Лятото за бойлерът, готвене и лютеници около 20м3 на месец ~30 лв
Лятото за бойлерът, готвене и лютеници около 20м3 на месец ~30 лв
И това, че цената на природния газ зимата се вдига, я лятото пада, много добре си го знаем всички ползващи този вид гориво.
Какви са тези сметки от 4лв. в летните месеци? Всеки месец плащам на "Ситигаз" по 3,02лв. без ДДС затова че са ми монтирали газомер, иначе готвене и БГВ за двама са около 23лв. на месец.
Сега проверих точно по ел.фактурите - от юни до сега са около 5.50лв. на месец. Само за подгрев на топла вода за сам мъж. Няма такива такси май на Аресгаз при нас. Преди да се разведем с жената и заедно с дъщерята и ние бяхме с летни сметки 25-30лв. То и на водата разходът ми падна от 18-20м3 на 3-4м3. Иначе зимата си топля цялата къща, независимо че съм сам. Писал съм преди, че не мога да се завра само в една стая. Стигали сме и 400лв. "зимна" сметка при студени месеци, желание от жените за 24гр. в къщи и високи цени.
Този пост е редактиран от VanDan; 24-10-23 в 10:43.
Айде честито 36% нагоре.Пак ще използвам гаранцията на климатиците.
82,12 e между
01 септември - 30 септември 2021 г. 69.40 01 октомври - 31 октомври 2021 г. 94.54
Е, и по-зле може https://business.dir.bg/pazari/konfl...-gaz-za-evropa
Иначе да се радваме на топлото време, вчера и днес трупам витамин D… ( 28-29С )
![]()
Това е средногодишната ми статистика - с цена, такси и ДДС, целите фактури. При други може би има разлика в първите години, напоследък май всички доставчици са еднакви. Мегаватите съм ги сметнал като кубиците(в това ми е статистиката, че навремето нямаше мегавати) ги умножих по 0,0108. Навремето е било под 0,0105, а сега се приближава до 0,0109
за м3 Година Mwh 0.70 2017 65.05 0.76 2018 70.38 0.86 2019 80.00 0.74 2020 68.87 0.99 2021 91.96 1.67 2022 154.22 1.78 2023 164.98
Здравейте,
разполагам с едноконтурен Висман 100, B1KC/HC, с който отоплявам 2 етажна къща 170 м2, с радиатори и БГВ към него.
Разходът в момента е 10 м3 на ден, като управлението е поето от СТ-200 на Бош, с което модулира мощността и температурата.
Това , което разсъждавам, може и да не съм прав, е следното:
1м3 е 10,5 квт, този котел е с минимум 4,7 квт. Т.е. ако работи на минимум 24 часа, то разходът под 10м3 няма как да падне - прав ли съм ?
Поздрави!
Според мен - да. Мисля, че в някоя от книжките пишеше минимум малко над половин м3 на час
А защо трябва да работи постоянно? Не се ли изключва ако е топло в стаите?
А защо да не работи все пак един човек мисли с главата си. Ако имаш 5-6 стаи как смяташ да ги отоплиш с 4-5кв ще си работи та акъла ще му се вземе. От това по нормално няма аз го пиша от 1000 години. Човека е написал отоплява два етажа. Сега че вие си поизмисляте нещата не означава че ще победите термодинамиката. Това което описва се е случвало случва и ще се случва за в бъдеще а вие си фантазирайте разни други неща
Управлението на котела е поето от Бош СТ200 , с модулация по външна температура. Начинът, по който работи е, че намаля мощността и температурата на подаване, ако усети, че помещението се затопля, до момент, в който изключва. След това, когато започне да изстива, се включва отново на минимална мощност и температура, колкото да поддържа заданието си.
Разбира се, това означава, че котелът ще работи поне на минимум, т.е. тези 0.5 м3 в час, за които и по-горе някой спомена.
По проект къщата има топлозагуби от 7-8 киловата.
Работа с термостат от типа он-оф означава котелът да пали с висока мощност , за да достигне заданието, след което да изключи, и това води до по-голям разход на час, и непрекъснати цикли вкл - изкл.
Да, миналата зима пусках климатиците и сметките бяха определено по-ниски. Но тази за сега съм си на котела на газ. Да, намалил съм малко градусите на 21-22 (двата вида режим на стайния регулатор), но не ми се слуша пукане и веене.