Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 32

Котле и радиатори

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Котле и радиатори

Здравейте,

надявам се скоро да имам акт 16. В апартамента има инсталация за газ. Колко е качествено направена и проектирана не знам.

Някой запознат може ли да ме ориентира колко пари ще трябва да приготвя за котле и радиатори. А може да трябва и друго да се планира, за което не знам.

Става въпрос за хол 30 кв.м., две спални по 9 и 11 кв.м. и баня 4 кв.м.

Благодаря предварително.

2.  

3. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Re:Котле и радиатори

Какво котле (едноконтурно, двуконтурно, конвенционално, кондензно, скъпо, евтино) и какви радиатори(алуминиеви, панелни, високи, ниски) предпочиташ? Понятията са доста разтегливи. Къде е котела, дай някоя снимка на изводите.

4. Member
    Тук е от
    Aug 2004

ops5, имаш ли основателни причини да искаш да се отопляваш на газ?
    В момента кубик газ струва почти 1лв., чака се и още увеличение, цената на 1KWh енергия от газ е между 10ст и 11ст., като това е теоретичната стойност, т.е. без загуби, ефективностти и т.н. Отделно инвестицията си е пари, а котлето кара до 6-7г., макс. 10г., заема не малко място, и т.н. Преди 5г. беше на сметка, когато кубика беше около 50ст., ама сега си е прекалено скъпо.
    Ако държиш на лукса, добре, но ако търсиш ефективност, не е това решението в БГ. За същите пари които ще дадеш за инсталацията на газ можеш да си сложиш много добра климатизация, ще ти идва определено по-евтино от газ, ще те охлажда лятото (това са си все пак 3-4 месеца лятото), пак ще има живот колкото инсталацията на газ.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Цитат Първоначално публикувано от Lazar
    Какво котле (едноконтурно, двуконтурно, конвенционално, кондензно, скъпо, евтино) и какви радиатори(алуминиеви, панелни, високи, ниски) предпочиташ? Понятията са доста разтегливи. Къде е котела, дай някоя снимка на изводите.
    Еха, Lazar, ти ме заби. Не знам какъв искам, нещо което да е на баланса, откъм качество и цена. Чувал съм, че за сносно котле трябват 2 000 лв, но колко е вярно не знам, както и какъв вид е. А за радиаторите от обща култура знам, че алуминиеви е най-добре. Котлето е предвидено в хола, то май винаги там се слага.

Цитат Първоначално публикувано от Sad Reader
    ops5, имаш ли основателни причини да искаш да се отопляваш на газ?
    В момента кубик газ струва почти 1лв., чака се и още увеличение, цената на 1KWh енергия от газ е между 10ст и 11ст., като това е теоретичната стойност, т.е. без загуби, ефективностти и т.н. Отделно инвестицията си е пари, а котлето кара до 6-7г., макс. 10г., заема не малко място, и т.н. Преди 5г. беше на сметка, когато кубика беше около 50ст., ама сега си е прекалено скъпо.
    Ако държиш на лукса, добре, но ако търсиш ефективност, не е това решението в БГ. За същите пари които ще дадеш за инсталацията на газ можеш да си сложиш много добра климатизация, ще ти идва определено по-евтино от газ, ще те охлажда лятото (това са си все пак 3-4 месеца лятото), пак ще има живот колкото инсталацията на газ.
    Ами чувам мнения от познати в двете крайности. И много доволни и много недоволни от газта. Става въпрос за месечните сметки. Иначе за комфорт май всички са доволни. Сложих климатик в хола, модела беше избран след консултация във форума. Относно сумата за инвестицията не съм мислил. За това и отварям темата. Системата е направена от строителя. Уж трябват само котле и радиатори и монтажа съответно.

Та ми е чудно колко ще излезе инвестицията за котле и радиатори и други неща, ако трябва. Lazar със сигурност е запознат. Другия ми вариант за отопление в спалните е 2500 - 3500 лв за климатици. Ако и за газ трябва да дам толкова, може и да си струва. Дори и сметките за газ после да са по-големички, поне комфорта ще е по-добър.

6. Member
    Тук е от
    Aug 2004

ops5, ти сам си преценяваш кое да избереш.
    Аз ти говорех от личен опит. Пак по същите причини, нова сграда с изградени инсталации за отопление на газ, се включих на газ. Изкарах няколко години, и беше добре, но цените на газта вече са прекалено и несъразмерно високи спрямо цената на тока у нас. Миналата зима окончателно преминах на отопление с климатици и не съжалявам. Разлика в комфорта на отоплението не откривам да има, все пак съм сложил добри машини, дори си позволявах да пускам много топло до 25-26г. тази зима, и сметките за ток пак бяха поне 2 пъти по-ниски от тези които преди плащах за газ. Повярвай, ако е за 1-2г. не е от значение, но за 10г. си е сума ...
    На газ съм оставил единствено топлата вода, удобно е, не мога да го отрека.
    Ако вече имаш един климатик в хола, направо вземай още 2 за другите стаи и не се вкарвай в разни измислени газови филми.

7. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Sad Reader, вярвам ти и ти съчувствам, че си бил вкаран в газов филм. За кой ли път ще повторя - при правилно изградена инсталация и правилно подбран котел и радиатори месечните сметки за отопление на газ и климатици са съизмерими, оттам нататък е въпрос на вкус.
    ops5, направих си труда да ти сметна всички разходи до пускането в експлоатация и сметката излезе следната:
    между 2500лв (с пакет Теси Комфорт) и 3500лв (с котел Вайлант), като в цената влизат и панелни радиатори, труд, озаконяване - всичко до края. Това е ако имаш платена такса присъединяване към газовото дружество.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2010

Не, но доколкото знам тя е към 500 лв. Значи инвестицията за газ ще ми излезе, колкото и за климатиците. А за месечните сметки няма да разбера преди да започна отопление на газ.

Благодаря Lazar, благодаря и на теб Sad Reader, до акт 16 имам време и ще мога да помисля още.

10. Member Аватара на felipe
    Тук е от
    Apr 2007

Хм...и аз тези дни приключих газифицирането си,зимата ще видим как е,апартамента ми е в къща 90 м2,четири стаи, четири радиатора на 60 см с общо 77 ребра,медни тръби и котлето е двуконтурен Vaillant turbo tec plus 6,8-20 kw.Тези дни ще идват от сервиза на Vaillant да го пускат,има ли нещо специфично което трябва да ги питам или да им кажа да направят?
    П.П. Таксата за присъединяване е 830 лв.,като аз я платих в двоен размер понеже пускаха тръба само за мен ...дано си е заслужавало,изобщо всичко излезе 8200 лв..

11. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Големи такси си платил ама поне котелът ти е без грешка. Няма нищо специфично, всичко ще бъде направено. Гледай да си осигуриш присъствието за лекцията.

12. Member
    Тук е от
    Aug 2004

Lazar, преди 4-5г. и аз мислех същото като теб, ако инсталацията е добре направена, ако всичко е сметнато, то няма как да не е добре работата. И беше така, но при едни други цени на газта
    Както казах по-горе, в момента 1 KWh топлоенергия от газ идва на цена около 10.5ст. с ДДС (за справка например сайта на www.bstc.biz). Отделно, честно казано имам съмнения в качеството на това което идва по тръбите, това по наблюдения на газовите котлони които ползваме за готвене, понякога пламъкът е много различен от нормалното, един такъв червен към жълто и гори на пресекулки, нормалното е синьо и се е случвало да е синьо, но зимно време синьото е рядкост). Не знам по каква причина, но определено не е в нас причината, а в доставчика. Знам че няма с какво да се разреди газа, но фактите са си факти.
    Отделно, при сметките трябва да се отчете че КПД-то на обикновен котел е около 85-90%, отделно има загуби от вкопаните тръби в пода, не знам колко, но има. Така цената реално на 1KWh при газ отива на около 12ст., грубо сметнато догато се стигне до топлене на жилището.
    Токът в момента струва някъде около 12-13ст нощен, и около 18-19ст дневен, средно да е около 15-16ст., това е повече от 12ст при газта, ако изпоолзваме духалки няма да се върже сметката. Обаче при климатиците сметката е друга, сложил съм 3 климатика с коефициенти средно около 4.5, знам това е при +7градуса, при средно ниво около 0 градуса са около 3-3,5. При -10градуса бяха около 2, но такива дни са рядкост все пак. Така че средно да броим коефициент 3. Имаме съответно цена на 1 KWh около (15-16ст) / 3 = 5-6ст., което е 2 пъти по-малко от 12 ст. при газта. Точно 2 пъти са ми по-малки и реалните сметки за ток които плащах тази зима спрямо последните ми сметки за газ когато се топлех на газ. Просто сметките са такива, няма как да излязат други при тези цени на газта и тока. Преди 5г. когато газта беше 2 пъти по-евтина от сега цената отиваше на кантар, но сега определено газта е надценена и то значително спрямо тока. Аз все още си държа инсталацията за отопление на газ, някой ден цените у нас може да се нормализират и да мина пак на газ, но засега просто не си заслужава.
    Между другото наблюденията ми изцяло съвпадат с тези на съседите ми, все повече започват да се разочароват от газта заради високата цена.
    Никого не искам да убеждавам, просто споделям мнението си след 5 годишен опит с газово отопление. И не че не мога да си позволя да плащам по 400лв./месец зимата за газ, но предпочитам да плащам по 200лв/месец а остатъка да си го спестявам, че това са почти 1000лв. спестени на сезон. Някой ден, ако и като прежаля инсталацията на газ ще махна и радиаторите, ще се смеете, ама имат доста ребра и заемат много място под прозорците.

13. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Sad Reader, ти гледаш твоята инсталация, а на мене това ми е работата - да изграждам отоплителни инсталации и да ги поддържам - не само на газ, а с всякакъв топлоизточник. Отказвам се да слушам като почне някой да плюнчи молива и да ми прави сметки на тефтер. Аз не се интересувам колко лева е 1кВч на газ, ток или дърва. Повече се интересувам какви сметки плаща дадено жилище. Поддържам постоянно връзка със старите клиенти, а понякога черпя информация за сметките на даден клиент директно от газовото дружество. Водя си статистика и според марката и модела на котела. Твърдо мога да кажа, че сметките са между 1 и 2лв/м2, т.е. за апартамент 100м2 - сметки между 100 и 200лв за различните месеци. За къщи сметките може и да са малко по-високи, но това важи независимо от горивото. Не знам какво е твоето жилище, но виждам някакво противоречие - сметки на газ 400лв, което би трябвало да означава голямо жилище, а в същото време казваш че се отопляваш с 3 климатика, което значи малко жилище? Предполагам, че обяснението е в лоша отоплителна инсталация. Все пак - колко голямо ти е жилището и какви сметки плащаш за 3-те климатика?

14.  

15. Member
    Тук е от
    Aug 2004

Lazar, не искам да споря, просто споделям опита си. Жилището ми е сравнително малко, 3-стаен, 86м2, затова съм сложил и 3 климатика. Газовото отопление ми излизаше средно по около 10-12м3 газ на ден за цялата зима (през по-студениете месеци средно дори и 12-14м3 на ден), имало е и отделни студени дни с по 16-18м3 (да, имаше периоди в които всеки ден съм гледал газомера, просто се бях запалил по темата за оптимизации и икономии на газовото отопление). Обаче подобно нещо като отопление с 2лв/м2, т.е. 2м3 газ на м2 на месец, т.е. при мен 170м3 газ за месец или 5-6м3 газ на денонощие като някакъв среден разход никога не съм постигал, за такъв разход трябва да е много топло времето навън. Жилището има добра дограма, изолация и т.н., но въпреки всичко се нуждае от повече за отопление. Затова, накрая просто минах на друг тип отопление и спрях със сметките. Истината е, че няма как да изкараш повече топлина от тази която има в единица газ или ток, колкото и да ти е добра и оптимизирана инсталацията, т.е. топлото не идва от нищото.

16. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Топлото не идва от нищото, но може да отива в нищото, ако не работи добре системата. 400лв сметка за газ за 86м2 жилище е прекалено, ама прекалено много! Това не е нормална сметка. Не си спомням дали сме те обсъждали, но сигурно има какво да се направи. Ако искаш - пиши в голямата тема или пусни своя, да не смесваме нещата. Това, че газът скочи много не означава, че токът няма да скочи и да възстанови статуквото. Виж интервюто на П.Димитров:
    Можем ли да видим в перспектива движението на цената на тока?
    - Като имате предвид, че основните цени са по дългосрочни договори, то сметката може да се направи. Заради възобновяемите източници и като се има предвид плащането на емисии от следващата година, поскъпването ще е с около 45%.

Това поне твърда прогноза ли е?
    - Това е при положение, че цените на газа и нефта се гледат почти като константа. Но те няма да стоят така – вървят си и няма да питат и разпитват България. Това, че ние не сме излезли от кризата, не ги интересува. Светът потребява повече нефт и газ, търсенето върви нагоре и цените го следват. Виждам, че не ви радвам, но това е положението.
    http://www.otoplenie.eu/php/statiq.html?id=311

17. Member
    Тук е от
    Dec 2006

За първи път чувам, че ще има толкова сериозен ръст на цени . Да не би вместо 45%, да е изпусната една запетая и да става въпрос за 4.5%. Доколкото знам ние не трябва да плащаме въглеродни емисии поради една или друга причина, а по-скоро бихме могли да продаваме, но там нещата са доста сложни.

Възобноваемите източници на енергия също трудно биха могли да допринесат за по-високи цени, защото доколкото знам сме изпълнили изискванията отправени към нас, които трябва да са готови през 2016 година. Не само това, но и ако наистина още хора решат да използват климатици за отопление ще надминем изискванията, защото не само от гледна точка на цени е три пъти по-евтино, но същото е валидно и за вредните емисии.

Разбира се не трябва да се забравя, че нещата са малко по-сложни при използването на климатици за отопление и коефициента 3,4 или 5 е валиден при 7 градуса навън.

Що се отнася до използването на котле горящо природен газ мисля, че за да са валидни цитираните цени трябва да се използва кондезационно котле. Не съм специалист, но искам да кажа че това котле трябва да кондензира водните пари, които се получават при горенето и по-този начин да добавят тази енергия в стаята вместо тя да излиза през комина.

От друга страна използването на природен газ за отопление предоставя възможност за постигане на максимално комфортно отопление, което рядко се среща при използването на климатици, освен ако за целта не се използват термопомпи. За съжаление при използване на климатици има движение на въздух и шум от вътрешното тяло, колкото и да е минимален той. При използването на котле с природен газ няма такова нещо и човек го усеща като по-добро - всичко е въпрос на предпочитания и някакъв баланс на цени.

18. Moderator Аватара на Lazar
    Тук е от
    Aug 2005
    Живее в
    Варна

Кой ти смята 4,5% за увеличение? Газът скочи за няколко години с около 50%, напълно нормално е и токът да го последва. Е, имаше едно задържане за зарибявка, ама рано или късно загубите трябва да се компенсират с лихвите Ако си забелязал - цифрата нарочно се натъртва в началото и в края на статията за се разсеят съмненията. Имаме най-евтиния ток в Европа, а ни предстои затваряне на АЕЦа - с какво ще го компенсираме, за да запазим цената? С фото волтаици ли?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 3 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Електрическо котле 6kw
    От djordjanov във форум Приключили продажби
    Отговори: 2
    Последно: 07-09-12, 10:48
  2. Оптимизация на отопление с ел. котле
    От mishata във форум Електрическо отопление
    Отговори: 14
    Последно: 01-09-11, 00:31
  3. Проблем с котле Ecotermal 30 MRE
    От niksan88 във форум Електрическо отопление
    Отговори: 12
    Последно: 02-11-10, 20:15
  4. проблем с газово котле
    От valdess във форум Отопление
    Отговори: 3
    Последно: 30-09-10, 23:23
  5. Климатик вместо газово котле
    От too_stupid_one във форум Отопление
    Отговори: 22
    Последно: 05-01-07, 15:41

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе