Страница 2 от 12 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 177

Какъв електрически котел за локално парно да избера?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #16

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    @михаил,
    Един конкреден въпрос, предполагащ конкретен отговор:
    Имате ли извършена инсталация на системата, където тя да може да се види в действие и да се направят замервания? Защото и на мен на бюрото от месец ми стои една Ваша листовка, но от нея не става ясно какъв е точно процеса, при който се отделя 4 пъти повече енергия от вложената. Колкото до КПД-то - в случая едва ли може да се говори за такава интерпретация. Очевидно е, че по логиката за КПД те и климатиците би трябвало да имат КПД 3-4, затова там говорим за КОП. Някой може ли да ми каже колко е КПД-то на една АЕЦ?

    Добавено: с vanko68 сме писали май по едно и също време почти еднакви неща.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #17

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Винаги съм се чудил на котлите на ток. Де го смисъла да разкарваш топла вода, като може да си прекараш кабели до радиаторите.
    Ел. котлите освен за резерввен вариант за подгряване на вече същетвуваща система работеща с друго гориво, нямат смисъл.
    Всеки който ги рекламира, като по ефективно решение от един електрически радиатор, лъже.
    http://www.misiamoiatdom.com/forum/v...r=asc&start=15
    Тук направо се надпяват хора дето искат да набутат някого. Че и разлики в ефективноста по начина на подгряване намират, велики икономии се публикуват, а има и такива дето бързат да купуват та да не свършат. Егати маскарада
    Напоследък често се поднася тиха реклама от рода "абе чували ли сте че....?"

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #18

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    То бива скептицизъм,но вашето на нищо не прилича...разпънахте човека на кръст без даже да сте го виждали това решение за отопление,както между впрочем нападнахте и дори изгонихте човек от форума който твърдеше че лъчистите радиатори са по икономични от традиционните...при това пак без да сте ги виждали и докосвали...
    Виждам че във форума има хора които обичат да експерементират и правят замервания та,ако някой иска нека направи следният есперимент:-да загрее до определена температура 1л.вода с традиционно бързоварче от една страна и същото количество вода с хитовите едно време бързоварчета самоделки с двете лъжички,като замери изразходваната ел.енергия в двата случая...така можем да получим някаква бегла представа за икономичноста на гореспоменатото отопление...

  5. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #19

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Конане, това решение за отопление си се предлага от много години. Сега се възроди след газовата криза.
    И друг път сме спорили и ако сега се започне пак прнебрегвайки основните физични закони, няма смисъл просто.
    Твоят тест дето искаш да се направи сега, сме го правили в 6 клас по физика. (спомни си калориметъра). В изолиран обем какъвто е котела ще е едно и също, а и загубите от котела все си топлят къщата.
    Тези котли са рай за монтажника: котле, тръби, радиатори, помпа, разширителен съд, автоматика.... развяват се едни суми около 3000 лева и накрая ефективност колкото три маслени радиатора по 60-90 лева бройката.
    Всичката тази шаманщина е да се дерат кожи. Горе съм написал кога е оправдано ел. котлето.

  6. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #20

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    zz_stefanov, за неща които са далеч от моята професионална подготовка и компетенция няма как да споря, и не споря,но немога и да ги отхвърля априори...
    Не знам какви тестове и опити сте правили в 6 клас по физика,но кои основни физични закони са пренебрегнати в случая...ако може да ги цитираш за да можем и ние да се убедим в твоята правота и да заклеимим тези търгаши...

  7. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #21

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Те физичните закони не могат да се пренебрегнат колкото и да ни се иска в спора.
    Дали пък нямаше някакъв закон за запазване на енергията
    http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%...8F%D1%82%D0%B0
    И спирам до тук. Който е чел знае.


  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2009
    Мнения
    16
    #22

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Видях, че има много специалисти ! ОК ако има интерес завеждам всеки които иска при монтирано такова котле. Има монтиран електромер (но които иска може да си купи и постави свои) след котлето. Пускаме го и вие всеки ден си записвате данните !Моля за извинение , но ще искам да искарам и някои лев, така че слагаме на масата някаква сума по ваш избор. Аз залагам пари и за друго - до 2-3 години всички ще монтират само такива котлета , помнете ми думата !Просто ги видях, пипнах и уверих !Между другото една от НАЙ-големите и известни фирми за отопление вече ги предлагат в магазините си-ако всичко това не е истина специалистите в тази фирма щяха ли да го допуснат?

  10. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #23

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Цитат Първоначално публикувано от михаил
    Видях, че има много специалисти ! ОК ако има интерес завеждам всеки които иска при монтирано такова котле. Има монтиран електромер (но които иска може да си купи и постави свои) след котлето. Пускаме го и вие всеки ден си записвате данните !Моля за извинение , но ще искам да искарам и някои лев, така че слагаме на масата някаква сума по ваш избор. Аз залагам пари и за друго - до 2-3 години всички ще монтират само такива котлета , помнете ми думата !Просто ги видях, пипнах и уверих !Между другото една от НАЙ-големите и известни фирми за отопление вече ги предлагат в магазините си- ако всичко това не е истина специалистите в тази фирма щяха ли да го допуснат?
    Всички големи фирми са предлагали и предлагат ел. котли в магазините си. Какво ли не сме пипали.... Като пипнеш и добиваш увереност, твой проблем.
    Аз се уверявам и без да пипна.
    На оранжевото горе ти отговарям - да ще го допуснат и в предния ми пост казах защо - рай за монтажника.
    Пък при електролизния и водата не може да е обикновенна, че и лабораторен анализ всяка година да и се прави...
    Дай все пак линкове да прочетем заклинанията.
    От поста ти разбрах, че можем да сложим и електромер след котлето - трябва наистина при 400% КПД и ток ще продаваме даже
    Друг е въпроса за електробезопасноста, щото ако изчезне нулата не ми се мисли...
    И да не бъркаме спора, ако електричеството е единствения източник за затопляне на вода (не за отопление) котлите на ток са си актуални.

  11. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #24

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Да видим примерно тази:
    http://www.tok-bg.com/page.php?2
    11 Въпрос: Кое е по изгодно газов или електролитен котел?
    Отговор: Разхода та ток изразено в лева за загряване на едно и също количество вода сравнено с газовите е по ниско с около 8-12 % , плюс това отпадат разходите за включване и пренос както при газта.

    12 Въпрос: От къде идва икономията на ток?
    Отговор: Първо от високото КПД, което е над-всички котли към момента. Високото КПД се дължи на факта, че самата вода става нагревател и това води до незабавно загряване на водата и влизане в икономичния режим на работа. Площта на загряване е голяма а температурата е сравнително ниска. При конвенционалните нагреватели нагревната площ е много малка а температурата много висока / над 805 С в сърцевината на нагревателя което изисква много ел.енергия / Второ - конструкцията е създадена да съхранява вложената топлинна енергия и да я отдава равномерно. Трето - разхода на ток се дозира по електронен път като се елиминира предозирането на ел.енергия както е при релейно-контакторните системи, иначе казано ако трябва на един 100 KW котел 5 W към дадена секунда той получи 5 W а не всичките 100 KW, както при релейните варианти на управление. Четвърто - електричеството се подава на импулси. Пето - икономията се постига чрез специален софтуер разработен специално и единствено за котлите. Начин на работа и логика на управлението - виж упътването към котела.
    - Ще помоля Lazar прокоментира отговора на 11 въпрос;
    - За 12 въпрос: Икономия от изтъкнатите неща може да се отчете ако водата се използва за миене и изтича в канала и консумацията на вода е неравномерна.
    Всичко описано в отговора на 12 въпрос се обезсмисля за затворена система използвана за отопление. Там си играе само цената на енергоносителя за добиване на единица топлина - за това помолих Лазар да го сметне.
    А нима не плащаме за пренос на енергото?
    А каква е ползата от безинертен нагревател при толкова инертен топлоносител?
    Такива въпроси в рекламите не се задават, за да не им се отговаря.
    Поне в моделите на тази фирма не искат специална вода но как ли ще се държат при различни води (във Варна и в София например).
    А тук изплюха камъчето:
    http://pernik24.com/ikonomia-tok/
    При комбинация със соларни системи се постигат по добри резултати сравнение с газта.
    Къде ли е истината?
    И още:
    Фирмата работи само с корпоративни клиенти и дейността и не е обвързана по никакъв начин по смисъла на ЗЗП.




  12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #25

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Консумация на ел.енергия е минимум 40 % по-малко сравнение с класическите ел.котли.
    Близо пет пъти по-икономични от нафтовите котли. Висока скорост на загряване. 11 пъти / 1100 % / по високо КПД . При комбинация със соларни системи се постигат по добри резултати сравнение с газта. Работят перфектно и самостоятелно.
    http://pernik24.com/ikonomia-tok/
    Това е жив пример как една неграмотно направена реклама може да опропасти иначе добра идея.
    Защото спор няма, че ефективността на такъв котел е по-добра от тази на обикновения с нагреватели. Но всичките тия изцепки с КПД 1100% и в пъти по-икономична експлоатация карат и най-лековерния да започне да се съмнява.

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #26

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    zz_stefanov,започна да се замисляш...това е добре...
    Михаил,не може ли тези данни от елктромера да се изнасят тук във форума...за да преценим и ние...

  14.  
     
  15. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #27

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Михаил-ето ти един въпрос за размисъл,понеже си в тази област-при електролизата имаме разпадане на водните молекули на поляризирани аноини и катиони,което се получава при електрода и според теб се отделя допълнително количество енергия. Дотук добре. А какво става с тази поляризирана вода,която докато се превърти из системата,пак трябва да стане обикновена,за да може процеса да се повтори.При което се отнема енергия,понеже майката природа не познава още два подобни процеса,които сумирани,да дават повече енергия.Пример-за да разделим водата на водород и кислород е необходимо повече енергия,отколкото ще се получи при съединяването на водорода и кислорода,поради факта,че КПД<1 на апаратурата дори в лабораторни условия,камо ли в домашни.
    Конане-и с какво данните от електромера ще ме убедят,че това чудо работи според рекламата.Ела в къщи и виж как след изолирането мин.лято плащам 2-3 пъти по-малко,което не значи,че климатика ми е станал с КОП 9 от КОП 3.

  16. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #28

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Lupus, каква е все пак реалната полза за една затворена отоплителна система в дома? Според мен никъква.
    Конане, въобще не мисля, карам го през просото и си пиша кот ми падне.
    vanko68, те нищо не и разлагат на водата, щото я работят с променлив ток. Добре че не ползваха постоянен, тогава и "безплатен" водорд щеше да има.
    Има една тема "колко ми харчи климатика" където в 900 поста все се сравява несрвнимото - това е номера и тук. Като постне данните от електромера с какво ще ги сравним? Може би с моята квитанция? Мисли Конане, мисли.

  17. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #29

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    По въпроса с лъжичките-единственото предимство е ,че загряваха много бързо,но ако сте мерили консумацията-тя е в рамките на 3-4 Квт.Помня кабел 1,5 мм2 как загряваше за секунди.
    Това веднага ме навежда на мисълта за един сутрешен експеримент-ще загрея 2 кани с по 1 л вода-едната с класическо бързоварче,другата с лъжички,като ще направя и водата на втората солена.Ще измеря времето до кипване и консумирания ток с маркови амперклещи.После ще постна резултатите и ще коментираме.

  18. Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    447
    #30

    Re:Какъв ел. котел за локално парно да избера?

    Цитат Първоначално публикувано от vanko68
    По въпроса с лъжичките-единственото предимство е ,че загряваха много бързо,но ако сте мерили консумацията-тя е в рамките на 3-4 Квт.Помня кабел 1,5 мм2 как загряваше за секунди.
    Това веднага ме навежда на мисълта за един сутрешен експеримент-ще загрея 2 кани с по 1 л вода-едната с класическо бързоварче,другата с лъжички,като ще направя и водата на втората солена.Ще измеря времето до кипване и консумирания ток с маркови амперклещи.После ще постна резултатите и ще коментираме.
    Това ще е истината, но трябва да ти е точно всичко. Поне така трябва да се направи наистина за срвнение. Другото е ала бала. Аз резултата при липса на загуби го знам.
    ПС: Те били пак тия с икономайзерите http://www.tok-bg.com/page.php?8 . Собственика на фирмата твърдеше при Милен Цветков, че не го разбирали и му пречили. Наблягаше на това, че бил среден техник, а гадните завистливи инжинери му играели сечено. Там и обясняваше, че правим икономия, като орязваме подаваната мощност с тиристорен регулатор (дали пък не намаляме и полезната работа). Показваше една от продаваните кутийки, а неразбиращият водещ му цъкаше съчуствено.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 12 ПърваПърва 1234 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 16:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 16:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 11:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 15:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 10:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе