Не Е25 е без майка, модела, който ти трябва е Е20, има бели и черни, приложението върши работа. Но си е он/офф, знаеш. Имат 5 години гаранция
Не Е25 е без майка, модела, който ти трябва е Е20, има бели и черни, приложението върши работа. Но си е он/офф, знаеш. Имат 5 години гаранция
lazarus18 напиши каква ти е системата, защото първо беше един термостат който управлява котела, после са три термостата - явно към задвижки на колектора? Може би ще ти трябва и клемна шина?
Engo имат конфигуратор - може да ти помогне в избора https://engocontrols.com/bg/konfigurator-bg/
Според мен въобще не си струва да се прави такава автоматизация за може и би 100м2. Може би 1 он/офф ще е достатъчен. Колко е минимумът на този котел?
Моят е с 3,4кВ минимум и съм с подово в двуетажна къща. Първият е малко над 100м2 светло. И когато го оставя само за първият етаж започва да се покачва температурата в тялото на котелът. Затова държа и поне 2 спални горе с отопление. С он/оф термостат съм. Мисля, че ако затвориш някой кръг с ел.задвижки ще стане по-зле положението. Но нека и специалистите кажат, дали ако работи с модулация ще е по-добре, но ме съмнява.
Редакция: Искам да се извиня на всички - котелът ми е всъщност с минимум 4,7 и това по-горе не е много релевантно за конкретният случай на @lazarus18 !
Иначе при мен е направено точно по начина, който е предложил колегата - с различни дебити в спалните спрямо всекидневната и баните и термостатът ми и е настроен на хистерезис 0.1, по подразбиране беше на 0.5. Хубаво е да има визуална или по друг начин информация, когато се настройват дебитите на кръговете. За да може после и сам човек да си ги променя, докато постигне желаният ефект, а не да търси майстор.
Този пост е редактиран от comset123; 13-03-25 в 10:03.
Има вариант да се направи с един термостат, поставен във всекидневната,който да управлява котела, да не се използват задвижки, но трябва да се настроят дебитите на отделните кръгове, така че в стаите който няма термостат да се подържа желаната температура. Само трябва да се избере термостат който или работи по TPI за подово или да може да му се настройва хистерезиса - трябва да е малък +-0.1 до +-0.2 градуса.