Това, дето му викаш "кръглото, черното", повече прилича на зумер, отколкото на въздушен датчик. Ако не можеш да ги различиш е по-добре да не пипаш. Прочети повече по темата, пообразовай се и тогава се бъзикай с климатика.
Това, дето му викаш "кръглото, черното", повече прилича на зумер, отколкото на въздушен датчик. Ако не можеш да ги различиш е по-добре да не пипаш. Прочети повече по темата, пообразовай се и тогава се бъзикай с климатика.
Sanker , не се разбра точно причината поради която търсиш термо сондата ?
Ако е заради често циклене он/офф сложи го(това дето си го пробвал с запалката) в малко шишенце(може и с вода) за да има инертност на покачването и свалянето на температурата и виж как ще работи машината ?
Ама ти това дето си го палил май е тръбен сензор на вътрешното тяло , там ли стоеше ?
Ако си внимателен не мисля че има място за притеснение.
ПС: Да не те обезкоражавам , но има вероятност над определена външна Т° на машината ти да е зададено софтуерно да си бичи он/офф. Прочети поста на rosswen.
Този пост е редактиран от Mig82; 17-03-18 в 21:05.
Тръбните датчици са в метална цилиндрична капсула. Тези за стайна температура обикновенно са с една черна "капка".
Да, явно това е тръбния датчик. Температурния е някъде в платката.
Искам да изкарам датчика на няколко метра от климатика, може и да го занеса на майстор. Не е заради он/оф, а искам да мери температурата в друга част на стаята, не където е климатика. Ако можете ми помогнете.
Нямам бърз термометър, т.е такъв който да реагира бързо и ползвам NTC термистор и меря съпротивлението с мултицет. Термистора е до сензора за стайна температура, има една екселска табличка която показва през 0,1° какво е съпротивлението. Оказва се, че за сравнително измерване е доста точно.
Та така, първо за тошибата - включва и изключва винаги при една и съща стойност на термистора. Т.е. при задание 21° на 5,04kOm включва и на 4,80kOm изключва. Това съответсва на 23,4° on и на 24,4 off. Някъде го бях писал, толкова е повтарящо се, че човек може да си сверява мултицета.
При хевито zm-s е доста по-различен алгоритъма. Не мога да хвана точни стойности при включване и изключване. Всеки път са различни. Зацикли ли на равни интервали да включва и изключва са еднакви, но отворя ли леко вратата стават други показанията на термистора при on и off. Има май някаква fuzzy logic - прави се изчисляване/осредняване на времето за on и off.
Правил съм следният тест, когато включи с външен източник държа до сензора за стайна около 30°. Климатика не изключва докато не минат 10мин. работа на компресора. Като изключи продължавам да поддържам 30° при сензора....след 5мин. се включва компресора и си подкарва поредниат on цикъл. Стайна и зададена около 22..23°.
Не знам дали се разбира написаното. И на мене ми е странно.
Sanker, това не е концерт по желание! Мястото, вида и типа на вътрешното тяло на климатизатора се подбират преди монтажа, имайки пред вид желаната температура и начин на работа. Можете да работите с ръчните скорости на турбината и жалузите, за да постигнете желаната температура там, където желаете. Ако не помогне (при цепениците ръчните скорости на турбината при отопление са скопени), трябва да промените мястото на вътрешното тяло или цялата машина. Дайте схема на помещението.
Що се занимавате с глупости?
Това да не е осезател на фурна,та ще му подаваш пламък с 500°С температура?
Ама се чудя и на тези,които искат да станат съучастници в пре..о на климатика,защо го правят?!
Sanker ,Ако не знаеш как изглежда въздушен датчик на Дайкин няма да го откриеш( не е като другите)и най-вероятно ще го прецакаш защото е запоен.
Нищо няма да си счупи човека, само ще си ограничи машината или пък повреди. Така или иначе, не му върши работа. Има рядката възможност да експериментира и научи нещо ново, преди да си реши проблема.
В дистанционното мисля, че няма датчик за температура.
Явно датчика е запоен в тази платка. Ето го -
Кажете как се казва този кабел, той би ми свършил работа.