Много просто бе Галине, ползват се методите на интерполация и апроксимация . То много сложно да съобразиш, че щом разликите в мощността при температура на водата 90*С и 70*С е 34%, то мощността при 80*С ще е по средата, т.е. 17% по-ниска, т.е. трябва да удължиш раздиатора със 17%, или да сложиш радиатор 1,20м вместо 1м . Тоест ще увеличиш инвестицията с 20%, вместо 200%, ако заложиш на медни тръби. Не искам да отричам медните тръби, наистина е най-доброто, но не всеки може да си го позволи, а колкото едно нещо е по-евтино е по-достъпно. В крайна сметка предметите и уредите трябва да ни служат, а не ние да им робуваме . Тази зима ме намери един клиент за да му монтирам газов котел, който сам си беше направил инсталация от твърди неръждаеми тръби - като я видях, направо паднах от изненада - по-добро и скъпо от това не се сещам за материал. Ако аз трябваше да я правя, щеше да ме е срам дори да му предложа офертата . После разбрах, че той работи като стругар в ТЕЦа и резбичка по резбичка, тръбичка по тръбичка инсталацията станала (не съм сигурен тръбите дали са купувани). Котелът беше купен есента, а цяла зима той пропусна да се отоплява на него, защото трябваше да преправи малко инсталацията, защото преди това беше вързан котел на въглища. Ако аз трябваше да я преправям инсталацията с тези неръждаеми тръби трябваше да му одера кожата, защото е крайно нетехнологично и скъпо, ако я бях преправил с ППР щеше да стане за жълти стотинки и за 1 ден и цяла зима щеше да е на топло, но той предпочете да пропусне сезона и една година от гаранцията на котела, но сам да си довърши инсталацията . Така че в тези времена на изобилие в предлагането има избор за всеки вкус. За мене е най-добре да работя с тръби на Рехау - лесно, бързо и сигурно, но излиза по-скъпо от медта - пак ме е срам да оферирам на всекиПървоначално публикувано от galinr