Страница 2 от 2 ПърваПърва 12
Резултати от 16 до 21 от общо 21

Отопление на апартамент - климатици или газ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Moderator Аватара на justify
    Тук е от
    Jun 2009
    Мнения
    9,302
    #16

    Re:Отопление на апартамент - климатици или газ?

    Цитат Първоначално публикувано от lazarus18
    ivanatora, щом досега си се топлил в тази камина и си имал радиатори навсякъде, не виждам начин да останеш доволен от климатик за отопление.
    Най-вероятно сметките на климатик ще са малко по-ниски от на газ и ще можеш да се охлаждаш с тях през лятото. Това е добрата част. Факта, че извън стаите с климатици ще ти е студено е лошата. Аз като човек живял на парно и сега на газ не мога да вирея на климатик през зимата. Ползвам газ и отделно климатик за през лятото.
    Сега живея в апартамент 90 кв.м. чиста площ в нова кооперация с отвратителна изолация и ултра калпава дограма, без съседи под мен, югоизток. Инсталацията е със евтин и неоразмерен котел, неефективно изчислени и разположени радиатори. За 7 месеца отоплителен сезон съм платил 800 лв газ. Това е при поддържане 23-24 град. нонстоп, дори и като ни няма по няколко дена, във всяка стая и бани, тоалетни, влиза и топла вода и малко готвене на газ.
    Смятам, че със правилно изчислена инсталация и по-икононичен котел, по-добра дограма и съседи около теб, тези пари може да паднат с 30%.
    Съседа над мен, в абсолютно същото жилище /малко по-ниски тавани/ се топли с 3 скъпи климатика и е платил около 600 лв ток за същия предиод /дано не ме лъже/, отделно към 100 лв за газ /готвене и топла вода/.
    Цените са близки и избора ти трябва да е определен по-скоро от удобствата/неудобствата на двете технологии.
    Lazarus този твой съсед сигурно тази зима месеца в който е платил 600лева за ток е използвал климатиците да изстрелва космичеsката совалка в космоса.

    ivanatora Изобщо не вярвай на обещания/предсказания/видения и други подобни когато става въпрос за отопление на газ.Освен може би ако са направени от Кашпировски.Включително и на това, че няма да си доволен от вида на отоплението(с климатици) след като досега си бил с камина.

    Най-комфортното на най-ниска цена( с оглед последващите сметки) е ето това http://mmc.bg/admin/pics/67_2_PL%20A...:COOL_2010.pdf или ето товаhttp://www.fujitsu-general.bg/cat_33.html.Цени между 6000 до 20000 лева за отопление, охлаждане топла вода зима и лято стига да можеш да си го позволиш.Ако няма замазка можеш да направиш подово отопление както е демонстрирано.

    Пък тези с гатз нека "Гонят Михаля" от юли 15-20% скок на газта и от януари 2011 още поне 10% за честита нова година.Ако скочи долара накъдето вървят нещата +N% сметка газ...Газта е добра за отопление, ако не бяха тези убийствени цени.Избиване няма ще имаш комфорт+ големи сметки.Тези сметки до 100 лева/месечно на газово отопление плащат тези които целогодишно вски месец плащат по 100 лева, за да не им "тежи"зимата сметката за отопление н агаз.

    Имам съсед 86кв.м. апартамент с 3 жени вътре строил ги е и в коридора, банята и тоалетната не отоплява(спрял е радиаторите-на газ е) януари'2010=255лева сметка за газ+94 сметка ток.

  2.  
     
  3. Moderator
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    8,827
    #17

    Re:Отопление на апартамент - климатици или газ?

    justify, ти някакъв съдник ли си тука, че си тръскаш последното мнение?
    Човека иска мнение и хората го дават.
    Това че познаваш 1 човек с високи сметки на газ, не означава, че всеки трябва да изтръгне газовата си инсталация и да си купи климатик.
    Не случайно съм написал няколко пъти "правилно изчислена система". Огромна част от хората, ползващи газ нямат такава и страдат от това.
    Макар при климатиците нещата да са по-лесно и хората да се пообразоваха, и там има изключения. Справка, моя офис, в който плащам над 300 лв ток за 3 климатика, работещи на 30 градуса и хора, умиращи от студ.
    Плюс това, кой е казал, че цената е определяща за всеки. Аз лично не бих се топлил на климатик, дори и да ми струва 10 лв/месец.

  4. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #18

    Re:Отопление на апартамент - климатици или газ?

    Малко офтопик, но немога да се сдържа. Ако системата ти е недооразмерена няма как да се плащат големи сметки за ток. Пак причината си е голями топлозагуби, без значенеи дали си на ток или на климатици. Те климатиците сигурно ще замръзват и няма да топлят. Факт е, че на газ мстеките не са толкова ниски както би ни се искало. Когато се почна газифицирането газта беше един добър заместител на мазута, като цената му не беше по ниска, но имаше предимство, че не се бункерова като мазут в началото на зимата, а се плаща само толкова колко изхабиш. При сегашните цени на мазут и газ незнам как стоят нещата. За домашни услочия отоплението на газ е по икономично от това на ток, като не се броят климатиците, моито няма какво да се лъжем, по икономични са. Нови обществени сгради на парно почти не се правят. Прави се централна климатизация, пък и климата в България налага задължително охлаждане лятото, което автоматично отхвърля отоплението на газ. Немога да си представя да дам няколко хиляди лева за отоплителна система на газ и после да откия, че ще трябва дам още няколко хиляди лева за да си охлаждам къщата или апартамента. Това е реалността. Чувал съм за абсорбционни климатици на газ в Съветския съюз. Сега едва ли се ползват такива. Както знаете там за газифициране навсякъде, но едно време не са плащали за това.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2006
    Мнения
    3,036
    #19

    Re:Отопление на апартамент - климатици или газ?

    1- тука само се дракаме,а човека с темата не е влизал тук от 15ти май при регистрация на 14ти !!! Не е ли ясно колко го е.е за нашите отговори...
    2- има начин ( лесен за мен) при готова инсталация да се стопли жилището,че и топла вода да има нонстоп.Инвестицията ще е в рамките на 3500 лв ,а месечната сметка гарантирам писмено и нотариално,че няма да надхвърли зимата 100 лв заедно с топлата вода .Използва се външно инверторно тяло на климатик за затопляне ии охлаждане на водната система. Ако се търси изрично и охлаждане лятото,то ще се наложи подмяната на радиаторите ( или само добавяне) на вентилаторни конвектори . Тоест + 1000 лв към горната инвестиция

  6. Novice
    Тук е от
    Jan 2003
    Мнения
    7
    #20

    Re:Отопление на апартамент - климатици или газ?

    Здравейте и от мен.
    Искам да се включа с моето мнение
    1. Цените наистина са съизмерими.
    2. И при газ, камини и климатици има амортизация (климатиците след 5-10 одини и трябва да се сменят, за котлите които са на дърва има и по-сериозни профилактитки, а за газ не съм супер запознат)
    3. Началната инвестиция пак може да се каже че е съизмерима.

    Според мен са най-важни съседите.
    Тази зима си подготвях апартамента и съседа отдолу се отоплява с камина и радиатори. Дограмата е супер изолацията още повече. Докато си бачках и ремонтирах съм стоял по потник и фанелка. 20-21 градуса без да се отоплям (ако не броим въздуха който издишам )

    И един отговор към lazarus18 - зимата за да се стоплиш не трябва да набримчваш климатиците на 30!!! Не помага че си избрал високи градуси. Компресора не успява да почива и така става супер неефективен.
    Както по-гре писаха предимството на климатика е че ще може да се охладиш през лятото !!!

    Късмет с инсталацията и с избора.

  7. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #21

    Re:Отопление на апартамент - климатици или газ?

    Това със съседните и каминините на дърва е ясно. КПД-то има е толкова ниски, че повечето от топлината заминава през комини и теб фактическит те топли коминкото тяло.

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 2 ПърваПърва 12

Подобни теми

  1. Отопление на апартамент от 60кв.м. в София
    От cvetan85 във форум Отопление
    Отговори: 26
    Последно: 16-06-14, 13:47
  2. Смяна на отопление - преминаване на климатици
    От smirnofster във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 33
    Последно: 18-01-14, 00:34
  3. Отговори: 8
    Последно: 26-06-11, 22:41
  4. Най подходящо отопление за апартамент
    От vakata77 във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 19
    Последно: 23-05-11, 00:29
  5. Отговори: 3
    Последно: 24-05-10, 07:35

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе