Спам и лични нападки.
Почивка за 30 дни
mod. edit
Спам и лични нападки.
Почивка за 30 дни
mod. edit
Последните месеци цената на природния газ се вдига постоянно всеки месец. Нормални са сметките. Моите са подобни, а потреблението ми не се променя. Имам и модулиращ стаен терморегулатор. Разходът в м3 го свалих почти двойно през годините до минималното възможно. В момента ми е еднакъв като миналата година по месеци, но тогава съм бил максимум като цена около 300-350лв., а сега съм с по 100-150лв. повече на месец. В момента цената на природния газ у нас е на почти най-високото си ниво откакто имам природен газ 2009г. Почти колкото 2022г., но тогава намалиха ДДС-то и имаше подпомагане. Сега няма такива неща. Който плаща малко просто няма разход, защото жилището е топло (вътрешни апартаменти с малко външни стени, подпомагащи съседи, големи изолации) и котелът не се включва. При жилища (къщи) с повече външни стени, по-малка изолация има един минимум в разхода, под който не може да се падне. И цената като се вдига постоянно, сметките растат и без промяна в разхода, че даже и при определено намаляване на разхода.
Този пост е редактиран от VanDan; Вчера в 10:37.
johnterry7, няма как от 20 годишен конвенционален котел в комбинация с ВОИ без никаква регулация - термоглави, стаен термостат да очакваш същия разход, като от нов кондензен котел, за да получиш икономия, трябва да дадеш, да вложиш средства. С годините цените на газа скачат, но и техниката се развива и усъвършенства, така че е нормално да се помисли за ъпгрейд. За котел естествено, че не бих се ангажирал, когато не го поддържам аз.
Лазаре, я кажи каква профилактика правиш на котлите и на колко време им чистиш топлообменника/горивната камера?
Ти на тези 26гр дето държиш да е топло трябва да черпиш пак за тая сметка.Колко искаш да е на 1.67лв м3 газ.
Лазар, аз имах по 16-18м3 на ден в самото начало 2009г. и постоянен режим "цък-цък" (включи-изключи) на котела. Първите 2г. каквито оптимизации по системата можеше направих. Стайно модулиращо фирмено управление с програмиране на температура по часове, добавяне на нови или смяна с по-големи радиатори, изолация на къщата (за съжаление е само 6см.), настройки по котела за минимална мощност, температура на водата и регулиране на радиаторите и всички стаи са топли. Свалих разхода до максимум 12м3 на ден в най-студените дни и до 9-10 м3 в средно студените декември, януари и февруари, а в сравнително по-топлите и по 6м3. на ден. Това е с включен разход за БГВ. Колко мислиш, че ще сваля с един нов кондензен котел на мястото на стария Имергаз. Не съм убеден, че само от кондензния режим ще има значителна разлика, която да преодолее поскъпване с до 100% цената на природния газ. Между другото старият котел все още си работи нормално. Когато трябва да се стигне зададената стайна температура работи продължително без да спира, модулирайки мощността си. Когато достигне зададената температура почива дълго време.
Ето малко лични данни от сайта на моя доставчик АресГаз за 20-21 21-22 23-24 24-2025 години. 2022-2023 пусках повечко климатиците и за това не я давам.декември януари февруари20-21г. 371 м3 - 280 лв. 384 м3 - 288 лв. 311 м3 - 253 лв.
21-22г. 345 м3 - 593 лв. 301 м3 - 638 лв. 206 м3 - 375 лв.
23-24г. 287 м3 - 480 лв. 300 м3 - 460 лв. 164 м3 - 237 лв.
24-25г. 301 м3 - 456 лв. 284 м3 - 466 лв. 335 м3 - 561 лв. беше доста студен месец при нас
Ясно се вижда, че разходът не расте и дори намалява, а цената расте. Да кажем, че ще сложа кондензен котел, но и да намаля някой друг м3 няма да помогне с растящата цена. И единствено друго е да махна старата изолация от 6см. на цялата къща и да сложа нова 10-20см. Но това няма да го направя, защото не си заслужава цената, а и вече мисля за нова малка къщичка в някое близко село, защото кварталът ми от еднофамилни къщи и тесни улички стана на блокове и денонощен паркинг на автомобили на всяко възможно място. Дори и пред гаража ми постоянно има спрели и не мога да изкарам или прибера моята кола. А по улиците не могат да се разминат две коли. Има спрели и на кръстовища и завои и не се вижда нищо. И започнаха да стават постоянно катастрофи на малките квартални кръстовища, нещо което не помня въобще да е ставало в квартала в предните години.
Този пост е редактиран от VanDan; Вчера в 11:38.
Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; Вчера в 14:01.
Профилактики правим веднъж годишно, както препоръчва производителят и ако желае клиента. Горивната камера се чисти задължително при всяка профилактика - то това е най-важното, както и филтрите, кондензния съд, РС се проверява. При работа на ниска температура има много отлагания и ако не се почистят се влошава топлообмена, съответно се повишава разхода. Да не говорим, че ако дълго време не е отваряна камерата, после може капакът изобщо да не може да се отлепи
Този пост е редактиран от Lazar; Вчера в 15:01.