1:2 (т.е повечето време не работи, без да е необходимо да топля атмосферата )
Като стихне вятъра и се вдигнат малко температурите - пак ще мина на климатик.
Това са фактите от мен - за скъпите климатици - не знам, може и да топлят при такива условия, но едва ли консумацията им ще се различава много от тази на обикновен електрически уред за отопление. А разходите по евентуален ремонт.....много.
В моята стая съм с Hyundai - 12ка, работи от снощи постоянно. Стаята е около 17 квадрата,* - тухла + камък - около 40 сантиметра общо е дебела стената, дограмата е алуминиева с термомост (голяма работа е, защото в кухнята е обикновена алуминиева и в момента половината от вътрешната страна е в лед - но тя е от северната страна към морето). Не е замръзвал никога до сега - ползвам го трета зима, в смисъл да натрупа буци лед по външното тяло. Когато се размразява - на около час и половина средно, нито пуфти силно, нито издава дразнещи звуци, и най-важното - не издухва студен въздух вътре в стаята. Минлата зима имаше една-две нощи, в които се случваше да размразява на около 40-ина минути, но сега го прави на около час и половина - два.* В момента дистанционното на височина около метър от земята показва 20 градуса, на около 1.70м показва 23 градуса - климатика съм го задал на 27 градуса. Започнах да меря температурата на изходящият поток - когато наближи 48 градуса махнах термометъра, разграфен е до 50. За разхода на ел.енергия - не знам, не съм поглеждал елекромера, защото до онзи ден климатика го пусках само вечер, когато съм в нас, и като си легна го изключвам.
P.S. само да добавя, че последното размразяване беше някъде към 20, а сега е 22:44 и още не минавал в такъв режим, но и външното тяло не е заледено...
Задачата е следната:
Навън: t1 = -10*C
вътре: добре оразмерен климатик
зададена температура t2 = 27*C
реална температура t3 = 20*C
Е тази машина топли ли според вас?
Въпросът е при каква разлика t2 - t3 можем да кажем, че климата топли, защото, ако при климатик на макс 30*C в помещението става едва 18-20*C не мисля, че въобще има смисъл... При мен разликата е 3* и мисля, че има , но ако стане повече незнам
Тук мисля е ключадобре оразмерен климатик
Мога да стана банален, но вярвам на братята руснаци които препоръчват на всеки климатик да му бъде инсталиран нискотемпературен кит.
Отдаваната топлинна мощност на климатика намалява с намаляването на външната температура ( поствал съм такива графики преди време ). Та за да се коригира това и графиката да се доближи от части до тази на обикновен ел.радиатор - се слага точно този нагревател. Той се слага във външното тяло и грее специален съд който събира неизпарилия се фреон точно преди да се подаде този фреон към компресора. В зависимост от външната температура ( -5 .. -20 градуса ) този нагревател има мощност ( 350..1400В ). Това са данни от някакво преработено Mitsubishi 18-ка което вкрайна сметка при -20 си отдава очакваните 5кW при консумация около 3kW ( заедно с нагревателите )
Моля ако някой си е правил такива модификации да сподели защото до колкото разбирам те не могат да се прават на всеки модел климатик.
виждам че си се вманиачил по тоз нискотемпературен кит ,ама няма файда .. то като ще грееш с 1 кв климатика че да топли ... сам писа че инверторния ти Панасоник топли при доста ниски темпетатури ,другия просто не е създаден за това ,не го мъчи излишно .. все пак е над 2 пъти по евтин от инвертора ,да не очакваме чудеса...
Ето ви малко теория .
* Цикъла на Карно е обратим процес при който се получава най добър КПД за извършена работа на газове при прилагането на различните* процеси (изотермичен, изобарен, изохорен).
Така че КПД съществува в хладилната машина.
Пак според теорията при ниски температури някои газове при определено наляане от течно могат да преминат в твърдо състояние.
Според мен и alexi_dobrev има логика да се поставя някакво вещество или нагревател които да поддържа ниво на температура на фреона.
а според теб, възможно ли е климатика да има по-нисък разход при ниските външни температури?
Това е относително зависи за какъв период от време. В зависимост от температуритеПървоначално публикувано от alexb
това ми го каза и техника които ми монтира климатика,компресора не засмуква течен фреон и по тая причина по малко се товари,но според енергото и сметката за ток е точно обратното...иди ги разбери кой правПървоначално публикувано от alexb
При моята Оска CH 12 JS *e така, което много ме озадачава но колкото по студено е навън токова по малко консумира.Включена е през едно устройство като таймер с ЛСД дисплей и следи ж реално време моментна консумира мощност, ток, напрежение и т.н. Та това което ми направи впечатление е ,че като беше по-топло консумираше около 1,4 kw, декември месец се позастуди и консумацията му беше средно около 1.25 kw, а изминалите дни повече от 1.05 kw не качиПървоначално публикувано от alexb
Странна работа