Първоначално публикувано от
lazarus18 ivanatora, щом досега си се топлил в тази камина и си имал радиатори навсякъде, не виждам начин да останеш доволен от климатик за отопление.
Най-вероятно сметките на климатик ще са малко по-ниски от на газ и ще можеш да се охлаждаш с тях през лятото. Това е добрата част. Факта, че извън стаите с климатици ще ти е студено е лошата. Аз като човек живял на парно и сега на газ не мога да вирея на климатик през зимата. Ползвам газ и отделно климатик за през лятото.
Сега живея в апартамент 90 кв.м. чиста площ в нова кооперация с отвратителна изолация и ултра калпава дограма, без съседи под мен, югоизток. Инсталацията е със евтин и неоразмерен котел, неефективно изчислени и разположени радиатори. За 7 месеца отоплителен сезон съм платил 800 лв газ. Това е при поддържане 23-24 град. нонстоп, дори и като ни няма по няколко дена, във всяка стая и бани, тоалетни, влиза и топла вода и малко готвене на газ.
Смятам, че със правилно изчислена инсталация и по-икононичен котел, по-добра дограма и съседи около теб, тези пари може да паднат с 30%.
Съседа над мен, в абсолютно същото жилище /малко по-ниски тавани/ се топли с 3 скъпи климатика и е платил около 600 лв ток за същия предиод /дано не ме лъже/, отделно към 100 лв за газ /готвене и топла вода/.
Цените са близки и избора ти трябва да е определен по-скоро от удобствата/неудобствата на двете технологии.