Страница 188 от 188 ПърваПърва ... 138178186187188
Резултати от 2,806 до 2,816 от общо 2816
Like Tree1130Одобрявам

Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member Аватара на Localghost1
    Тук е от
    Apr 2006

Отговор: Колко ви струва отоплението на природeн газ с локално парно?

Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Ток има полза само, когато се използва принципа на термопомпата - било въздух-въздух (стенен или подов) климатик или въздух-вода (подово, конвектори, с големи условности радиатори).
    Мисля, че токът на нощна тарифа с конвектори също е по-изгоден от газта в момента (ако се използва автоматизация, разбира се). Това като се има предвид, че конвекторният радиатор е малко по-ефективен от нормалния (за съжаление май конвекторните за парно все още са прекалено скъпи).

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цитат Първоначално публикувано от Трифон Панайотов Трифонов Виж публикацията
    Потребител HRS9, само за вас- Въпросът беше към габровец.

Конвекторите за "парно" имат възможност и за охлаждане. Разбира се, не в съчетание с кондензен. Мисля е ясно с какъв източник, потребител VanDan?!
    Много се връзваш бе човек. Един писал, друг отговорил. Голяма работа. Ако обаче желаеш всички да следват само твоите заръки ще е трудно. Между другото и аз съм минал през разни неща. Първо беше локално парно със самоделен котел на твърдо гориво и самоделни лири - бяха бедни години. После смених самоделния котел с фирмен на твърдо гориво Дакон и смених лирите с големи панелни радиатори. После с доста чакане и мъки дойде природния газ до къщата ми. Минах на котел на природен газ. И последната придобивка във времето беше фирмения програмируем модулиращ стаен терморегулатор. През това време имах 2 климатика, към които добавих още 1 2017г. През 2022г. смених 2-та стари с нови 2 климатика. Поне 2 пъти бях близо до решение за покупка на термопомпа, но винаги се отказвах, защото с радиаторите няма много полза, а с цената щях да си плащам години сметките дори и при скъп природен газ. Подово няма шанс да направя, а конвектори не искам. Дали ще духа и бучи климатик или конвектор все тази.
    Евентуален план за чисто нова къщичка в някое близко село ще е с термопомпа и подово, слънчеви панели с инвертор и батерия, може би и агрегат и по възможност сондаж за кладенец.
    Този пост е редактиран от VanDan; 10-02-25 в 16:54.

4. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

https://www.capital.bg/biznes/energe...dishen_vruh_-/
    За съжаление, който няма алтернатива, продължава напред.
    Дано не се отрази у нас!

5. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Аз вече написах, че се е отразило и цената на природния газ у нас в момента е на "върха". Но ти изглежда си повече чукча писател, а не читател.

6. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Цитат Първоначално публикувано от VanDan Виж публикацията
    Аз вече написах, че се е отразило и цената на природния газ у нас в момента е на "върха". Но ти изглежда си повече чукча писател, а не читател.
    Цената е достигнала тази стойност на 10.02.2025г.

7. Senior Member
    Тук е от
    Jun 2002

Цената расте отдавна и това е отразено у нас. Тя се определя от КЕВР и после локалните доставчици на базата на тази цена определят своите. За януари е обявена 81.94 лв./MWh (без акциз и ДДС, без разпределение и т.н.). За февруари е 84.34. Пак има увеличение. Това съчетано с доста ниските температури в момента ще надуе още сметките.
    Този пост е редактиран от VanDan; 11-02-25 в 10:06.
    espace, vanz и HRS9 харесват това.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

""Булгаргаз" предлага цената на газа за месец март 2025 г. да е 87.34 лв./MWh, което е увеличение с 3.56 % в сравнение с утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) стойност за месец януари от 84.34 лв./MWh. Това става ясно от заявлението на газовото дружество."
    https://business.dir.bg/energien-paz...za-mesets-mart
    При мен следва оптимизиране на контрола, след което ще извърша още едно практическо упражнение.
    Въз основа на това ще преценя колко би ми струвало отоплението на природен газ. Дано студовете продължат и тогава, за да бъде преценката максимално адекватна!
    Форумът ще бъде своевременно уведомен.

пп. Ако някак вече е било отразено, а само аз не съм забелязал, моля да бъда извинен!
    Този пост е редактиран от Трифон Панайотов Трифонов; 14-02-25 в 14:15.

10. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2024

Има още 2 седмици, докато се реши цената. Тези дни падна доста на ТТФ та не е хич сигурно, че ще е това, което иска бгаз

11. Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Живее в
    Аксаково

Да, има подобни примери в близкото минало и дай боже!

12. Junior Member
    Тук е от
    Feb 2013

Аз в Асеновград си мисля,че плащам много високи сметки, обаче виждам и други хора с подобни сметки тук.
    Това което отоплявам е:
    1. хол с кухня 36кв/м има три радиатора.
    2.спалня 19кв/м има един радиатор
    3.гостна/детска стая 10кв/м има един радиатор
    4. Баня 3.60кв/м има лира
    Ползвам топла вода, нямам бойлер. Ползвам и газови котлони.

При мен обаче има няколко казуса. Котелът е много стар, на 20 години - Vaillant. Самите радиатори нямат врътки за регулиране, мога да регулирам температурата само от котела, моят е монтиран отвън, на една от терасите.
    Съответно не мога да спирам радиатора в гостната, която се ползва много рядко, когато дойде някой. В месеца 2-3 пъти, в останалото време си работи залудо.
    Интересно,че врътката на самия котел за парното с милиметър да увелича и вътре радиаторите почват да горят, с милиметър да я върна и радиаторите са хладки хаха
    Друг голям консуматор е жена ми, просто е луда. Постоянно й е студено, постоянно е надула парното и вкъщи е 26градуса, аз се побърквам от тая сауна и си ходя по боксери цяла зима

Сметките ми са:
    Декември - ток 50лв. газ 402лв
    Януари - 92лв газ 486лв
    Февруари - ток 83лв газ 473лв

Чудя се какво да променя за следващата зима живи и здрави. Дали да сложа въртки на радиаторите и да мога да ги контролирам и от вътре, да спирам този в гостната и поне два от хола, който е много слънчев и мисля,че пак ще е добре.
    Друг вариант да се закупят хубави климатици,че сегашните са вече стари, но за това ще трябва сериозна сума, сигурно около 5 000лв за два климатика.
    Да купя 2-3 конвекторни печки и да се топлим с такива. Ползвали сме преди на Елдом но се развали след 5-6 години ползване, но бяхме доволни.

Кое е най-удачно според вас. Тези пари мисля,че да много, другите варианти дали биха смъкнали разходите?

13. Member
    Тук е от
    May 2018

Сметките ти са нормални а най-удачно е да не четеш тоя форум. Едно време във форума за климатици имаше едни хубавци дето с 50 вата консумирани от японска трошка втора употреба ходеха голи и отваряха прозорците.В тоя форум е пълно с хора които лъжат нямат си хал хабер от нищо и депресират другите като тебе. Не чети форума и ще видиш че всичко ще ти е наред не затваряй кранове не ги отваряй не търси удачни решения.
    espace одобрява това.

14.  

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 188 от 188 ПърваПърва ... 138178186187188

Подобни теми

1. Майстор за локално парно из Пловдивско
    От Jumbalaya във форум Купува
    Отговори: 0
    Последно: 15-11-13, 17:46
  2. Отговори: 1
    Последно: 27-03-13, 17:25
  3. мога ли да си направя локално парно ?
    От get във форум Отопление
    Отговори: 15
    Последно: 09-01-12, 12:28
  4. UPS за локално парно,избор?
    От Binq във форум Отопление
    Отговори: 1
    Последно: 07-01-10, 16:22
  5. Локално парно с бойлер
    От nakt17 във форум Отопление
    Отговори: 18
    Последно: 19-03-08, 11:05

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе