Малко излизаме от темата пък вече това не е добре за мен, ама нейсе.
Лично аз не виждам никаква икономическа логика в това щом газа е поскъпнал с 50% то електрическия ток да получи по-високи цени. Говорим за икономика, а не за логика въпреки че има и логика и тя е проста - когато природния газ получи по-високи цени много хора преминаха към използването на дърва за отопление.
В една свободна икономическа среда в която всички цени се диктуват от пазара логиката винаги трябва да следва основния принцип - търсене и предлагане. Високото търсене води до високи цени, високите цени намаляват търсенето - естествен регулативен механизъм на всеки свободен пазар.
Аз лично бих предположил, че високите цени на тока биха отказали, хората които възнемеряват да използват климатици за отопление и биха ги насочили към друга алтернатива - топлоизолация, но със сигурност не и към природен газ, който вече е на високи цени. Ако поставянето на топлоизолация стане на високи цени има вероятност за търсене на други решения, но при положение, че в сферата на строителството останаха твърде много хора безработни то техния труд на този етап е на по-ниски цени отново заради основния принцип търсене и предлагане.
Друг важен факт, който трябва да се помни е че високите цени на природния газ станаха факт, защото потребителите му бяха едва 40 000, докато тези които използват електрически ток са много повече. Природния газ имал по-високи цени! Еми какво от това би си помислил човек, който не потребява тази стока и след това би забравил за самия факт веднага след като е чул новината. Някой от тези, които я потребяват очевидно преминаха към по-евтини алтернативи, кой дърва за отопление, кой климатици, кой нещо друго.
Повечето алтернативи са на по-ниски цени, но и с по-ниска степен на комфорт, ама когато нямаш пари основния двигател е, кое е по-евтино.