Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 55

Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #1

    Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Здравейте!
    Откривам тази тема с цел да систематизирам част от информацията, с която разполагам и да я споделя с Вас!
    Следва...

    - - - - - - - - - -

    Основни възли на климатика

    Компресор - засмуква и нагнетява фреона, поддържа неговото движение по хладилния контур.
    Кондензатор - радиатор, разположен във външния блок. Наименованието произтича от работата му в климатика - прехода на фреона от газообразна фаза в течна фаза (кондензация).
    ТРВ (терморегулиращ вентил) - понижава налягането и температурата на фреона преди изпарителя.
    Вентилатор - създава потока на въздуха, обслужва изпарителя и кондензатора. Използва се за по-голяма интензивност на топлообмена с околната среда.

    Компресора, кондензатора, ТРВ и изпарителя са съединени с медни тръби (херметично), в които циркулира фреона и малко количество компресорно масло.
    В процеса на работа на климатика се случва следното: на входа на компресора от изпарителя постъпва газообразен фреон с ниско налягане (3 - 5 атмосфери) и температура (0-10 градуса Целзий). Компресорът засмуква фреона и го нагнетява до (15 - 20 атмосфери) и температура (50 - 70 градуса Целзий), след което постъпва в кондензатора. Благодарение на интензивното обдухване фреона отдава топлина и въздуха, който минава през кондензатора се нагрява. На изхода на кондензатора фреона е с температура 10 - 20 градуса Целзий повече от атмосферния въздух. От кондензатора топлия фреон постъпва в ТРВ (терморегулиращия вентил), който в нашия случай представлява капиляр (тънка медна тръба навита на спирала), където температурата и налягането се понижават и фреона започва да се изпарява. След ТРВ фреона е в газообразно състояние и постъпвайки в изпарителя започва започва да поглъща топлина от помещението. Газообразния фреон с ниска температура постъпва на входа на компресора и този цикъл се повтаря .
    Този принцип лежи в основата на работа на всеки климатик и не зависи от неговия тип , модел или производител.
    Източник:
    https://www.archtoolbox.com/materials-systems/hvac/how-air-conditioners-work.html

    - - - - - - - - - -

    Едностъпални, дву и тристъпални машини, адиабатни процеси, дроселиране:
    http://www.pse.ice.bas.bg/WWW_Systems_engineerig_laboratory/Distance_learning_systmeng/Distance_Course_15/Lekcii_Course_15/Lekcii_Course_15_PDF/10-kraen%20variant.pdf

  2.  
     
  3. Banned
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,482
    #2

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Венци,с каква цел откриваш тази тема?
    Лично аз не се съмнявам в твоите познания за климатици.

  4. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #3

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Видове регулация на температурата (софтуерна част, със съвсем общо поднесени някои "тайни" от мен, тъй като това ми е работата):
    1)чрез обратна връзка по температура
    2)чрез обратна връзка по дебит и температура
    3)чрез обратна връзка по 3D сензор
    4)3D сензор и дебит
    При 1 и 3 се следи температурата на помещението (по различен начин, но ефекта е подобен) и се компенсира входящия въздух (discharge temperature) до достигане на желаната температура. Работи се с интерполационни криви и различен брой сензори, като минимумът е един сензор.
    Комфорта при тази система е базов, тъй като нямаме "поглед" върху дебитите на хладилния агент и дебита на въздуха.
    При 2 и 4) се следи и дебита. Оттам една и съща температура може да се достигне с по-голям дебит и малка температурна разлика или обратното - с голяма температурна разлика и малък дебит. Така имаме контрол и върху комфорта. За съжаление повече от това не мога да издам като информация.

    - - - - - - - - - -

    Цитат Първоначално публикувано от Viking72 Виж публикацията
    Венци,с каква цел откриваш тази тема?
    Лично аз не се съмнявам в твоите познания за климатици.
    За да е полезна на хората.
    Всичко е много разпиляно, разхвърляно и неподредено по темите.

    - - - - - - - - - -

    Едно КУЛТОВО мнение на един човек, който много уважавам и винаги ще уважавам:
    /въобще всички негови мнения във форума са МНОГО сериозни и МНОГО силни и въздействащи/:


    Midea MSG-12HRDN1, MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1

    Напоследък в форума започнаха да се изказват положителни мнения за новите инвертори на Midea, особено за модела MSG-12HRDN1, затова реших че е време да се събере малко информация за да видим дали наистина е така. Първото, което установих е, че инвертор с такова означение на Midea официално не съществува. За него няма информация нито в каталозите на Midea нито в интернет с изключение на Българските магазини, които го продават. Извода до който стигнах разучавайки въпроса е че външното тяло на този модел е на DC инвертора на Midea а вътрешното тяло е взето от конвенционалния модел MSG-12HR. И така се е родил модела MSG-12HRDN1, съществуващ само в България.

    Нашите търговци са решили да заложат на вече наложилия се и познат на пазара модел под името MSG-12HR, ползвайки вътрешното му тяло. Този модел през годините е успял да си направи пътека, затова и търговците са решили да не си губят времето да отъпкват нова.

    Това е вътрешното тяло на MSG-12HRDN1, взето от MSG-12HR.


    Такива комбинации на различни тела се правят и при други марки климатици, като при тях официално е посочено кое тяло с кое може да се комбинира. При Midea няма информация да се позволява различно комбиниране. Тази направена комбинация на вътрешни и външни тела не е необичайна или притеснителна при климатиците, стига да не се влошават параметрите на работа.

    Никъде в Българските сайтове, където се предлага модела не се среща подробна информация като: отдавана мощност (минимална-номинална-максимална), консумирана мощност (минимална-номинална-максимална), данни за шум, дебит на въздуха или каквото и да е. Ако някъде този модел го има монтиран, снимайте табелката с информация на външното тяло, за да видим показателите.

    Причината да липсва конкретна информация за модела е много проста. За този модел не могат да се дадат никакви данни, а дори и да има някакви то те няма да отговарят на реалните, защото този модел официално не съществува и съответно никой не е правил замервания или изследвания върху работата на несъществуващ модел.

    Интерес представлява да разберем начина на работа при другите три инвертора, които реално съществуват и за тях има проведени тестове при ниски температури и икономичност, също е даден начина им на изпълнение в хладилната си част. Външното тяло на MSG-12HRDN1 е същото.

    Първото нещо което ще направим е да проверим в каталога на Midea, вътрешното тяло на MSG-12HR, като размери дали не е по-малко от телата на другите три официално съществуващи инвертора.
    Вътрешно тяло на MSG-12HR (WxHxD) – 750x250x188
    Вътрешно тяло на MSC-12HRDN1 (WxHxD) – 790x265x195
    Вътрешно тяло на MSH-12HRDN1 (WxHxD) – 815x280x215
    Вътрешно тяло на MSV1-12HRDN1 (WxHxD) – 845x286x165
    Колкото един топлообменник е по-голям, толкова е по-голямо количеството на отдавана и приемана топлина и съответно по-икономична системата. В случая тялото е по-малко това означава, че написаните от търговците: отдавана мощност, консумирана мощност и икономичност няма да са верни. Съответно консумацията ще е по-голяма, а отдаваната мощност и икономичността по-малки.

    Гледайки търговския каталог на Midea, данните които показват в таблиците за отдавана мощност и консумация при трите модела MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1 се различават несъществено. Гледайки обаче сервизната документация на моделите MSC-12HRDN1 и MSH-12HRDN1, отдаваните и консумирани мощности са 100% еднакви. Това означава, че е използвано едно и също външно тяло и компресор. От друга страна, не може да имаме различни по размери вътрешни тела, което означава различни по площ топлообменници, а да няма промяна в данните от замерванията.

    Най-вероятно са правени замервания само при един от тези модели и в сервизната документация данните са ги дали еднакви за всички. В каталога може да са дали теоретичната разлика, без реално да са замервали.

    Започва вече да се очертава констатацията, че външните тела на трите DC инвертора на Midea: MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1, представляват само един, единствен модел. Схемата е такава: Взема се единственото външно тяло на DC инвертор, който Midea имат и се комбинира с някое от вътрешните тела на конвенционалните им модели. Имайте предвид и друго, това са евтини климатици, ако има различни производствени линии за различните модели, това оскъпява производството.

    Данните за модела MSG-12HRDN1 ще са близки но малко по-слаби от тези на другите три модела.

    Първото нещо, което проверявам при един инверторен климатик е това дали има ЕТРВ /електро-термо-регулиращ-вентил/. Той регулира температурата на изпарение независимо на какви обороти работи компресора. При всички качествени климатици се ползва. Позволява на климатика да регулира температурата в помещението прецизно и да е ефективен при ниски външни температури. Той е една от причините за голямата икономичност при скъпите и качествени климатици.

    И при двата модела инвертори на Midea MSH-12HRDN1 и MSC-12HRDN1 той липсва. Изпълнени са с капилярни тръбички, както е при конвенционалните климатици. Другия инвертор на Midea MSG-12HRI, с променливо токов мотор е изпълнен по същия начин и по официална информация от производителя, климатика работи до -7 градуса Целзий. Затова и останах много учуден че въпреки същото изпълнение тези модели вече ги дават официално да работят при външни температури до -15 градуса.




    По този начин изглежда хладилната част при скъпите и качествени климатици.


    Друго, което ми направи силно впечатление е консумираната мощност при промяна на външната температура. Тестовите изпитания при климатиците на режим отопление се правят при +7 градуса външна температура и 20 градуса вътрешна, резултатите се посочват в съответните каталози на различните марки. За разлика от всички други марки климатици, независимо дали са конвенционални или инверторни, консумацията намалява със спадането на външната температура, а при тези модели е на обратно.

    Обърнете внимание на пулсирането при консумираната мощност. Такова нещо до сега не бях виждал. Обикновено при повишаване на външните температури, независимо дали един климатик работи на режим отопление или охлаждане консумацията плавно се повишава, а при спадане на температурите спада, отново плавно. Причината в случая е, че за регулиране изпарението на фреона се ползват оборотите на компресора, а не ЕТРВ.


    При инвертора Midea MSG-12HRI, консумацията спада плавно заедно с външната температура. Очевидно при разглежданите модели са ползвали различен подход при създаването на опростен модел инвертор, работещ при външни температури до -15 градуса.


    Как е възможно евтин климатик без ЕТРВ, например MSC-12HRDN1, да е клас А и при -15 градуса да губи само 30% от отдаваната си мощност, че това дори и при най-скъпите климатици го няма. За пример мога да кажа че Toshiba RAS-B13SKVP-E – около 1100 EUR, при -15 градуса Целзий, губи 60% от отдаваната си мощност.

    Тези забелязани от мен на пръв поглед странни неща, ме накараха за момент да се усъмня в знанията си по хладилна и климатична техника.

    Анализирайки показателите мисля, че съм разбрал причината климатика да работи по този начин. Ако няма ЕТРВ, което да регулира изпарението на фреона другия начин, чрез който може да се постигне това е чрез инверторен компресор с по-голям дебит от необходимия за съответния размер климатик. Консумацията на тези модели при промяна на външната температура показва, че инженерите на Midea в случая са подходили точно по този начин.

    Ползвания в моделите начин за регулиране на изпарението, чрез промяна скоростта /дебита/ на компресора е много груб, водещ до колебания в температурата на изпарение, съответно до колебание температурата на издухвания въздух от вътрешното тяло.

    Най-вероятно компресорите, които ползват са роторни, но са правени изследвания върху работата на Scroll компресори, които показват, че ако работят на 20% от максималните си обороти са по-икономични с около 30%. Замерванията при режим отопление, за отдавана мощност, консумация и икономичност се извършват при температура +7 градуса Целзий. При нея компресора имащ по-голям дебит, работи на ниски обороти, топлообменниците отдават необходимата за съответния размер мощност при малка консумация от компресора, по този начин и икономичността на моделите става клас А.


    При спадане на външните температури до -15 градуса, компресора на MSC-12HRDN1 се форсира, консумацията му се покачва /от 1,11 kW при +7 градуса/ до 1,92 kW при отдавана мощност 3,11 kW и COP - 1,62. Климатика все още е по-икономичен от друг вид отопление.

    Каква е тогава разликата в работата на тези евтини модели и скъпите такива?
    Скъпите и качествени климатици с ЕТРВ и големи топлообменници са с по-голям коефициент на икономичност. Високо качество на изработка, качествени материали, надеждни елементи в електрониката, прецизност при поддържане на зададената температура и много др. При тях има и допълнителни функции несвързани пряко с темперирането на помещението а с комфорта на ползване.

    Ако взема някой от тези модели, ще ме топли ли при ниски външни температури?
    Да, направените замервания от производителя показват, че показателите на моделите са добри, мощността спада само с 30%. Въпреки ниската икономичност при ниски обороти на компресора и известен дискомфорт от променящата се температура на издухвания въздух, ще е финансово по-изгоден вариант за отопление от всеки друг вид.

    Ако ще си купувате някой от тези модели, разликата е само във вътрешното тяло, затова е препоръчително да изберете модела с по-голямо като размер вътрешно тяло. Гледайки търговския каталог, моделът с малко по-добри показатели сравнен с другите е MSH-12HRDN1.


    - - - - - - - - - -

    Още един негов ХИТ:
    "Вашият дом ли ви прави болни?
    За да разберете защо много от днешните проблеми свързани със здравето могат да бъдат причинени от дома, в който живеете, трябва да погледате няколко години назад, за да разберете кое предизвика това да се случи. В днешно време, когато цените на енергията непрекъснато се увеличават, високо изолираните домове и помещения стават все по-популярни поради техният потенциал да намалят разходите за енергия.

    От години, праховото замърсяване в тези помещения, прекомерната влага и свързаните с нея проблеми повишиха оплакванията свързани със здравето.

    В края на 1980 и ранните години на 1990, вътрешното качество на въздуха стана национално известен проблем. Дори днес, по-новите и по-ефективни в запазването на енергия домове изглеждат по-предразположени към този проблем. Те задържат повече влажност и въздушнопреносими замърсители, които предизвикват респираторни проблеми и създаване на среда благоприятстваща микро-бактериалната активност в дома, като например мухъл, микроби, бактерии и вируси.

    Тази по-голяма активност поради благоприятните условия и концентрация на тези въздушнопреносими замърсители, води до повече алергични реакции и болести в семействата, за по-дълги периоди от време.

    Мухълът: Оцеляващия вид
    Какво прави мухълът толкова труден за контролиране? Мухълът е в долната част на хранителната верига. Той има нужда от малък източник на храна, расте бързо и произвежда спори, летливи органични съединения и други токсини. Един организъм може да се размножи до един трилион за по-малко от три седмици, когато са му осигурени подходящи условия. Мухълът може да се появи навсякъде: в жилища, училищата, работни помещения, хотели, детски градини, превозни средства и т.н.

    Мухълът може да отделя течности или газове. Не всичките видове мухъл може да бъдат открити по мирис. Някои видове създават токсична течност или газообразни съединения, наричани микотоксини (mycotoxins). Видовете мухъл, които са способни да произвеждат микотоксини, понякога се смятат за токсичен мухъл. Но някой от тези видове могат да произведат микотоксини само при определени специфични условия за развитие. Микотоксините са вредни или смъртоносни за хора и животни, когато са изложени достатъчно дълго на големи дози.


    Къде се намира мухъла?
    Мухълът е най-разпространената форма на гъбички, срещани на земята. Те се класифицират като нито растения, нито животни и включват плесени, дрожди, праханки и гъби. Повечето от видовете мухъл се възпроизвеждат чрез образуване на спори, малки микроскопични клетки, които се носят с вътрешния и външен въздух непрекъснато. Мухълът може да се храни с почти всяка материя, толкова дълго, колкото влага и кислород има на разположение. Растеж на мухъл може да възникне, когато се натрупа прекомерна влага в сгради или в строителни материали, включително килими, тавани, керемиди, изолации, хартия, вътрешно облицовъчни материали, дървените повърхности, тапети или в отоплителни, вентилационни и климатични системи.

    Всекидневно всички сме изложени на спори на мухъл движещи се във въздуха, както на закрито така и на открито. Когато спори на мухъл достигнат влажна повърхност в помещение, могат да започнат да растат и да се хранят с повърхността. Оставени без намеса могат да унищожат повърхността, върху която растат. Мухълът може да бъде с всякакъв цвят. Неговите разновидности и продукти от метаболизма му са свързвани с неблагоприятни последици за здравето на хората. Някои болести е известно, че се причиняват от определени видове мухъл. Въпреки това в много обитаеми помещения здравните проблеми се е подозирало, че са свързани с наличието на определен вид мухъл, но не е могло да бъде доказано, че това е единствената възможна причина за проблема.

    Причината за мухъл в сградите
    Не е възможно да се премахнат всички спори на мухъл във вътрешните помещения. Обаче, контролът върху влажността е най-важната стратегия за редуциране на растежа му в помещенията.

    Общи източници на влага в сградите са ВиК съоръженията, покривите, прозорците пропускащи вода; наводнявания; кондензация на влага по студени повърхности (напр. конденз по водопроводна тръба или стена); лошо поддържани водосточни тръби; влажни фундаменти на сградата поради причини свързани с ландшафта или проблеми с тръби преминаващи под нея; водни пари от не-вентилирани или лошо вентилирани кухни, бани, отоплителни инсталации или тръби за пара също може да създадат условия, които биха способствали растежа на мухъл.

    Все още оценките водещи до взаимовръзка на лошия въздух в помещението поради наличието на мухъл и болестите свързани със средата на обитание в сградата като цяло не могат да се свържат категорично с проблема. Това произтича отчасти от липсата на стандартизирани смислени методи, които да измерват излагането на мухъл и неговото влияние върху обитателите.

    Ефекти върху здравето.
    Излагането на бактерии и гъбички съдържащи се във вътрешния въздух се разрастна като значителен здравен проблем в пространствата за живеене и работа.

    При повечето хора не се наблюдават здравословни проблеми от излагането на мухъл намиращ се във вътрешния и външен въздух. Въпреки това, някои хора със здравни проблеми могат да бъдат по-чувствителни към мухъла. Така например, хора имащи респираторни проблеми като: астма, синузит или други белодробни заболявания могат да бъдат по лесно засегнати. Също така, хора, които са с отслабена имунна система, са склонни да бъдат по-чувствителни към мухъл. Имунната система на човек може да бъде отслабена, ако лицето е в състояние на бременност, диабет, автоимунни болести, левкемия, СПИН, ако се възстановява от наскоро направена операция, ако е преминало през химиотерапия или дългосрочно лечение със стероиди, ако му е бил трансплантиран орган или направена костно-мозъчна трансплантация. В допълнение, при бебетата, децата и хората в напреднала възраст е доказано, че са по-податливи на проблеми със здравето свързани с мухъла.
    [img width=450 height=600]http://img264.imageshack.us/img264/6074/moldhouseix3.jpg[/img]
    Най-често срещаните здравни проблеми свързани с излагането на мухъл включват алергични реакции подобни на тези причинени от полени или алергии свързани с животни. Симптомите включват кихане, кашляне, сополивост, раздразнение на очите, преумора, влошаване на астмата и обриви по кожата. Тези симптоми са общи като реакция с други причинители на алергии и не винаги е възможно да се определи единичен източник като причинител. По-тежките здравни реакции като „hypersensitivity pneumonitis”, могат да бъдат открити в податливи на това хора. Има три типа вредно влияние върху здравето причинено от мухъла: алергии, инфекции и токсични състояния.

    Докато все още независимо проучване не е било правено на ефективността за намаляване на въздушнопреносимите бактерии и алергени в дома, проучване през 2003, публикувано в медицинското списание „The Lancet”, разкри, че ултравиолетовата светлина ползвана за почистване на въздуха в три офисни сгради редуцираха общата заболеваемост с около 20 %, включително 40 % намаление на проблеми свързани с дишането.

    Ултравиолетови лампи са били поставени до топлообменниците и до съдовете за събиране на кондензна вода на вентилационните системи. Светлината е била включена за 4 седмици, след това изключена за 12 седмици. Цикълът е бил повторен 3 пъти за период от близо година. Резултатът от ползването на тази светлина води до 99 % намаляване на концентрацията на микроби в облъчваните повърхности вътре във вентилационната система.
    Според световната здравна организация (СЗО), 60% от вътрешните проблеми с качеството на въздуха и алергиите могат да бъдат свързани с мухъла. Някои диагностици и практици от тази организация днес казват, че процентът може да е и по-висок, до около 80 %.

    Фабриката за мухъл наречена климатик.
    Увеличаващото се ползване на климатични системи за охлаждане води до почти директно увеличение на алергиите и респираторните проблеми.

    Докато мухълът и бактериите се разрастват в топлообменника и дренажната тръба, те се и разпространяват чрез вентилирането до обитаваните от хората места. Някои съставки на мухъла (токсините) създават сериозни и понякога живото-застрашаващи реакции, включително алергия, астма, свръхчувствителност, пневмонии, а в някой изключително тежки случаи дори кървене на белия дроб.
    [img width=714 height=600]http://img167.imageshack.us/img167/2691/sanuvoxuvandmoldoncoilspd2.jpg[/img]
    Вътрешността на климатика в режим охлаждане предоставя идеални условия за растеж на мухъл. Най-добри условия осигурява дренажната тръба, където е тъмно, влажно и пълно с хранителни вещества. При превъртането на въздуха през вътрешното тяло, част от микроорганизмите във въздуха полепват по стените на топлообменника и с кондензиращата по тях вода навлизат в дренажната тръба. Резултатът при ползването на климатик с растящ в него мухъл може да е като да вкарвате въздух взет от блато във Вашият дом, лек автомобил или работно помещение.

    Допълнително, мухълът създава проблеми свързани с добрата работа на климатичната система. Неговото наличие довежда до: намалена ефективност на топлообменниците, намален въздушен поток, натоварване на компресора, замърсени, а понякога и запушени дренажни тръби и увеличена консумация на електричество.

    Ултравиолетовата светлина е била ползвана повече от 65 години за убиване на микроорганизми в болници, лаборатории, фармацевтични заводи и в американския център по контрол на заболяванията. Ултравиолетовата светлина атакува ДНК-то на организма като или го унищожава веднага или го уврежда по начин да не може да се репродуцира.

    Ултравиолетовата светлина не може да дезинфекцира въздуха само при едно единствено преминаване, но в климатизираното помещение въздуха се превърта непрекъснато и при всяко преминаване повече и повече замърсители се унищожават.

    Поради ниските технологични прагове, на които трябва да отговарят климатиците произвеждани в Европа, вграждането на ултравиолетова лампа във вътрешното тяло се предлага от един или два производителя. Себестойността на произведените в Европа климатици е голяма, вероятно поради тази причина и всеки допълнителен плюс повишава много цената. При повечето върхови Японски модели климатици на различни производители, има вградена във вътрешното тяло ултравиолетова лампа. В Съединените щати вграждането на UV лампи в климатиците също е широко разпространено.

    Ако във Вашият дом има подобни здравословни проблеми и се съмнявате, че техният причинител може да е въздухът и носещите се с него микроорганизми, може да се замислите дали при избор на климатик да не търсите модел имащ вградена ултравиолетова лампа във вътрешното си тяло. "


    - - - - - - - - - -

    Подгряване на компресора и защо това е важно.

    По време нормалната работа на климатичната система , поради работното налягане и температура, в картера на компресора няма да има течен фреон, който да е смесен с маслото там. Но когато компресора е изключен, фреона в системата има склонност да се предвижва и кондензира в по-студените части на системата, защото налягането там е по-ниско.

    Като пример: Когато системата бъде изключена в студена нощ, температурата на вътрешния топлообменник в помещението което се отоплява ще бъде по-голяма отколкото на топлообменника и компресора които са навън. Фреона при такива условия има склонност да се предвижва към външния топлообменник и компресора, поради по-ниската температура и налягане там.

    На сутринта с повишаване на външната температура, външния топлообменник ще се затопли малко по-бързо от компресора поради голямата му термична инерционност. Като резултат фреона който е кондензирал във външния топлообменник ще се предвижи към компресора, защото ще е по-студен и налягането съответно по-ниско.

    При тези обстоятелства има опасност маслото в картера да се разреди с постъпващия фреон и рискът да се залее с течен фреон компресора при неговото стартиране е голям.

    Последиците от това могат да бъдат:
    1. Маслото да започне да се пени в следствие на изпаряващия се фреон с който се смесва. Това масло може да бъде засмукано от компресора и прехвърлено в хладилната система, оставяйки го с минимално количество. При тази вероятност, компресора започва да прегрява и ако работи по-дълго така е възможно останалото масло от високата температура да започне по-малко да изгаря. След време се стига и до изгарянето на компресора, причинено от окъсяването на някоя от намотките. За наличието на такъв процес може да се съди по цвета на маслото което се движи в системата заедно с фреона. Колкото цвета му е по-тъмен, толкова по продължително време е продължавал този процес.
    2. Течен фреон да бъде засмукан директно в компресора, което води до хидравличен удар, следствието са начупени клапани, бутала и др.

    Нагреватели на компресорите се поставят около картера с цел да не допуснат предвижване на течен фреон към компресора по времето, когато не работи. Подобни нагреватели може да са електро-съпротивителни елементи. Някой видове нагреватели на картера са включени постоянно дори и когато те са необходими само за определено време, като продължават да употребяват електричество.

    Съществуват няколко начина за подгряване картера на компресора:
    Директно - нагревателя е поставен направо вътре в картера, като е възможно да има или да няма термо-изключвател който да следи температурата в картера.
    Индиректно - нагревателя е поставен от външната страна на картера като е или увит около него или е вкаран в предварително направено за него гнездо. При този вариант също е възможно да има или да няма термо-изключвател.
    Вариантите за контрол на процеса са различни, при някой от тях нагревателя се включва само когато компресорът не работи.

    С навлизането и масовото използване на херметичните компресори като стандартно оборудване в много хладилни системи в днешно време, и тъй като двигателя и картера са в едно общо пространство, използването намотките на двигателя за подгряване на маслото в картера е един нов иновативен начин за постигането на тази цел.

  5. Senior Member Аватара на Genadi80
    Тук е от
    May 2017
    Мнения
    2,098
    #4

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Евала

  6. Senior Member Аватара на badr
    Тук е от
    Aug 2004
    Мнения
    2,744
    #5

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Цитат Първоначално публикувано от Ventsislav Negentsov Виж публикацията
    /въобще всички негови мнения във форума са МНОГО сериозни и МНОГО силни и въздействащи/:


    Midea MSG-12HRDN1, MSC-12HRDN1, MSH-12HRDN1 и MSV1-12HRDN1

    Напоследък в форума започнаха да се изказват положителни мнения за новите инвертори на Midea, особено за модела MSG-12HRDN1, затова реших че е време да се събере малко информация за да видим дали наистина е така. Първото, което установих е, че инвертор с такова означение на Midea официално не съществува. За него няма информация нито в каталозите на Midea нито в интернет с изключение на Българските магазини, които го продават. Извода до който стигнах разучавайки въпроса е че външното тяло на този модел е на DC инвертора на Midea а вътрешното тяло е взето от конвенционалния модел MSG-12HR. И така се е родил модела MSG-12HRDN1, съществуващ само в България.

    Нашите търговци са решили да заложат на вече наложилия се и познат на пазара модел под името MSG-12HR, ползвайки вътрешното му тяло. Този модел през годините е успял да си направи пътека, затова и търговците са решили да не си губят времето да отъпкват нова.

    Това е вътрешното тяло на MSG-12HRDN1, взето от MSG-12HR.


    Останалата част няма да я коментирам.Изложеното там е ясно и принципно вярно.Само информацията от този цитат ми се струва неизяснена.При конвенционалния климатик вътрешното тяло директно управлява, на принципа он/офф, компресора.Директно то управлява и вентилатора на външното тяло, а и четирипътния вентил.При инверторите вътрешните тела обменят данни с външните.Не е възможно тяло от конвенционален климатик да управлява външно тяло на инверторен климатик.Особено пък dc инверторите.

  7. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #6

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Разскрежаване при Midea и производните.
    Между другото важи и за най-новите модели, като единствената разлика там е, че при >+3 градуса външна температура не се прави обезскрежаване изобщо /новите модели имат външен сензор, старите за които е писано тук имат/:

    valen1:
    "Сервизната документация на модела е много бедна от към всякакъв вид конкретни данни за разлика от другите модели излизащи под марката Midea. Затова преди да насочим вниманието си конкретно към този модел, нека да видим каква е програмата за разскрежаване на Midea MSG-12HR.


    Режим разскрежаване при Midea MSG-12HR.

    Разскрежаването ще започне когато едно от двете условия по-долу е изпълнено. Тези условия са независими едно от друго.

    1. Компресорът работи непрекъснато 40 и повече минути.
    2. Когато разликата в температурите между изпарителя и температурата в стаята е по-малка от посочената в таблицата. Тук се взема в предвид на каква степен е работил вентилатора.



    1a. Ако от времето на последното разскрежаване и започване на нормална работа в режим отопление, външният вентилатор се е наложило да бъде изключван от програмата при работещ компресор, поради достигане на високо налягане на изпарителя, към времето за преминаване в разскрежаване се добавят 90 минути.

    Време на разскрежаване
    Ако условие (2) бъде достигнато преди условие (1) това се счита за силно замръзване и времето за разскрежаване е 10 минути. Ако условие (2) бъде изпълнено след условие (1) времето на разскрежаване е 6 минути.
    При събитие 1а времето на разскрежаване е 10 минути.

    При три последователни разскрежавания с продължителност 6 минути, четвъртото ще бъде с продължителност 10 минути.

    Прекратяване на разскрежаването
    Ако някое от двете условия по-долу са изпълнени разскрежаването се прекратява и климатикът се връща в режим отопление. Двете условия са независими едно от друго.

    1. Времето за разскрежаване от 6 или 10 минути е изтекло.
    2. Токът на компресора при разскрежаване е достигнал зададената в програмата стойност, която при този модел е 5,5 A. Токът при всички видове компресори на Midea e различен.


    Знаейки вече програмата която се ползва при почти всички климатици от тази марка да се върнем към Midea CSU-12HHAA.

    Както съм споменавал повечето техници мислят че климатикът излиза фабрично недозареден и с доливане на фреон нещата се оправят. Последните наблюдения от практиката показват че дори и на климатика да е добавен допълнително фреон той продължава да замръзва.

    Знаейки вече програмата на MSG можем да поразсъждаваме защо се получава така. За момента последната версия която ще се опитам да защитя е че климатикът не е с по-малко фреон а с повече от колкото трябва.

    Моделът CSU-12HHAA, за разлика от другите модели на Midea по спецификация е даден че е зареден с фреон за 7 метра тръбен път, при другите модели е за 5 метра.

    Как влияе повечето фреон в случая при тази програма на разскрежаване.

    Включване на разскрежаване:
    - При повече фреон климатикът никога няма да може да изпълни условие 2 за започване на разскрежаване при което времето за разскрежаване е 10 минути. Тъй като фреонът е повече, температурата на вътрешната пита винаги ще е голяма, защото компресорът ще вдига по-високо налягане а от там и температура и няма да може да бъде изпълнено условието за малка температурна разлика между температурата на изпарителя и стайната температура. Тук имаме допълнително утежняващо обстоятелство и то е малкият размер на вътрешният топлообменник, най малкият от всички 12-ки на Midea.
    - Климатикът винаги ще включва на разскрежаване при условие 1 което беше по точно определено време. Разскрежаването при това условие е 6 минути.

    Спиране на разскрежаването:
    - Тъй като фреонът е повече компресорът след започване на разскрежаването бързо вдига налягането във външният топлообменник от там и температурата. Тъй като налягането започва бързо да се увеличава компресорът започва да се натоварва и програмата изключва разскрежаването поради достигане на тока на компресора който се следи. Възможно е да са минали само 2 минути от включването на разскрежаване а програмата да го е прекъснала заради достигане на едно от условията за спиране и това е токът на компресора.

    Това прекъсване на цикъла може да се наблюдава само при леко заскрежен климатик, при първите разскрежавания след като е изчистен от всякаква натрупана скреж. При следващите разскрежавания с натрупана скреж налягането е ниско и времето за разскрежаване което вече е 6 или 10 минути е недостатъчно. Веднъж натрупа ли много скреж, разскрежаването не върши никаква работа.

    Ето така се получава един цикъл от работа на климатика, 40 минути в режим отопление който се редува с разскрежаване към 2 минути (при леко заскрежена пита и само в началото). Затова и някой техници твърдят и най вероятно е така, че проблемът е изчезнал когато са заредили климатика с електронен кантар по табелката на външното тяло. Те си мислят че фреонът е по-малко и затова заледява. Но причината си е обяснена в сервизната документация, в програмата на разскрежаване. Трябва само да се прочете и поразсъждава.

    Условие 2 за старт на разскрежаването е много важно за да не натрупва климатика лед. То би осигурило включване на разскрежаване на по-малко от 40 минути, като при това времето ще е с продължителност 10 минути. Но за да не се прекъсне процесът по достигнат ток на компресора, фреонът трябва да е малко по-малко от написаният на климатика.

    За да се разбере дали случаят е такъв при всеки конкретен климатик, трябва да се засече по часовник работата на машината на отопление и продължителността на разскрежаване. Ако не спира за разскрежаване на по-малко от 40 минути а пък външната пита е цялата в лед, значи не може да изпълни условие 2. Ако разскрежаването продължава по-малко от 6 или 10 минути (при леко заскрежена пита), значи цикълът се прекъсва по ток на компресора.

    Ако например климатика има пропуск и фреонът му е по-малко от колкото трябва разскрежаването ще става по условие 2 на по-малко от 40 минути с продължителност 10 минути. "

    - - - - - - - - - -

    Под производни на Мидея да се разбират следните модели и "марки"
    -Electrolux
    -Whirlpool
    -Bosch
    -някои модели на TREO
    -някои модели на Telstar
    -старите модели на York (до към 2010та, защото тогава ги купиха GREE)

    - - - - - - - - - -

    И малко хумор от любимецът на всички г-н Велев:
    "Е те тая табела за кво са я сложили за украса ли? "
    " Какво ги мерите тия килограми, това да не са картофи"

    - - - - - - - - - -

    ____________________________________________________________________________________________________________
    Видове компресори:


    Винтовите компресори – сред най-разпространените в индустрията
    Сгъстеният въздух е важен източник на енергия в промишлеността. Той е четвъртият основен ресурс, наред с електричеството, водата и природния газ, който се използва в почти всички индустриални предприятия – от малки цехове и сервизи до огромни пречиствателни станции за отпадни води, в нефтопреработвателни, циментови, химически, рудодобивни и металургични предприятия. Системите за сгъстен въздух покриват много широк мощностен диапазон: от няколко kW до над 40 000 kW. Не са едно и две предприятията, в които компресорите консумират повече електроенергия отколкото всеки друг тип оборудване. Изследвания на организации, специализирани в извършване на услуги в областта на енергийната ефективност, показват, че за производството на сгъстен въздух се консумира около 20% от общото количество електроенергия за промишлени нужди.
    Всяка компресорна уредба обхваща няколко подсистеми и много голям брой компоненти. Главните подсистеми са: компресор, основно задвижване, система за управление и регулиране, оборудване за обработка на въздуха и въздухоразпределителна система. Повечето съвременни промишлени компресори се доставят като готов агрегат, състоящ се от самия компресор, задвижващия го двигател и много от допълнителните устройства, обединени в общ блок, което облекчава монтажа и експлоатацията на съоръжението.
    Основните параметри
    характеризиращи компресорите са:
    l производителност (обемен дебит), m3/h;
    l налягане при изхода, bar;
    l степен на сгъстяване, представляваща отношението на абсолютното налягане на изхода към абсолютното налягане на входа на компресора;
    l консумирана мощност, kW.
    Тъй като въздухът (газът) е свиваем флуид, в спецификацията се дава действителният дебит на входа на компресора. По-рядко се използва и т. нар. стандартен дебит, представляващ дебита, приведен към температура 20 градуса Целзий и налягане 101 325 Ра.
    Обемни и турбокомпресори
    Въпреки голямото разнообразие от използвани конструкции, компресорите могат да се разделят на два основни типа, различаващи се по принципа на действие и вида на работните характеристики – обемни и турбокомпресори.
    При обемните компресори (positive-displacement compressors) определено количество газ се затваря в работна камера, извършваща праволинейно или въртеливо движение. Обемът на камерата се намалява механически, което предизвиква съответно нарастване на налягането на газа и преместването му от входа до изхода на машината. Обикновено газът се премества с променлива скорост и течението на изхода е пулсиращо. Спецификата е особено ясно изразена при буталните машини.
    Принципът на действие на турбокомпресорите (dynamic compressors) се основава на динамичното взаимодействие между лопатките на работното колело и транспортирания газ. Работното колело извършва въртеливо движение, с висока и практически постоянна честота на въртене, и предава енергия на газа. В резултат на това налягането на газа се увеличава още в работното колело. Същевременно нараства и кинетичната му енергия, част от която впоследствие се преобразува в допълнително увеличение на налягането в неподвижните елементи след работното колело (дифузор, спирално тяло). Течението на газа е непрекъснато от входа до изхода, което обяснява отсъствието на пулсации.
    Към турбокомпресорите се отнасят центробежните и осовите компресори. Въпреки че в тях се извършва ротационно движение, турбокомпресорите не са обект на настоящата статия.
    Най-съществената разлика между двата основни типа машини се проявява в зависимостта на налягането от дебита
    При постоянна скорост на задвижване, дебитът в обемните компресори остава практически постоянен и не зависи от налягането. При динамичните компресори, изменението на налягането е съпроводено с изменение на дебита. Конкретният вид на тази зависимост се определя от геометрията на работното колело и най-вече от формата на лопатките.
    От своя страна, групата на обемните компресори се разделя на две подгрупи – бутални (reciprocating) и ротационни (rotary) компресори.
    В таблица 1 са дадени обобщени данни за дебита, налягането и максималната температура на различните видове компресори, които са от определящо значение за областта им на приложение по отношение на газодинамичните параметри. При избора на компресор, освен изброените величини, следва да се имат предвид още допълнителни фактори:
    l ефективност при пълно, частично и нулево натоварване;
    l ниво на шум; размери и тегло;
    l наличие на мазилни вещества във въздуха след компресора;
    l вибрации; цена както на машината, така и на поддръжката и експлоатацията й.
    Групата на ротационните компресори е представена от голям брой различни конструкции. От тях в статията ще бъдат разгледани само тези, които намират широко приложение в промишлените системи за сгъстен въздух, характеризиращи се със значителна инсталирана мощност.
    Имат елементарна конструкция
    Независимо от съществените разлики в конструкцията, ротационните компресори се отличават с редица общи характерни черти. Сред най-важните са – отсъствието на клапани, характерни за буталните машини, и равномерен дебит с пренебрежимо малки пулсации. Тъй като ротационните компресори са значително по-леки и в процеса на работата им не възникват инерционни сили, към фундаментите им не се налагат строги изисквания. Могат да се инсталират върху всяка повърхност, която би могла да издържи теглото им.
    Въпреки че ротационните компресори имат относително елементарно устройство, физически, отделните конструкции се различават много. Съществуват едно- и многороторни (най-често с два ротора) конструкции. Конструкцията на ротора е сред най-съществените разлики между отделните подвидове. Други съществени разлики са начинът на смазване, използваните уплътнения и системата за охлаждане.
    Винтови компресори
    От всички видове ротационни компресори най-широко приложение в различни области на индустрията в момента имат винтовите машини (Screw compressors). Те покриват широк диапазон от мощности – от 2 до 700 kW. Представляват идеалния компресор за приложения, изискващи ниски налягания и голям дебит, при висока ефективност на процеса – адиабатният КПД достига 85%. Според диапазона на дебита те заемат междинно положение между буталните и центробежни компресори. Основно техническа тенденция е насочена към непрекъснатото им усъвършенстване и повишаване на максималното им налягане. В редица приложения те почти изцяло са изместили буталните машини. Въпреки че принципът им на действие е известен от повече от столетие, са били необходими много години докато се създадат технологични предпоставки за промишленото им производство. По-масово започват да навлизат в употреба през четиридесетте години на миналия век, като първо са разработени безмаслените винтови компресори. Широкото им приложение се обуславя от голямата надеждност и дългия експлоатационен живот, компактността, елементарната експлоатация и удобството за транспортиране и монтаж. Сред предимствата им е относително ниската цена, както и възможността да се използват и със замърсени газове с променлива плътност.
    Двуроторните машини – най-разпространени
    От различните видове ротационни компресори най-разпространени са двуроторните машини. Двата винта с циклоидно зацепване са разположени плътно в корпуса на компресора. Водещият ротор е с изпъкнали зъби, а водимият – с вдлъбнати. Работата им се илюстрира на фиг. 1. Между роторите и кожуха се образуват редица изолирани една от друга работни камери, които при въртеливото движение на винтовете се преместват постъпателно в осова посока от входящата (приемната) към изходящата страна на машината. Камерите, намиращи се в отворено положение в приемната страна, се запълват с газ и в резултат на продължаващото въртене се затварят, преместват се към изхода и вследствие на намаляването на обема им газът се сгъстява.
    Компресирането продължава докато така образуваното затворено пространство достигне до нагнетателната страна, през която сгъстеният газ се отвежда. Поради непрекъснатото развитие на винтовите повърхнини дебитът е равномерен. Най-често броят на зъбите е 4, а на каналите 6, но се срещат още схеми 4+4, 5+7 и др. В зависимост от изискванията по отношение чистотата на въздуха съществуват и се прилагат безмаслени (сухи) и маслени винтови компресори.
    източник списание “Инженеринг ревю“, 2014

    - - - - - - - - - -

    В автомобилната индустрия се използват различни видове компресори:
    -най-често са бутални, като "коляновият вал" представлява една пластина, която е с наклонена равнина спрямо оста на въртене.
    При компресорите с променлив капацитет се използва актюатор, който променя наклона на тази равнина и така се променя хода на буталото/буталата. При фиксираните се използва съединител с магнитен изпълнителен механизъм и така компресора може да е зацепен или не. Така се работи в режим он-офф с хистерезис за поддържане на необходимото налягане.
    Все повече в новите автомобили навлизат електрически компресори като целта е пестене на гориво. Втори акумулатор в колата се зарежда от регенерацията при спиране или при принудителен празен ход (това е при нормални автомобили, а не при хибриди). От втория акумулатор се захранват електрическо серво за волана, спирачни помпи, компресор и т.н.

    - - - - - - - - - -

    http://cool-mobil.hu/de/klimakompresszor-javitas/

    - - - - - - - - - -

    Какво представлява 3D соларният сензор.
    Това е матрица от 2 на 2 или 3 на 3 (всъщност стигат до 64 на 64 пиксела) инфрачервени фототранзистора или фотодиода.
    На ниво силициева пластина между клетките е изградена нано преграда.
    На база на разликите в осветеността на пикселите може да се изчислят следните неща:
    -общ интензитет
    -слънцегреене (sun load)
    -посоката на източника : елевация и азимут
    Патента за този сензор е на Мидея, а една БГ фирма произвежда милиони бройки за тях.

    Използва се в климатиците от висок клас - известни като т.нар "умно око", "окото" и т.н.
    Също в автомобилните системи за компенсиране на слънчевия фактор.

    Няколко примера как може да се използва:
    -например за детска стая в режим охлаждане да се следи позицията на децата/хората и да не попада студена струя към тях
    -в режим отопление пък обратното - да следва човека с топла струя, при липса на хора да намаля температурата автоматично, за да се пести енергия

    - - - - - - - - - -

    Методи за контрол на постояннотокови електродвигатели : ШИМ, ИАМ (PWM, PAM)
    https://www.elprocus.com/difference-between-pam-pwm-ppm/
    https://www.quora.com/What-is-the-difference-between-PAM-and-PWM

    Какво е BLDC електродвигател:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Brushless_DC_electric_motor
    https://www.youtube.com/watch?v=bCEiOnuODac

    - - - - - - - - - -

    HowTo: How an Inverter Drive Works and Controls the Speed of an AC Induction Motor

    An Inverter Drive (VFD) works by taking AC mains (single or three phase) and first rectifying it into DC, the DC is usually smoothed with Capacitors and often a DC choke before it is connected to a network of Power Transistors to turn it into three phases for the motor.
    The network of Power Transistors of a small Inverter drive is actually one ‘Intelligent Power Module’ (known as an IPM) and includes its own protection and basic control circuits. The IPM inverts the DC into AC - hence the term ‘Inverter’.
    The control method is known as ‘PWM’ for 'Pulse Width Modulation'. This means the DC is switched on and off very quickly (chopped) by the Transistor switches. A sine wave of motor current is made by a series of DC pulses where the first has a very short ‘on’ period, followed by a longer on period, then longer until the widest pulse appears in the centre of the positive sine wave, then smaller until the DC is inverted and the same pattern of pulses generate the negative part of the sine wave.
    Since the Transistors can be controlled to any time base the other phases are controlled by more Transistors, displaced by the time necessary to equally space the phases at 120 degrees. The frequency of the pulses being turned on is known as the ‘Switching Frequency’.
    Switching frequency is usually around 3kHz to 4kHz, so the pulses it makes for 50Hz will be 3000/50 or 60 pulses per full sine wave or each phase. When the fixed Voltage pulses are presented to the inductance of the motor, the result is control of both Voltage (by width of the fixed Voltage pulses) and Frequency (by spreading the progression and regression of the pulse widths over more of the switching frequency base pulses).
    From the above you can see the IPM in the Inverter drive will control Voltage and Frequency over virtually any range the parameter settings in the VFD tells it to. This means when setting up an Inverter drive we can choose to run a small ‘Delta’ connected 230V motor from a 230V single phase supply with a base frequency set at 50Hz, a 400V Star Connected small motor from a 400V three phase supply or any other arrangement of Voltage and frequency we choose that will correctly flux the motor.
    The motor will be correctly fluxed when its Voltage curve rises from around zero x 0Hz to its base frequency x normal Voltage. Base frequency and Voltage being what is shown on the motor nameplate.
    This also means we can correctly flux other motors such as a 400V x 50Hz motor from a 230V supply at 230V three phase by setting the base frequency to 29Hz (at reduced speed) or run a 230V connected motor from 400V by setting the base frequency at 87Hz (at increased speed and power).
    Electrical Braking is applied to the motor shaft, via the Inverter Drive when the product installed has this provision and a braking resistor (DBR) is present. The input stage of the Inverter Drive is a one way power device, while the output stage allows power to flow in both directions. It follows that inertia of a load will return its stored energy to the Inverter Drive when an attempt is made to slow its speed at a greater rate than it would achieve for natural deceleration or coast down.
    In this case the Bus Voltage will rise unless there is provision to hold it down. The smoothing capacitors will be charged during an increase in Bus Voltage and this will apply a small amount of braking to the motor shaft. Usually this is around 10%, but is dependent on the smoothing capacitor size.
    A Brake Switch or ‘Chopper’ needs to be present to divert the braking energy into a braking resistor. The resistor is usually external and is sized to pass enough current to match the Current rating of the brake switch, not so high as to be ineffective and of physical size (Watts) such that it is not overheated.
    The ‘Which Resistor’ button at the bottom right of your screen has instructions for sizing the resistors at the very bottom of the calculated resistor combination table.

  8.  
     
  9. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2017
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    2,066
    #7

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Венци жив и здрав!!!!
    Това се казва ПИЧ!!!!!!
    Много има да се учат някои спецове от теб !
    Това е помощ .Не само празни приказки и подигравки!
    И преди го казах пак ще се повторя.
    Ти си един от малкото спецове в този форум с разумни и точни напътствия !

  10. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #8

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Заради такива като теб го правя, иначе нямаше и да влизам тук ....
    Между другото хич не съм спец. Просто ми е интересна тематиката. Иначе климатиците са ми най-слабата страна!

  11. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,580
    #9

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Venstislav То хубаво го правиш ама ги мързи хората да четат и чакат на готово.Тези неща са обсъждани и писани и ги има във форума още от 2007-8г.Тогава форума беше по-технически настроен (не само климатичния раздел)беше удоволствие да се четат постове те на колегите Valen1,geozap,Aleksandars,Bard,VeleV,Vanko68.и др.

  12. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2017
    Мнения
    2,658
    #10

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Удоволствие е да се чете всеки пост на колегата Negentsov. Чел съм стари постове на хората цитирани от necata2 , но не знам защо някои от тях вече не пишат за съжаление.
    За да не съм оффтопик ще изровя един съдържателен отговор на въпрос от друга тема :

    " От какво зависи минимумът на един климатик ? "

    Отговор:


    Цитат Първоначално публикувано от Ventsislav Negentsov Виж публикацията
    Зависи от много неща:
    1)колко е натоварен компресора - количество хладилен агент, размери на топлообменниците, дебит на вентилатора и турбината
    2)захранващо напрежение на електромотора на компресора - повечето използват безчеткови електромотори на постоянен ток, където електрониката комутира намотките и променя напрежението чрез PWM (по точно чрез ШИМ се симулира по-ниско напрежение)
    3)при много ниски коефициенти на запълване мотора започва само да харчи ток без да върши работа и тук е необходимо да се вкара PAM модулация (Pulse Amplitude Modulation), т.е. да се ограничи амплитудата, а не коефициента на запълване - повечето електронни блокове не го могат това, защото е по-скъпо за реализация, а и не винаги е необходимо.
    Ако се търси върхова ефективност е необходимо наличието на PAM.
    4)желанието на производителя - в тестови условия се определя някаква крива на ефективност и производителя решава, че модела ще работи от тази до тази точка и го фиксира в софтуера.
    Като са възможни и "изцепки", примерно максимума на 18LFCA от 9KW при хилав за целта хардуер.
    Пример : в 40 квадрата помещение истинало до 6 градуса и пуснат на отопление след точно 6-7 минути работа влиза в дефрост ... И така първите 5 часа не може да "отлепи".
    С други думи машината не е способна да работи с такъв максимум.
    По същия начин повечето евтини машини от ниския клас биха могли да работят с нисък минимум от 50-100 вата, но ефективността ще е много ниска. Затова производителя ги е ограничил да не работят по този начин, за да може все пак да се гарантира някаква ефективност.
    5)тръбния път - колкото е по-къс толкова по-нисък минимум е възможен
    6)броя стъпала - двустъпалните машини имат по-висок минимум и по-ниска ефективност, обаче могат да работят и при -30 градуса
    7)наличието или липсата на EEV/EXV и диапазона му на работа - дори да успеем да намалим мощността на електромотора на компресора това би изисквало силно затваряне на клапана. При капилярните тръби пък параметрите са строго фиксирани ...
    8)размера на машината - малките машини винаги са по-ефективни от големите
    9)от типа хладилен агент - дали е R22, R32, R407, R410A, въглероден диоксид и т.н.
    Тук не мога да се произнеса, но е ясно, че има значение.
    10)условията - външна, вътрешна температура, влажност
    11)степен на износване на машината - чисто новите машини имат повишено триене и теоретично по-голям разход, т.е. по-висок минимум
    Всеки, който си е купувал нова кола знае, че първите километри колата не върви, харчи много, след 3000 до 15 000км се "оправя".
    12)различни технологии по хладилната част могат да подобрят ефективността с 5-10%, но биха вдигнали цената повече отколкото ако се увеличат топлообменниците с 5-10%, затова при ниските класове ги няма - това са различни предохладители, подохладите, предкондензатори, интеркулери и т.н.
    Естествено японските климатици ги имат, защото там се цели върхова ефективност, поради ограничената им електропреносна мрежа.

  13. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,580
    #11

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Ами пишат(някои от тях)ама в един малко частен форум за взаимопомощ.Без теми от сорта на :Трака ми нещо във вътрешното 20страници...или защо изключва при 340w. а не на 310w. пак 30страници....и още много примери.

  14.  
     
  15. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #12

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Обезскрежаване на климатици AUX след 2014-та (тип DC inverter/full dc inverter, т.е. актуалните и към 2018та модели):
    1)всички модели на AUX (и производните им) след 2014-та година използват алгоритми за интелигентно обезскрежаване
    2)над +3 градуса обезскрежаване не се прави никога - това в определени условия може да е проблем (например използване на ТУРБО режим - вентилатор на 5-та степен, компресора на максимум и неправилно оразмеряване - например 9-ка в 30 квадрата) - в случая дори при +3 градуса може да се образува лед по питата, заради големия "товар"
    3)под +3 градуса се взима впредвид степента на вентилатора и стойностите от всички сензори, смятат се температурни разлики и се работи по таблици
    4)при спиране на тока и последващо възстановяване, и температура под +3 градуса (или под 0, зависи от модела) задължително се прави дефрост - това правилно е чисто превантивно
    5)при промяна на заданието с 5 градуса (независимо дали нагоре или надолу) от ДУ - тук идеята съм я обяснявал много пъти
    6)при вдигане на вентилатора от режим SILENT на режим TURBO (5-та степен) задължително дефрост - тук отново се презастраховат
    Ако климатика се настрои на 22-24 градуса и не се пипа никога - дефростите са само по необходимост и са доста адекватни.

  16. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #13

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    Jack Krauser обяснява защо се правят S извивки между двете тела:

    "По едната тръба имаме 100% пренагрят газ(superheated gas), по другата тръба трябва да тече 100% подохладена течност(subcooled liquid) Шуртенето по тръбите изобщо не зависи дали тези s-ки ще са нагоре, надолу, наляво или надясно. Всъщност шуртенето е важен индикатор за стойността на подохлаждането на кондензатора и ефективността на термопомпата, т.нар subcooling(с тъмно син цвят на картинката).


    Когато подохлаждането на кондензатора е с по-ниска стойност от необходимото, на изхода на топлообменника вместо 100% течност ще има смес от течност и газ и тогава го има "шуртенето на вода" по тръбите,





    Когато се скъси тръбния път, подохлаждането на кондензатора се увеличава ↑, когато се удължава тръбния път подохлаждането намалява ↓ и затова се добавя допълнително количество фреон.
    Надявам се, че го обясних разбираемо."

    Само бих допълнил, че от подобно "настройване" има смисъл по-скоро за конвенционална машина, или при много мощна такава или такава с много висок минимум, примерно някой TCL "инвертор" с 2 режима - 600 вата и 1200 вата

  17. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Пловдив
    Мнения
    1,580
    #14

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове

    10 пъти четох какво сте написал и не сванах какво общо има със шуртенето на фреона което се получава при изпарението а не при кондензацията като на картинката,която пък показва най-просто хладилния процес в кондензатора.Трябват заглушители по хладилната част които чрез рязко спадане на налягането в тях"убират"шумовете.

  18. Member Аватара на Ventsislav Negentsov
    Тук е от
    Feb 2016
    Живее в
    София
    Мнения
    901
    #15

    Отговор: Климатици - основни принципи, теория, практика, технически въпроси и линкове


Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 4 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Климатици - линкове (връзки)
    От dmt във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 118
    Последно: 20-12-23, 20:13
  2. Полезни линкове с информация за климатици Panasonic
    От centurionX във форум Климатици Panasonic, National
    Отговори: 4
    Последно: 11-08-18, 17:08
  3. Отговори: 19
    Последно: 13-01-13, 06:47
  4. Въпроси свързани със сервиза на климатици!
    От VD във форум Всичко за климатиците
    Отговори: 16
    Последно: 05-08-12, 09:52
  5. Мнение за рисийвър и разни технически въпроси
    От tougherty във форум Аудиотехника
    Отговори: 13
    Последно: 08-06-11, 17:53

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе