Венци здр, радвам се когато има спецове като теб в сайта. Имам казус който ми е супер мъгляв и няма от къде да почерпя инфо, ще се радвам ако имаш теория как стоят нещата с денивелацията при климатиците. Надявам се и други хора да се включат, както и други да четат. Това което искам да изпълня не е практика на 99% в БГ. Ако мястото на моя въпрос не е за тук моля модераторите да го преместят, за да не се спами.
Започвам. Имам Къща на 5 етажа със дълбока изба. тавана на избата е до кота нула. изолирана с XPS 8-15 см заради кривините. Самата изба е изцяло от стомано-бетон(120кв.м рзп.-3.10м височина или около 360-370 м3 обем. Температурата е около 10-14 градуса според сезоните. Дори при 40 отвън едва ли би качила на 16 (Пловдив), много е на дълбоко,самите основи са на 4,5 метра. Има 2 отдушника по Ф160 стигащи до покрива + 2 отвора навън Ф180 на кота 0 + още един отвор навън Ф300 също на кота 0(образно казано-намират се на ниво-0.5м). Искам да инсталирам външните тела на климатиците в избата малко под кота 0(-1м от кота 0). Става въпрос за първи,втори и трети етаж а за четвърти и пети от партерния който ми се води затворен тунел но с по малък дебит.
Въпроса е заслужава ли си заигравката тъй като денивелацията за първи надпартерен ще бъде около 6,5м денивелация и още около 8 метра хоризонтале път, както и за следващите етажи +2,8 м но минус 2 метра в хоризонтален. Тръбите ще пътуват заедно с щранговете със вата между тях(ще си има нормаланата тръбна изолация). Сградата е с вътрешна 12см и евентуални 4-5см външна, със троен стъклопакет на 44мм и стени изцяло от ГК със 8см вата (вътрешните). Нахвърлям го това като обща инфо, предполагам че не съм уточнил доста неща.
Трябва ли да се правят трапове тип U или S тъй като пътя за третия етаж ще е около 9м +4м хоризонтален, разбирам че при монтажа ще се наложи да се допълни малко.
Имам приятели инсталирали по 500-1000 клими, гледат странно и още по странно звучат.