Julian, а ще дадеш ли някаква по-точна формула ?Първоначално публикувано от Julian
Julian, а ще дадеш ли някаква по-точна формула ?Първоначално публикувано от Julian
Julian - формулата е абсолютно точна за домашни условия. Всичко това,което казваш е вкарано във формулката с този крайния коефициент 3,41. Взето е всичко впредвид- теглото на влажния въздух с нормална влажност,плътността му при 20гр и при 50,спец.топл.капацитети ,така че всичко,което може да се предвиди,е предвидено. Разбира се,грешка в дом.условия винаги ще има,но тя е в нормалните граници. И дума не може да става за разлики от пъти,по-скоро от 10-15%.
В тази тема не видях да се разисква оригинална методика за измерване на КОП, а някаква измислена формула за определяне на изходяща мощност на климатик.Първоначално публикувано от vanko68
Би ли дал в подробности и с конкретни цифри как стигна до заветния коефициент 3,41.
При положение, че дебит на вентилатор, входящя температура, изходяща температура, относителна плътност, спец. топлинен капацитет, относителна влажност, влагосъдържание на въздуха са променливи, на мен ми замирисва на с-ма от интегрални уравнения .Първоначално публикувано от vanko68
Ако направиш това, аз тържествено обещавам, че ще ти обясня:
оригиналната методика за определяне на КОП,
как се определя изходяща мощност,
защо не трябва да се "надува" климатик с хладилно компресорче,
защо не трябва да се загрява фреонова бутилка с пистолет за горещ въздух или гореща вода и т.н.
Грешка "в домашни условия" има, но те са от неправилно или неточно отчитане на величини. Всяка реална формула е валидна както в домашни, така и в промишлени или научни изследвания.
Само да беше прочел ЗАГЛЯВИЕТО на темата,и щеше да разбереш защо точно формулата за мощността разискваме...Оттам нататък е излишно да се обяснявам с теб...Първоначално публикувано от geozap
П.П - и изобщо не искам да ми обясняваш каквото и да е...
Един от двамата е в друг форум. Дай да четем заедно.
Формула за мощност на климатик - това е заглавието.
Първоначално публикувано от vanko68Кой, какво и как го чете?Първоначално публикувано от geozap
Ти като не желаеш, аз ще го кажа на другите:
Ако някой е решил да се самоубива, като нагрява бутилката, нека го прави, не но у Вас и не съсипвайки цялото Ви имущество.
Ако някой е решил да Ви напълни климатика с вода, надувайки го с хладилно компресорче, не му разрешавайте, все пак климатика е Ваш и не сте го купили някой да се учи на него, а на всичкото отгоре да иска и да му платите за това.
Мога и още, ако желаеш да продължим?
Aleksandars Като казвам методика нямам предвид формулата, a:
Zee D.H. Chiller testing-fields or factory.,
ASHRAE Standard 24 -78,
ASHRAE Standard 25 -77.
Колкото до другото, като свикнат с kW и BTU , може да минем и на други мерни единици. Засега и това стига.
Да ти обясня ли,че колкото и да нагряваш бутилката,те НЕ МОЖЕ да гръмне.понеже има предпазаен клапан.Да ти обясня ли,че бутилката се тества до бая повече барове,отколкото аз мога да я затопля с ТОПЛА вода. Ако цопнеш ледено 10 кг желязо и фреон в 10 л вода с 50 гр,до колко си МИСЛИШ,че ще се загрее????? И до 50 гр да стане,а то няма как, пак нищо няма да стане,иначе лятото изобщо няма да работим на слънце.Да то потретя ли,че на компресора ми има филтър-дехидратор,бе,СПЕЦИАЛИСТЕЕЕЕЕЕ....Да се повторя ли,че и в азота може да има влага ....Първоначално публикувано от geozap
vanko68 Да си чувал за техника на безопастност, за охрана на труда. Да си виждал на живо фреонова бутилка и случайно да си чел, какво пише на нея или те са търговци и не знаят какво пишат. А пък има и едни инспектори, гледай да не се изтървеш пред тях с такова изказване. А за гърменето гърми, ами се моли да не става.
Ти откри Америка, защо ли хората произвеждат изсушители на въздъх, други си дават парите за тях, стотици левове, като можело и с едно филтърче . Я кажи колко е голямо това вълшебно филтърче и колко вода поема. Да си чувал за ppm. Да си чувал, че са предназначени за фреон, не за въздух Ти май не осъзнаваш, че ако направиш това с климатика е свършено.Компресора и EEV си заминават. А тия дето ти дават да монтираш климатици, дали знаят за твоите подвизи.
Да си виждал азотна колона и да си се запитвал, при тия температури как ли ще има влага, освен ако някой умник като теб, не реши да надуе с компресорче празна бутилка, та да не дава пари за азот, защото въздуха е 80% азот. Разбрах че ти е противопоказно да четеш, ама да си чел какво пише на етикета на бутилката, ако изобщо си виждал такава. Графита е 100% въглерод, както и диаманта, ама разликата между тях е огромна.
Да специалист съм, даже съм и професионалист. За разлика от теб, който си любител, лаик завършил автото във Варна и решил че има келепир в един чужд и далечен за него занаят. Ама важен е келепира, клиентите да го ..., не си спомням как беше.
И я "открехни" нас "непросветените" за "формулата"...
Г-н geozap, айде моля тестостерона да си изразходваш в залата за фитнес,тук ако искаш - покажи знания а не колко си добър в риториката.....Ванко68 е един от участниците който помага много тук,на всички (и то със знания,които са помогнали-проверено!)твоя ник освен да се опитва да се големее,друга помощ не видях тук тези дни....Обърни внимание:Форум Отопление и климатизация,не форум за мерене на пишката и колко много спам мога да напиша.Тук на сила никой не те е викал,и не те държи ако искаш помагай,ако искаш не,но смени тона моля!
П.С. Щом си толкова кадър,вместо да пишеш ти за нищо не ставаш,напиши:Колега това се прави така и така,това което правиш е грешно,опасно ...бля бля бля....има разлика нали?Какво си заповтарял "И я "открехни" нас "непросветените" за "формулата"..." та Я,напиши я и покажи а и на нас лаиците чрез знания,че има защо да ти вярва някои повече на теб отколкото на другите,или поне толкова колкото на тях!
Сега се сетих че по новините скоро имаше загинали хора в едно село дето решили да загреят бутилката с газ в леген с топла вода
marian1 Много похвално, че се застъпваш за съфорумец, които ти е помогнал. Дали е така, няма да коментирам, защото камъните ще са пак в неговата градинка.
Нядявам се, не говориш сериозно за нужда от помощ от моя ник, опазил те Господ. Приеми го като ирония, каквато съм вложил, не като големеене.
Наясно съм в кой форум съм, какво се разисква, а също така, че всичко, освен два поста е пълна глупост. Така че цялата тема си е спам.
Относно тона, разгледай темата, откъдето тръгна всичко и може да направим разбор кой се заяжда, кой какъв тон държи.
Ако си обърнал внимание, не коментирам кой за какво става, а какво твърди, че е грешно и т.н. Нали имам прово да изказвам мнение различно от това на другите и да го отстоявам. А дали ще ми повярваш, си е лично твой проблем, не съм задължил никого да вярва.
Не нося никаква вина, че vanko68 е решил да учи и завърши автото във Варна.Това е факт. Колкото до келепира грешката ми е, че съм изтървал кавичките, когато цитираш някого трябва да има кавички, изказването за келепира е негово.
А за поканата, добре този път учтиво ще го помоля, ако обича да изведе коефициента 3,41 подробно и с конкретни числа. Много, ама много ти се моля. Приеми го на сериозно, не влагам никаква ирония.
След като vanko68 защити тезата си, аз ще се опитам да защитя своятя.
Направо ми е странно, как успяхте...
Добре, имаме температурна разлика, дебит (дали е имал предвид дебит VeleV.Klima или само обем )... май нещо липсва... брей, какво ли е това 3.41?Първоначално публикувано от VeleV.Klima
А, значи дебит си е... След като получавам мощността в BTU и тогава от 1BTU=0.293071W => 1W=3.41214BTU като разделим намираме мощността във W ... отлично, а ... и неразбралитеПървоначално публикувано от VeleV.Klima
да, поне да не заблуждават другите...Първоначално публикувано от vanko68
Обаче възниква и още един въпрос
Ако отговорът е с кубични метри ... как ще получим нещо, което е в BTU и от там да делим за да получим ватове... да... BTU какво е това?... ами как беше и това система СИ ...Първоначално публикувано от pi0neer
Да кажем, че това е почти точно... не съм съгласен само с това, че грешката е голяма.Първоначално публикувано от Julian
За накрая искам да добавя, че е добре да си изясните първо това с което ще боравите т.е физичните величини и да видите всъщност какво представляват BTU, Watt, Calorie, Joule. Нали за да заместим във формулата е хубаво да знаем и дименсиите им.
Които иска - да чете, който не ... ми да ходи да продава и да говори убедително високопарни бози. Останалите ще COPуваме...
Виж, май не схвана какво казах- нямаше нужда да ми отговаряш на мен,аз от формули и БТУ не разбирам,аз тук чета за да добия представа за това онова .....Ванко,както пишеш няма как да Ми е помогнал,а е ПомагаЛ - (аз съм с 100В) Написах,а и сега повтарям с молба към теб:Първоначално публикувано от geozap
Моля спри агресията,поправи грешните формули и изпъкни като авторитет!
Останалото е само във ваш ( професионалистите ) минус! (както каза някой-Олеквате пред нас клиентите!
П.С. Моля ако сметнеш нужно да отговаряш,или да се заяждаш мини на лични-стига спам....