Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно
Резултати от 76 до 90 от общо 152

Газов котел - мнения и препоръки 2005-2007г

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    599
    #76

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Цитат Първоначално публикувано от NN73
    Tazmaniak,
    ти да не си мислиш, че Мора е голяма работа?
    Какво италианско предлагаш? Да не би Аристон или Имергас?
    Не, не мисля, че Мора са голяма работа....VAILANT са голяма работа. Аз бих ги класирал така:

    1. Вайлант
    2. Фисман, Де'Дитрих, Будерос
    3. Аристон, Фероли, Имергас, Риело
    4. Мора, Мотан

    .....И някъде към 7 дупка на кавала - Теси.

    Не бих си правил експерименти новаци в бранша, особено ако става въпрос за газ.

  2.  
     
  3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #77

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Да, класацията е реална. Искам да добавя, че аналогичните модели на всички марки (доколкото ги имат) имат цени, които се побират в рамките на хиляда лева да речем. Тоест, ако при газификация на едно жилище даваш няколко хиляди лева и решиш да спестиш някаква сума спирайки се на евтина марка котел, то тази сума ще е няколко стотин, да речем до хиляда лева, което просто не си заслужава, защото разликата в качеството и комфорта е несравнимо по-голяма! Винаги съм казвал, че ако човек иска да спести някой лев при газификация, то начина е да избере комбинация от хубав котел с панелни(евтини) радиатори, а не евтин котел с алуминиеви радиатори, както много хора се впускат! Добрият котел после се отплаща с икономии. За неразбралите ме мога да дам пример с климатиците - марковите са три пъти по-скъпи от китайчетата(1500:500), ама се предпочитат. И ако трябва да оборудваш жилище с три маркови климатика даваш 3000лв повече отколкото ако го направиш с китайски! Освен това има и много други фактори, които влияят много повече за икономичността на отоплителната система от избора на конкретна марка и модел котел, но това е друга тема вече.

  4. my
    my е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    11
    #78

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Здравейте,
    към Лазар: Не съм много съгласен с твърдението, оптималния вариант при газификация на апартамаент е "скъп котел и евтини радиатори"!!!! Както знаем 90 % от проблемите(неефективност, повреди в котела и т.н.) в отоплителната инсталация са по вина на самата отоплителна инсталация (когато е недобре оразмерена, с неподходящо избрани радиатори, които нямат необходимото топлоотдаване и циркулация на вода) В такъв случай....кое е по важно? Радиаторите или котела?
    Сега и няколко думи по класацията на TazmaniaK - приятелю, тази класация не е кой котел е най - ефективен, а кой производител е най - стар (във времето)!!! Точно така си ги подредил! Ако се позаинтересуваш можеш да видиш кой какъв разход на газ има да речем, тогава ще обърнеш класацията точно на 180 градуса!!!! Оставям ти това за ДОМАШНО!

    Поздрави!

  5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    18
    #79

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    До колкото съм запознат с разходите на газ, тези стойности са само за работа на котлите на максимална мощност. Нали имат възможност за работа в режим"частично натоварване"? Тогава какво става с разхода? Да не говорим и за това, че уредите (по-добрите марки) работят с пълна модулация, тогава какво става с разхода, как ще го определите тогава????????????????????

  6. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    12
    #80

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Хора... Вие съвсем се оляхте!
    Значи логиката е купувам супер скъп котел, на евтина инсталация и... очаквайте чудеса!
    Това е все едно да си купиш Жозе Мауриньо и да го направиш трньор на ФК Светкавица Търговище и да очакваме да спечели Шампионска Лига!
    Аз останах с впечатление, че имате повече грамотност по отношение на котли и инсталации! Ми питайте хората в бранша, инсталаторите и монтажниците.
    Относно скъп котел - икономичен, ефективен......тук съвсем я омазахме! Нека един краен потребител да каже колко икономичен е един Вайлант, Волф или Де Дитрих ... и после да говорим за кавали и т.н.

    Със Здраве!

  7. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    12
    #81

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Цитат Първоначално публикувано от NN73
    До колкото съм запознат с разходите на газ, тези стойности са само за работа на котлите на максимална мощност. Нали имат възможност за работа в режим"частично натоварване"? Тогава какво става с разхода? Да не говорим и за това, че уредите (по-добрите марки) работят с пълна модулация, тогава какво става с разхода, как ще го определите тогава????????????????????
    Самите производители дават тези данни които са измерени според стандарт, условия налягания, температури и т.н.
    Много важно е да се отбележи, че тези измервания ги правят с референтни газове - чисто G20 по стандарт
    Производителите дават характеристика при 100% натоварване, разхода на кубични метра в час!
    Това мили хора е единствената база за сравнение!
    Относно модулацията, не е въпроса котела само да модулира, тук има голямо значение газовият (устройството и принципа на работа) клапан и възможностите за неговите настройки, както и настройките на управлението (долна и горна граница на модулация)!
    Почти няма на пазара котли които да нямат модулация( освен Бакси 9 кв - оn/off), но от модулация до модулация, и как се осъществява има разлика!


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    May 2006
    Мнения
    66
    #82

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    С риск да засегна някой, ще се включа и аз в темата.
    Имам чувството, че повечето писали по темата не ползват природна газ, а са подочули това-онова, оттук-оттам.
    Класацията на котлите, която е направена по-горе показва една част от представените фирми на БГ пазар и не бива да има претенции за точност. Като гледам реда мога да кажа, че е в последователност, в която ще ми каже всеки запитан, на когото му предстои газификация. Тъй като БГ сега сериозно започва да се газифицира за частни абонати, затова и пазара позволява да се говори лаишки като : "Вайлант е мерцедеса на котлите", същото говорят и за Ди Дитрих и т.н...Да - Вайлант са качествени машини, но са прекалено скъпи. В един ценови диапазон, може да се вземе много по-добра италианска машина, разбира се и много по-икономична от Вайлант. Друго важно нещо е наистина КПД на котела, но нека да не забравяме, че става дума за идеални условия и не на последно място с качествена газ. Разликата в КПД между котлите варира в единици проценти - 1, 2, 3 %. Искам да уточня, че това например в месечната ви сметка ще бъдат, да речем...2-5 лв. Това разбира се не е малко, но според мен е неоправдано когато е свързано с допълнителни средства от порядъка на 1000 лв. Хубаво е да се знае също, че след 2-3 години употреба, котлите които са с отделен (пластинчат) топлообменник за топлата вода, започват често да "си искат" профилактика, която се изразява в 100-200 лв цифром и словом според фирмата. В този случай са за предпочитани котли с битермални топлообменници, които са по-евтини и са според мен по удачни за населени места с твърда вода. Често обаче, фирмите които предлагат широка гама котли, не ги предпочитат, защото битермалния топлообменник е "по-стара технология". Като прибавим некомпетентността на голяма част от фирмите изпълнители на проекта ( а те работят често само с една марка котли ) се утвърждават няколко марки котли и обурудване и просто не се говори за друг принцип на действие, предимства, недостатъци, така че самия клиент да прецени на кое да "заложи". Нека не забравяме също , че на практика живота на топлообменниците е около 8 години и неминуемо ще се наложи тяхната подмяна. Цената им като резервна част, също мисля, че е от значение. Поне за мен.
    Радиаторите са от изключително значение според мен и не бива да се прави компромис с тях, защото е смешно да закупиш котел с 1% по-високо КПД и да му инсталираш ламаринени радиатори, не дай боже чугунени. Едно е котела да топли 70 литра вода, друго е 200 литра. Употребата на термоглави е задължителна, поне за тези, за които месечната им сметка е от значение...
    Дано съм опитал да дам малко по-различна гледна точка ...
    Поздрави !

  10. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #83

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    omaripi и my, уважавам Вашите знания, разбирам още от самото начало и Вашите желания да наложите в съзнанието ни, че един новоизлюпен български производител има амбицията да се появи и утвърди на един новосъздаващ се пазар на газови уреди, какъвто е българския. Виждам, че се засягате от недоверието към тази марка(вероятно имате нещо общо с нея, в което няма лошо разбира се ), но трудно ще убедите човек, който поне малко разбира, ако действате на принципа "всичко друго е боклук, а най-известните марки са най-голям боклук", защото аз точно това забелязвам:
    Цитат Първоначално публикувано от omaripi
    Нека един краен потребител да каже колко икономичен е един Вайлант, Волф или Де Дитрих ... и после да говорим за кавали и т.н.
    Цитат Първоначално публикувано от my
    Ако се позаинтересуваш можеш да видиш кой какъв разход на газ има да речем, тогава ще обърнеш класацията точно на 180 градуса!!!!
    По-голям успех ще постигнете, ако ни убедите по някакъв начин, че TESY се опитва да догонва големите - нещо от рода "Това, което други фирми, при други условия са постигнали за векове, ние трябва да постигнем за години" . Разбира се, че и аз като българин го желая, но предпочитам да гледам трезво на нещата.
    А за "евтината инсталация" - никъде не съм препоръчал "неподходящо избрани радиатори, които нямат необходимото топлоотдаване и циркулация на вода", а казах:

    Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Винаги съм казвал, че ако човек иска да спести някой лев при газификация, то начина е да избере комбинация от хубав котел с панелни(евтини) радиатори, а не евтин котел с алуминиеви радиатори, както много хора се впускат! Добрият котел после се отплаща с икономии.
    Защото панелните радиатори нямат по-лошо топлоотдаване и по-лоша циркулация на водата от алуминиевите, само че са наполовина по-евтини и за едно жилище спестяваш около 1000(хиляда) лева, които е по-разумно да дадеш за по-хубав котел, а ако имаш средства - вземи си и двете екстри ! А пък като "инсталатор и монтажник", като ми се наложи да подвързвам газов котел към стара инсталация със стоманени тръби и чугунени радиатори, се запъвам това да не става директно, а чрез топлообменник!
    Да допълня и към писаното от Velocyraptor - хубавият котел не се измерва само икономия на газ, а и с такива екстри, като например колко време ще чакаш за топла вода след развъртане на крана, с какъв дебит, какво количество, с каква температура или с една дума - какъв комфорт осигурява!

  11. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    18
    #84

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Lazar pishe :А пък като "инсталатор и монтажник", като ми се наложи да подвързвам газов котел към стара инсталация със стоманени тръби и чугунени радиатори, се запъвам това да не става директно, а чрез топлообменник!

    Не мога да разбера защо през топлообменник?
    Как ще стане това чудо?

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #85

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Значи - подвързването на газов котел към съществуваща (работила) инсталация изпълнена с чугунени радиатори и стоманени тръби (или само някой от тези компоненти) е свързано с много проблеми:
    - с времето инсталацията се е напълнила с какви ли не боклуци, ръжди, утайки, които веднага ще задръстят котела и колкото и да се промива, винаги остават боклуци
    - обема на водата в тези инсталации е голям и не съответства на вградения в котела разширителен съд.
    - поради големия обем вода инсталацията е инертна, което се отразява на разхода на газ
    Най-елегантния и лесен начин за избягване на първите два проблема е да се раздели инсталацията на два кръга, като в единия се включи старата инсталация и единия контур на топлообменника, а в другия кръг - втория контур на топлообменника и котела. Така двата кръга си обменят топлина през топлообменника.

  13. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    18
    #86

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Вчера бях на панаира в Пловдив и видях това прословуто ТЕСИ - страшна работа, много ми хареса.
    Давайте координати на дистрибуторите

  14.  
     
  15. Novice
    Тук е от
    Jul 2007
    Мнения
    3
    #87

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Здравейте, виждам че тук продължавате усилено да дискутирате въпроса за МАРКАТА котел и покрай този за мен безмислен спор не коментирате същественни неща в газовите и отоплителни инсталации. Колеги, моля Ви бъдете по коректни към хората които са посетили тоя форум с надеждата да вземат най-правилното решение. Може би ще е по-лесно ако някой от Вас вземат и напишат директно на кои марки котли са дистрибутори това със сигурност ще внесе яснота в крайните тези които се заемат. Смятам че повечето от Вас ще се съгласят че мощността на един котел не може да се редуцира повече от 40% от мах му товар, и тогава какъв е смисъла дали на табелката ще пише Вайлант, Мора, Аристон, Радиант или т.н. Е, да вярно че с по-скъпите котли и реномирани марки получавате например допълнителни опции като ДИСТАНЦИОННО УПРАВЛЕНИЕ на котела (няма да споменавам имена за да не се чувстват някой пак засегнати) но вкрайна сметка повечето клиенти ги интересува не името на табелката, а парите които ще им излезнат от джоба по-време на тая инвестиция и особенно след това, а и без това тия котли ако оцелеят повече от 5 години ще е добре (визирам особенно топлообменниците за производството на БГВ при двуконтурните котли).
    Споделям мнението на Velocyraptor: Хубаво е да се знае също, че след 2-3 години употреба, котлите които са с отделен (пластинчат) топлообменник за топлата вода, започват често да "си искат" профилактика, която се изразява в 100-200 лв цифром и словом според фирмата. В този случай са за предпочитани котли с битермални топлообменници, които са по-евтини и са според мен по удачни за населени места с твърда вода. Често обаче, фирмите които предлагат широка гама котли, не ги предпочитат, защото битермалния топлообменник е "по-стара технология". Като прибавим некомпетентността на голяма част от фирмите изпълнители на проекта ( а те работят често само с една марка котли ) се утвърждават няколко марки котли и обурудване и просто не се говори за друг принцип на действие, предимства, недостатъци, така че самия клиент да прецени на кое да "заложи".
    ще допълня само, че повечето нови модели котли са с пластинчати топлообменници (въпреки че са по-ефективни като топлообменна повърхност от битермичния топлообменник, пластинчатите топлообменици са по-неустоичиви на варовикови отлагания), а проблемът с отлаганията на варовик наистина е сериозен! Ето още един съществен факт който потвръждава безсмислеността от скъп котел.

  16. my
    my е офлайн
    Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    11
    #88

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    "принципа "всичко друго е боклук, а най-известните марки са най-голям боклук"
    Не съм казал че "известните" марки са боклук!!! Все пак те са известни защото са наистина много стари производители с традиции в бранша и самия факт че са на пазара и се развиват с изключителни темпове е достатъчен за да ни покаже че съвсем не са боклук. Говорим обаче за ИКОНОМИЧНОСТ и специфика на българския пазар!
    Съжалявам че си останал с впечатление че имам нещо общо с Теси, нямам, но познавам фирмата от доста време и съвсем НЕ си прав че е млад производител! В направление газов котел може би, но според мен се ползва един производствен опит, който е граден с десетилетия. Та за самия котела съм чувал, че проекта е от 2005г - 2 години.
    Както и да е, нека ги оставим на страна....
    Velocyraptor: Чудесен пост!

  17. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    18
    #89

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    какво ще кажете за Сауниер Дювал!
    дайте мнение

  18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,260
    #90

    Re:Газов котел - мнения и препоръки

    Нови са на българския пазар - това лято ги вкараха. Френски, от групировката на Вайлант. По-евтини са малко. Пак се сервизират и предлагат от Газкомфорт, но засега само в някои региони. Нямам други отзиви, а и още е рано.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 6 от 11 ПърваПърва ... 45678 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Газов котел - мнения и препоръки 2012
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 849
    Последно: 01-01-13, 07:39
  2. Re:Газов котел - мнения и препоръки 2011г
    От zhivko83 във форум Отопление
    Отговори: 805
    Последно: 02-01-12, 07:36
  3. Газов котел - мнения и препоръки 2010г
    От eng.Neychev във форум Отопление
    Отговори: 957
    Последно: 31-12-10, 11:56
  4. Газов котел - мнения и препоръки 2009г
    От Saint във форум Отопление
    Отговори: 821
    Последно: 29-12-09, 23:43
  5. Газов котел - мнения и препоръки 2008г
    От karim във форум Отопление
    Отговори: 115
    Последно: 26-12-08, 00:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе