Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 47

Странен проблем с газов котел BAXI

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #16

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    да, това направих, свалих го с 0.5 бар - обаче с темпа на покачване трябва да поне веднъж седмично ((. Чудя се а ко е спукан топлообменника не трябва ли да се вижда теч, в котела не виждам да капе от никаде. А не мога да сменя всички части на котела до които стига вода, май ще ми излезе по-евтино да сменя целия котел (което дори и да направех предпочитам през лятото)

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,566
    #17

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Поне от това което намерих в нет-а твоя котел е с вторичен пластинчат топлообмиенник. Това е мястото където водата от водопровода и тази от отоплителната система ги дели тънка пластина метал. Ако проблема не е в пълнещата група, там е. Не тече защото пробивът не е навън, а между двете затворени системи - едната с налягане 1,5 бара , а другата може да е над 6бар и надува през пукнатината в първата. Диагностиката е лесна, само да имат мерак да я направят тези които поддържат котела ти. Откачат едната БГВ тръба, изхода го запушват и с помпа с манометър надуват да 6-8бара и следят налягането дали ще пада - това е. За жалост при тази проба не може да се елиминира на 100% възможността проблема да е от пълнещата група. Ако имат мерак може да свалят топлообменника и да го тестват вече както трябва.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #18

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    мерси, това ми е много полезна информация (макар, ще трябва специалист да направи такава проверка). Да се надявам, че ще успея да мотивирам техниците от поддръжката да се справят с проблема

  5. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #19

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    P.S. Току-що провах да отворя/затворя крана за пълнене на системата - за целта изпуснах около 0.5 бар от обезвъздушителите на радиаторите. Направи ми впечатление че излезе много въздух, при условие че системата беше обезвъздушена (за 2-ри път) преди седмица. Сякаш налягането се е повишавало не само от влизане на вода но и въздух (цялата операция направих при студена система, около 25 градуса температура на бойлера). Чудно ми е откаде се взе този въздух, при условие че налягането се увеличава (освен ако сас спукан котел нямам и спукана тръба към радиаторите, което ще е върхът, вече имах този проблем миналата зима - но от тогава налягането не е падало)

  6. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #20

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Въздух няма откъде да влезе в системата, щом е под налягане. За да проверят пластинчатия топлообменник могат да източат частично системата през лирата и да разкачат топлообменника откъм отоплителната система. Ако има вътрешен пробив от него трябва да продължава да тече вода, идваща от водопровода. Зависи колко е пукнатината

  7. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #21

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Many thanks, ще имам предвид този метод

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #22

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Hello, само да спомена до каде стигнах - смених и тополообменника (не можело да се тества предварително - теста бил слагане на нов) и крана на групата за пълнене. Проблема обаче остана, налягането постепенно си нараства с около 0.05-0.1 бара на ден (при постоянна температура на бойлера). Все още изглежда, че се увеличава при по-продължително позване на БГВ - но след смяната на тези компоненти вече няма никаква идея какво се случва, пълна мистерия. За жалост апартамента ми е проектиран за отопление на газ и няма достатачно инсталирана ел. мощност - след толкова проблеми не бих се замислил и за момент да прежаля инвестицията от 6-7000 (ако не и повече) в газта и да мина на ток!

  10. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,566
    #23

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Цитат Първоначално публикувано от baxi240
    Hello, само да спомена до каде стигнах - смених и тополообменника (не можело да се тества предварително - теста бил слагане на нов) и крана на групата за пълнене. Проблема обаче остана, налягането постепенно си нараства с около 0.05-0.1 бара на ден (при постоянна температура на бойлера).
    Това не може да бъде. Всичко може да се тества при желание. Тия твоите майстори нямат ли поне малко професионално любопитство да хванат проблема. От кой град си?

  11. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #24

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    София ..., както и да е не ми е до това, че платих за ненужна смяна, а че проблема остава и не знам какво вече може да се направи - освен нов котел, което като се има предвид че този е на 1 година си е абсурд а и не се сменя посред зима. А и като чета в интернет - поне в БГ май няма марка, за която да се знае че са "reliable" ...

  12. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #25

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Добре де, нали котела е на 1 година - не е ли в гаранция - за какво плащаш? А бе извинявай, нещо беше споменал за бойлер - да не би да има и серпантинен бойлер в системата?

  13. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #26

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Котела е в реална експлоатация от 1 година - но понеже го получихме от строителя (апартамент с монтирано отопление, стандартно за цялата сграда) ни дадоха само 1 година гаранция от фирмата осъществила монтажа. Нямахме избор ... но и в гаранция да е, след като не може да се установи проблема няма голяма полза, никой няма да ти смени целия котел ... Както казах не ми е проблем да платя за да се оправи (не че се радвам), а да се разбере какво трябва да се направи, до тук смених всичко което както и техника по поддръжката така и тук във форума излезе като възможна причина.

    Няма друг бойлер в системата, така наричам отоплителния кръг на котела, където е монтиран манометъра (понже така пише в документацията му)

  14.  
     
  15. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна
    Мнения
    5,259
    #27

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Това с гаранцията е много подло - нали котелът е дошъл пак от тях . Но това както и да е, ще плащаш, ама поне да го оправят, че тогава. Недоумявам как ще ти вземат парите и ще си отидат без да са го оправили !!! Те все едно казват "Хора, не си купувайте Бакси" Това е лудост! Ами - разбирай се с espace да му платиш командировката и да идва да го оправя - Плевен не е толкова далече от София

  16. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #28

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Дори нямах представа колко е гаранцията на 1 котел (макар, че за нещо което струва около 3К може би е нормално да е повече - но както казах нямахме избор). Интересното е, че съм готов да си платя да се оправи а и досега си плащах без да се пазаря - просто за мен е важно да нямам проблеми и да не се занимавам непрекъснато с отоплението и БГВ, но не може да се разбере какво става. От друга страна това не може да е толкова сложно - все пак не е полет до Марс ))).

    Мерси за идеите, поне моята компенетентност се повишава - ако се получи някакво развитие (силно се надявам, че иначе не знам ...) ще "update"-на темата - може някой да спечели нобелова награда за физика покрай моя котел

  17. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2009
    Мнения
    24
    #29

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Един въпрос към специалистите по термодинамика на флуиди - може ли подобен ефект с (сравнително) постоянно повишаване на налягането на системата (бойлера на отоплението) да се дължи на наличие на въздух в нея (освен вода). Температурата на водата се движи около 35-40 градуса, работи помпа която я върти в системата от котел, радиатори, тръби и колектор, датчика за налягането е на първичния (отоплителен) кръг в котела. При смяната на радиаторите, вторичния (БГВ) топлообменник и крана за пълене системата малко или много беше източена и е влязъл вуздух - при пускане системата беше обезвъздушена (при помпата и радиаторите), но ако е останал някакъв въздух може ли при някакви термодинамични процеси в затворената, нагрявана и помпана система да доведе то повишаване на налягането?

    Питам, защото ми прави впечатление многото въздух, който се събира в радиаторите (при увеличаващо се налягане) - като го изпусна минавайки по всички радиатори (изпускам само въздух, без вода) налягането се връща горе-долу където е било първоначално. Т.е. или е имало въздух в началото и той, при термодинамични процеси, е довел до увеличаване на налягането или въздуха е влязал някак в затворената и под налягане система.

  18. Senior Member
    Тук е от
    Sep 2005
    Мнения
    1,566
    #30

    Re:Странен проблем с Газов Котел BAXI

    Това с въздуха е странно, искаш да кажеш че постоянно се появява нов без да си източвал системата или да е падало налягането на 0? Ако е останал въздух то той няма как да е причина за постепенно повишаващото се налягане.
    Сигурен ли си че някъде по системата няма и друга връзка с ВИК, някой кран в банята например. Преди година един клиент постоянно ми се оплакваше от повишаващо се налягане и се оказа че си е оставил един кран за допълване от който започваше да пропуска само при загрята система.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 4 ПърваПърва 1234 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Проблем с газов котел БГВ не се регулира
    От ilko_761 във форум Отопление
    Отговори: 14
    Последно: 26-11-15, 06:44
  2. Проблем с газов котел бош , забива
    От jorja във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 28-10-14, 21:51
  3. Газов котел и водно отопление - проблем!
    От ivodivo във форум Отопление
    Отговори: 10
    Последно: 19-01-14, 23:39
  4. проблем с газов котел
    От kora във форум Отопление
    Отговори: 7
    Последно: 19-01-14, 15:48
  5. Котел BAXI - търся инструкция за употреба
    От dms2005 във форум Отопление
    Отговори: 2
    Последно: 10-12-07, 16:51

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе