Здравейте. Имам газов котел BAXI Silver Luna (240fi) - външен. През лятото парното беше изключено (работеше само на БГВ) и налягането на водата в системата беше постоианнон (около 1 бар). Преди 2 седмици смених всички радиатори (с по-ефективни), но по котела не трябва да е промениано нищо (техници направиха подмяната на радиаторите) - системата беше напълнена, обезвъздушена и котела пуснат на отопление и БГВ. От този момент забелязах много странен проблем, който техниците не могат да обяснят - налягането на водата в системата започна постепенно да се УВЕЛИЧАВА, с около 0.05 бар/ден (0.5 бар за седмица), като в последните 2 дни сам изключил отоплениете напулно (на самия котел, работи само на БГВ) и налягането продължава да се увеличава със същия темп (!!! при условие, че отоплението е изключено и системата е студена - налягането трябва да пада !!!). Проверил съм крана за запълване на системата - изглежда напълно затворен. От друга страна имам странното чувство, че налягането се увеличава когато ползвам БГВ - това е нормално в момента на ползване на БГВ, но след това като изстине системата налягането трябва да се върне към предишното си състояние, докато в този случай остава малко по-високо и така след няколко пускания на БГВ за 1 ден се натрупва увеличение от 0.05 бара. Притеснението ми е, че дори и темпа на увеличение на налягането да се запази до 2-3 седмици ще мине 3 бара и котела ще блокира.
Разбирам, че този проблем не е много ясен, но ако ниакой може да изкаже идея - много благодаря!