Страница 16 от 16 ПърваПърва ... 6141516
Резултати от 226 до 231 от общо 231
Like Tree55Одобрявам

Избор на седмичен стаен термостат

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Novice
    Тук е от
    Jan 2022
    Мнения
    2
    #226
    Цитат Първоначално публикувано от chichomitko Виж публикацията
    Здравейте,

    За първи път пиша, но чета от доста време и искам да изкажа огромната си благодарност към всички, който споделят знание и опит. Първият ми пост няма да е въпрос, а по-скоро споделяне на опит, тъй като никъде във форума не намерих еднозначна информация относно модулацията по температура на Viessmann Vitodens 100w B1HC 26kW с термостат Honeywell Lyric T6R.

    Къса версия:
    На който не му се чете надолу (TLDR): Viessmann Vitodens 100w B1HC модулира успешно по температура с Honeywell Lyric T6R.

    Дълга версия:
    Собственик съм на ново жилище и признавам, решението за котел и управление го взех със сравнително лека ръка след бърз разговор с фирмата инсталатор на фона на други документални разправии. Но както и да е. Първоначално котлето ми беше подвързано с приемника на термостата в режим он/офф и отначало не ми правеше впечатление. Само че температурите ден/нощ имаха големи амплитуди и се налагаше да намалям/вдигам темп на водата по 2 пъти дневно, което не ми се струваше ок. Реших да се поинтересувам малко от тех.данни и да чета по-задълбочено по БГ и чужди форуми (заради което и открих този страхотен форум) и разбрах, че както термостатът, така и котлето поддържат OpenTherm стандарта, но явно си говорера на прост език. Говорих с фирмата инсталатор и отговорът, който получих беше "ние така ги връзваме". Реших да експериментирам, извадих им ел. схемите и на своя глава отворих котела и преместих кабела на OpenTherm клемите на двете устройства. Ефектът беше следния (явно очакван):

    - котелът запали на максимална температура oт 80°C
    - не позволяваше да се коригира температурата от директно от него
    - след като достигна 1-2°C oт желаната температура започна да модулира както горелката, така и търсената температура на водата, в посока надолу
    - в апликацията на телефона излезе нова графа за време на горелката (но не и консумация, за съжаление)

    Топля двуетажна къща от 180 м² на 760м нв, термостатът е в най-далечната и студена стая (спалня) със северно изложение (понякога термостатът даже губи връзка с майката, защото са през 2 плочи и 1-2 стени). Поддържам постоянна температура от 22°C там ±1-2 в различните стаи с термоглавите според нуждата (имам и малко дете). Вече стана една седмица след моята намеса, тя се съчета и с падането на температурите, така че не знам дали от новия режим на работа котлето почти не изключва, работи на първа степен на горелката и в момента клокочи на 41°C а в спалнята температурата е закована. Единственото (и най-важно) неизвестно е какъв разход ще ми дойде, понеже на разходомера не пише нищо, от новите с отчитане по LoraWan е и поне през стъклото дисплея е празен. Аз имам някаква груба сметка като прогнозна работа с БГВ, но да видим…

    Първи отоплителен сезон ще ми е, котелът е монтиран миналата година лятото, предполагам е производство 2019-2020, малко преди да изкарат новия модел. Пиша го с оглед на това, че бях прочел, че (явно) по-стари ревизии 100w не поддържат управление по OpenTherm.

    И пак да кажа - нов съм в сферата на отоплението с газ, безкрайно ми е интересно и горното е изцяло споделяне на лични впечатления.

    Поздрави,
    Димитър Йовков
    Здравейте, имам същия котел и същото управление като Вашето. При мен също беше свързано само като on/off режим. Свързах го както казвате и Вие да работи на open therm и ми се появи меню opentherm на термостата ,но не мога още да разбера дали има ефект от това свързване и бих се радвал да споделите мнение как се държи Вашият котел. Благодаря.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Мнения
    10
    #227

    Отговор: Избор на седмичен стаен термостат

    Здравейте. Откъм удобство безспорно съм доволен, поддържа си зададената температура без никакви флуктуации, сам си вдига и сваля температурата на водата спрямо външната (оня ден беше вдигнал 53-4 градуса, но беше -15 навън). Откъм разход нямам база за сравнение, първи сезон е, а температурите се променят, така че не мога да кажа нищо. Не е евтино, но за това термостатът е последният "виновник" :D
    Поздрави.

  4. Novice
    Тук е от
    Jan 2022
    Мнения
    2
    #228

    Отговор: Избор на седмичен стаен термостат

    Благодаря за споделеното мнение. Казвате,че сам си вдига и сваля темп.спрямо външната. Означава ли това,че имате свързан външен датчик. Аз нямам и се чудя дали ще има полза от него ако сложа.

  5. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2021
    Мнения
    10
    #229

    Отговор: Избор на седмичен стаен термостат

    Нямам външен датчик. Приложението на Honeywell пита за пощенския код при инсталация и следи температурата за района. Но доколкото съм чел, дори и без приложение, му отнема седмица да "се научи" за колко време се стопля жилището (помещението по-скоро), където се намира и всякакви отклонения спрямо тази базова точка му движат логиката какво е времето вън (топлозагубите). Основният минус, на T6R е, не поддържа повече от една зона, което за къща определено е проблем, но с малко заигравка със секретните вентили и термоглавите се стига до момента, в който не пипаш нищо.
    Този пост е редактиран от chichomitko; 30-01-22 в 23:12.

  6. Novice
    Тук е от
    May 2023
    Мнения
    1
    #230

    Отговор: Избор на седмичен стаен термостат

    Според мен стайният термостат е много важен, с негова помощ намаляте сметките за отопление и се повишава комфорта в дома.

    Най-добре е да се закупи Wi-Fi термостат, за да може да се управлява отоплението дистанционно.
    Този пост е редактиран от ИринаМ; 22-05-23 в 10:00.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Jan 2009
    Живее в
    Мездра
    Мнения
    25
    #231

    Отговор: Избор на седмичен стаен термостат

    Здравейте, какъв термостат е най-подходящ за газов котел De Dietrich MPX 24?

  8.  
     
Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 16 от 16 ПърваПърва ... 6141516

Подобни теми

  1. Седмичен програматор за Din шина
    От aandreev76 във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 26-02-15, 05:45
  2. Отговори: 7
    Последно: 12-11-13, 14:49
  3. СОТ + Седмичен електронен програматор
    От Shmi във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 7
    Последно: 28-08-12, 08:25
  4. Продавам ON/OFF седмичен програматор.
    От niko_nil във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 10-02-12, 19:37
  5. продавам 2 стаен люлин 6
    От gligi във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 24-01-11, 18:20

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе