Първоначално публикувано от
chichomitko Здравейте,
За първи път пиша, но чета от доста време и искам да изкажа огромната си благодарност към всички, който споделят знание и опит. Първият ми пост няма да е въпрос, а по-скоро споделяне на опит, тъй като никъде във форума не намерих еднозначна информация относно модулацията по температура на Viessmann Vitodens 100w B1HC 26kW с термостат Honeywell Lyric T6R.
Къса версия:
На който не му се чете надолу (TLDR): Viessmann Vitodens 100w B1HC модулира успешно по температура с Honeywell Lyric T6R.
Дълга версия:
Собственик съм на ново жилище и признавам, решението за котел и управление го взех със сравнително лека ръка след бърз разговор с фирмата инсталатор на фона на други документални разправии. Но както и да е. Първоначално котлето ми беше подвързано с приемника на термостата в режим он/офф и отначало не ми правеше впечатление. Само че температурите ден/нощ имаха големи амплитуди и се налагаше да намалям/вдигам темп на водата по 2 пъти дневно, което не ми се струваше ок. Реших да се поинтересувам малко от тех.данни и да чета по-задълбочено по БГ и чужди форуми (заради което и открих този страхотен форум) и разбрах, че както термостатът, така и котлето поддържат OpenTherm стандарта, но явно си говорера на прост език. Говорих с фирмата инсталатор и отговорът, който получих беше "ние така ги връзваме". Реших да експериментирам, извадих им ел. схемите и на своя глава отворих котела и преместих кабела на OpenTherm клемите на двете устройства. Ефектът беше следния (явно очакван):
- котелът запали на максимална температура oт 80°C
- не позволяваше да се коригира температурата от директно от него
- след като достигна 1-2°C oт желаната температура започна да модулира както горелката, така и търсената температура на водата, в посока надолу
- в апликацията на телефона излезе нова графа за време на горелката (но не и консумация, за съжаление)
Топля двуетажна къща от 180 м² на 760м нв, термостатът е в най-далечната и студена стая (спалня) със северно изложение (понякога термостатът даже губи връзка с майката, защото са през 2 плочи и 1-2 стени). Поддържам постоянна температура от 22°C там ±1-2 в различните стаи с термоглавите според нуждата (имам и малко дете). Вече стана една седмица след моята намеса, тя се съчета и с падането на температурите, така че не знам дали от новия режим на работа котлето почти не изключва, работи на първа степен на горелката и в момента клокочи на 41°C а в спалнята температурата е закована. Единственото (и най-важно) неизвестно е какъв разход ще ми дойде, понеже на разходомера не пише нищо, от новите с отчитане по LoraWan е и поне през стъклото дисплея е празен. Аз имам някаква груба сметка като прогнозна работа с БГВ, но да видим…
Първи отоплителен сезон ще ми е, котелът е монтиран миналата година лятото, предполагам е производство 2019-2020, малко преди да изкарат новия модел. Пиша го с оглед на това, че бях прочел, че (явно) по-стари ревизии 100w не поддържат управление по OpenTherm.
И пак да кажа - нов съм в сферата на отоплението с газ, безкрайно ми е интересно и горното е изцяло споделяне на лични впечатления.
Поздрави,
Димитър Йовков