Не съм бяла мечка, ама като се обади клиент, и каже че не му работи отоплението какво да правя. Действам, и то спешно, щото няма как на такава темп. да го оставиш ей така. Всеки казва че климатика му топлел на -15 или -20, ама то тая температура сигурно е била такава за през ноща за 2-3 часа. През деня е друго, и при слънчево време става още по-топло. Пък и за 2-3 дена по-студено време, макар и с намалена ефективност се справят то е ясно. Но ако има трайно застудяване да кажем 1 месец температури между -16 през деня и -24 през ноща, хммм, съмнявам се че климатичето ще се справи. За оразмеряването е много трудна задача, никога топлопритоците лятото не са равни на топлозагубите през зимата. Така че как ще оразмерите машината според летния или зимния режим. Ако е според летния, то зимата няма да достига. Ако е голяма че да топли зимата, лятото ще работи на облекчен режим и пак може да се получи проблем. Писах по горе за това. Може да ви се струва смешно, но тука 12000 BTU го залагат че е достатъчно за 72м^2 при стандартна височина 2.4м Колко кубика е това сега не ми се смята. И разбира се когато сградата е според изискванията по отношение на изолацията на стени и тавани. Аз лично предпочитам да сложа 12-ка на не повече от 55м^2 И така че си знам че до към -12 градуса ще се справя. А ако не може се влючват реотаните Там няма лабаво.Provigo ти да не си бяла мечка?? :default Аз при -15 офицялно обявявам бедствено положение във фирмата най-малко защото 50% по дъртите пикапчета не са запалили и дори не викам хората на работа ... ама това тука е за 4-5 дена иначе можеби щеше да ни се наложи да се адаптираме... Колкото до това дали топлят климатиците при - 20 .... топлят ама с помоща на нещо допълнително ... просто климатика е много хубаво нещ но не е панацея, всички които казват че им топлят климатиците просто не са ги ползвали при -20 достатъчно дълго и или климатиците са били толкова преоразмерени че и малкото което се изтисквало от хладилния процес е било достатъчно...